Oto niezwykła propozycja od szkockiej destylarni Edradour, która oprócz whisky o tej samej nazwie, znana jest również z produkcji bardziej torfowej i dymnej odmiany o nazwie Ballechin. Ten złocisty 8-latek stanowi kupaż single malta Edradour destylowanego w 2011 roku, dojrzewającego w beczkach po sherry z whisky Ballechin, destylowanej w 2012 roku i dojrzewającej w trzech dębowych beczkach po bourbonie nr. 317, 320 i 324. Butelkowany z mocą 46% alkoholu „podwójny malt” przekona Was do siebie akcentami prażonych orzeszków ziemnych, cynamonu, czekolady i delikatnego dymu.
Edradour to najmniejsza tradycyjna destylarnia w Szkocji. W gorzelni destyluje się whisky od 1825 roku. Edradour znajduje się nad wioską Pitlochry w centralnym Perthshire na południowym zboczu gór Cairngorm. Białe domy z drzwiami pomalowanymi na czerwono wtulają się w łagodne zbocze, a między nimi przepływa strumień Edradour. Destylarnia wygląda bardziej, jak mała wioska – i wrażenie nie myli. Bo whisky Edradour powstała ze współpracy różnych rolników z okolicy, którzy szukali sensownego wykorzystania nadmiaru jęczmienia. W tamtym czasie funkcjonowała jednak pod nazwą Glenforres. Od ponad stu lat destylarnia Edradour rozwija swoją produkcję i dba o reputację. Tuż przed i podczas drugiej wojny światowej Edradour wypuścił House of Lords i King's Ransom – obie whisky mieszane. Ich reputacja dotarła aż do Stanów Zjednoczonych, gdzie usłyszał o nich Frank Costello, szef mafii w Nowym Jorku. Niedługo później Costello stał się właścicielem Edradour. Dzisiaj należy do firmy Signatory.
Destylarnia Edradour produkuje rocznie około 250 000 butelek whisky. Duże gorzelnie mogą to łatwo osiągnąć w ciągu zaledwie tygodnia, jednak Edradour stawia na jakość, nie na ilość. Edradour jest jedną z nielicznych destylarni, która nie należy do jednego z dużych konsorcjów. W 2002 roku firma z Edynburga, Signatory Vintage Scotch Whiskey, kupiła małą destylarnię od dużej grupy Pernod Ricard. za 5,4 mln funtów. Edradour wrócił wówczas do szkockich rąk. Od tego czasu prężnie rozwija swój asortyment, włączając do niego coraz to nowsze i bardziej pomysłowe whisky, jak właśnie Edradour Ballechin, który wykorzystuje podwójną whisky i podwójne beczki.
8-letni, podwójny malt Edradour&Ballechin jawi się jako kremowo-owocowa whisky, pełna soczystych akcentów przypraw i finezyjnego dymu.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: waniliowy krem, cynamon i korzenne przyprawy, owocowy dżem i skóra;
Smak: czekolada z truskawkami, cynamon, biały pieprz i kremowy dąb;
Finisz: wanilia, imbir, pieprz i jeszcze więcej dębu;
Każdy smakosz whisky podczas degustacji wybranego wydania ma na celu poznanie go od podszewki. Aby to było możliwe, należy delektować się złocistym alkoholem w odpowiedni sposób. Dobrze wykorzystać do tego specjalnie zaprojektowane szkło z wąskich u nasady i brzuchatym kielichem. Degustuj whisky bez dodatków lub z odrobiną wody o pokojowej temperaturze, która znacznie otworzy wachlarz smaków i aromatów.
Niska, pękata butelka o średniej długości szyjce, wykonana została z bezbarwnego szkła, a w górnej części, na gładkiej tafli, wytłoczono nazwę destylarni Edradour. W samym centrum na froncie butelki znalazła się biała etykieta, otoczona bordową ramką, z bordowymi napisami na froncie. Rysunek dwóch beczek sugeruje, że mamy do czynienia z trunkiem dojrzewających w dwóch rodzajach beczek. 8-latek czeka na Was w granatowej, eleganckiej tubie.
Wyjątkowo pomysłowy, oryginalny dram, który na celu ma zaprezentowanie światu dwie rzeczy, jakie destylarnia Edradour ma najlepsze: whisky Edradour i whisky Ballechin. Dwa w jednym – dębowa, owocowa słodycz i finezja dymu. To propozycja dla smakoszy, poszukiwaczy nietypowych edycji. A do tego ta zachęcająca butelka! Tej whisky po prostu nie jest łatwo się oprzeć.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | EDRADOUR |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |