W 2016 roku szkocka destylacja z rejonów Highland – Glencadam Distillery – zaprezentowała sześć nowych, limitowanych pozycji w swoim katalogu. Jedną z nich był 19-letni single malt, finiszujący w beczkach po sherry Oloroso, prosto po wcześniejszej maturacji w klasycznych dębowy beczkach po bourbonie. Opracowany proces „wykańczania” nadaje whisky wyrafinowaną charakterystykę, przede wszystkim elementy słodyczy sherry i suszonych owoców. Specjalne wydanie wyszło w liczbie jedynie 6000 butelek, z czego każda z nich jest numerowana. Trunek został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Luksusowa pozycja została laureatem złotego metalu w konkursie London Spirits Company w 2018 roku.
Glencadam jest obecnie jedyną destylarnią w hrabstwie Angus, w regionie Highlands w Szkocji. Pierwszym właścicielem był George Cooper, który sprzedał gorzelnię w 1827 roku Davidowi Scottowi. Nazwa „Glencadam” pochodzi od obszaru znanego jako „The Tenements of Caldhame”. Były to działki przekazane miastom Brechin do produkcji żywności. Destylarnia zmieniała właścicieli kilkakrotnie a latach 1837-1891. Gilmour, Thompson & Company Limited zakupiła gorzelnię w 1891 roku i wykorzystała część produktu Glencadam w swojej marce blended whisky Royal Blend. Gorzelnia, podobnie jak większość innych, ograniczyła produkcję w czasie II wojny światowej z powodu racjonowania paliwa i zboża. Hiram Walker kupił gorzelnię w 1954 roku, dwa lata później kupił ją George Ballantine & Son Ltd, a własność destylarni ostatecznie przeszła na Allied Domecq w wyniku dalszej konsolidacji w branży. Od 2003 roku zakład należy do przedsiębiorstwa Angus Dundee. Od lipca 2010 roku Glencadam jest dostępna w szeregu oficjalnych butelek w wieku od 10 do 21 lat, jako składnik mieszanych whisky Ballantine's i Stewart's Cream of the Barley, whisky mieszanych i firmy Angus Dundee oraz w wielu innych marek oferujących blended whisky.
Szkocka gorzelnia do produkcji whisky używa słodowanego jęczmienia, świeżej lokalnej wody źródlanej i drożdży. Wielokrotnie nagradzany słód jest świadectwem kunsztu i rzemieślniczego podejścia przekazywanego z pokolenia na pokolenie w zakładzie. Podstawowe zasoby czystej wody używanej do wielu etapów produkcji pochodzą ze źródeł w The Moorans, oddalonych o około 8,7 mil od gorzelni. Ten cenny surowiec przepływa następnie przez wzgórza Unthank w drodze do destylarni. Zanim będzie można użyć jęczmienia do produkcji Glencadam, należy go słodować. Jest to proces, który ma na celu zmianę skrobi jęczmiennej w cukry. Jęczmień moczy się w wodzie, a następnie pozostawia na kilka dni do kiełkowania. Gdy pojawiają się pierwsze oznaki rozrostu, ziarno jest suszone, aby powstrzymać jego dalsze kiełkowanie. Jęczmień jest następnie mielony w starym, wiktoriańskim młynie zakładu. Wytwór ląduje w kadziach zaciernych z gorącą wodą, co sprawia, że zaczyna przybierać konsystencję owsianki. Z mieszanki odsączany jest płyn zwany „brzęczką”. Cały proces zacierania zajmuje około 8 godzin.
W kolejnym etapie brzęczka przenoszona jest do kotłów warzelniczych razem z drożdżami. Temperaturę wytworu należy obniżyć do koło 22 stopni Celsjusza, aby drożdże zmieniły cukry w alkohol. Ten proces zwany jest fermentacją i trwa około 48 godzin. Wytworzony płyn alkoholowy ma bardzo podobny smak do piwa, bez dodatku chmielu. Wytwór ląduje w destylatorach, gdzie jest podwójnie destylowany. Tradycyjnie alembiki w Glencadam były ogrzewane ogniem węglowym, który musiał być uzupełniany ręcznie. Teraz zakład stosuje parę do kontrolowania temperatury destylatorów. Glencadam obsługiwał tylko dwa alembiki od czasu rozpoczęcia działalności w 1825 roku. Kształt alembików odgrywa dużą rolę w kształtowaniu ostatecznego charakteru płynu. Niezwykłą cechą w branży jest to, że rury alembików biegną w górę pod kątem 15 stopni, a nie w dół. Pomaga to uzyskać szczególnie delikatną i łagodną whisky. Destylarnia jest w stanie wyprodukować około 1,4 miliona litrów alkoholu rocznie, co daje niewielki wynik. Firma skupiamy się na rzemiośle i jakości, a nie na ilości.
Po destylacji, która wydziela konkretną warstwę płynu, trunek trafia do beczek. Nasz bohater leżakuje 19 lat w klasycznych beczkach po bourbonie wykonanych z drzewa dębu. Otaczające środowisko, temperatura i wilgotność wpływają na dojrzewanie i mają wpływ na ogólny charakter słodu. Mikstura finiszuje w specjalnych beczkach po sherry Oloroso, które odpowiadają za winne, owocowe smaki produktu. Filtracja na zimno to opcjonalny, kosmetyczny proces wykańczający stosowany w wielu gorzelniach do usuwania kwasów tłuszczowych i związków oleistych, które mogą powodować mętnienie whisky, gdy jest zimna. Marka Glencadam zdecydowała się jednak nie schładzać żadnej ze swojej pozycji, ponieważ stawia na smak. Master Distiller decyduje o rozpoczęciu butelkowania whisky, kiedy nuty słodowego destylatu osiągną harmonię z bogatymi, rodzynkowymi i owocowymi cechami drewna sherry.
Luksusowy 19-letni trunek oferuje bogatą paletę smakową i aromatyczną. Finisz zaskakuje złożonością i wielowarstwowością. Każda kropla trunku jest bogata w mocne wrażenia sensoryczne.
Barwa: złota;
Aromat: słodki i kuszący, z nutami czekolady mlecznej i toffi połączonymi z prażonymi orzechami włoskimi, suszonymi owocami i delikatnym powiewem cygarowego dymu;
Smak: kremowy i bogaty z warstwami czekoladowych rodzynek, migdałów, cukierków toffi i suszonych fig oraz słodkich przypraw goździkowych;
Finisz: początkowo słodki z nutami solonego karmelu i musu czekoladowego przechodzący w cynamon i przyprawę gałki muszkatołowej, pozostawiając słaby, klonowy posmak;
Nieskomplikowane podanie 19-latka poskutkuje mnogością doznać dla naszego podniebienia. Glencadam powinien być serwowany bez dodatków, ewentualnie z paroma kroplami wody w celu wzmocnienia delikatniejszych nut smakowych zawartych w złotym alkoholu. Warto skupić się na szklance i wybrać albo specjalistyczny kieliszek, albo szkło w typie tumbler. Wolisz koktajle? Możesz użyć pozycji szkockiej destylarni, jako dodatek do klasyków, takich jak Old Fashioned.
Trunek emanuje elegancją i luksusowym charakterem za sprawą zgrabnych kształtów szkła i królewskich kolorów. Granatowa, błyszcząca etykieta ze złotymi elementami przyciąga wzrok ryciną przedstawiająca destylarnię sprzed wieków. Grafika nadaje produktowi tradycyjnego klimatu i zwraca uwagę na długowieczność gorzelni. Nie mogło zabraknąć również numeracji butelki, których - przypomnijmy – wychodzi 6000 rocznie. Butelka sprzedawana jest w ozdobnej tubie o tym samym designie.
Wszystkie produkty marki Glencadam są butelkowane o mocy 46% objętości alkoholu i nie są poddawane filtracji na zimno, a jednocześnie nie mają dodanego barwnika, aby zapewnić zachowanie składników smakowych whisky i zapewnić pełną naturalność whisky z beczki. 19-letni trunek to produkt luksusowy, o limitowanej ilości, idealny na prezent dla fana szkockich alkoholi w typie single malt. Warto zapoznać przyjaciół i bliskich z niewielką destylarnią z zielonej, wietrznej krainy. Docenią oni delikatność, finezję i bogactwo smaków mikstury.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glencadam Distillery |
Marka | GLENCADAM |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 19Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 6000 butelek |
Jim Murray | 84 |