Dlaczego warto kupić whisky Glencadam Reserva Andalucia Oloroso Sherry Cask Finish?
- We wschodniej części Highlands, oprócz Glencadam, ze starszych gorzelni przetrwały po dziś dzień jedynie Fettercairn i Glen Garioch
- Debiutowała w 2020 roku
- Gładka, pełna, mnóstwo owoców letnich, suszone owoce, sułtanki, nugat, miód, mokka, orzechy, krówki, melasa, wanilia, syrop klonowy, zielona herbata, ciepłe przyprawy
- Stworzona z destylatów starzonych minimum 3 lata w beczkach po Bourbonie i sherry oraz finiszowana w beczkach po sherry Oloroso z jednej z najlepszych winnic w regionie Jerez
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Jej sukces spowodował wprowadzenie do portfolio Glencadam innych whisky z serii CaskFinishes
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotymi medalami na International Wine &SpiritsCompetition w 2022 i 2023 roku
Specjalny, limitowany, wyjątkowy – oto Glencadam Reserva Andalucia, czyli single malt whisky butelkowana z mocą 46%, leżakująca wcześniej w specjalnych beczkach po sherry Oloroso z hiszpańskiej Andaluzji i w beczkach po złocistym, amerykańskim bourbonie. Whisky swoją premierę miała w 2020 roku i od tego czasu wielu smakoszy ujęła niebanalnym zestawieniem akcentów zielonych winogron, mlecznej krówki, bananów i syropu klonowego.
Destylarnia Glencadam to destylarnia w mieście Brechin w Szkocji, która produkuje szkocką whisky single malt. Destylarnia jest własnością Angus Dundee i głównie wytwarza whisky słodową, jednak pozostała część produkcji wykorzystywana jest do mieszanek.
Istnieją pewne wątpliwości, co do rzeczywistej daty powstania destylarni, jednak przyjęło się, że oficjalnym rokiem rozpoczęcia destylacji był 1825 – taką datę znajdziemy na każdej butelce whisky Glencadam. Założycielem zakładu był George Cooper, chociaż już w 1827 roku, dwa lata po rozpoczęciu produkcji, zarządzanie zakładem przejął David Scott. W 2008 roku obecni właściciele gorzelni, Angusow Dundee Distllers, zaprezentowała pełny asortyment i uczyniła markę bardziej widoczną i rozpoznawalną.
Do produkcji każdej whisky używa się słodowanego jęczmienia, świeżej wody źródlanej i drożdży. Nagradzany słód Glencadam jest świadectwem kunsztu i rzemieślniczego podejścia, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Podstawowe zaopatrzenie w czystą wodę do destylacji zależy od długoletnich praw Glencadam do źródeł w Moorans, oddalonych o około 8,7 mil od zakładu. Ten cenny surowiec przepływa przez wzgórza Unthank w drodze do gorzelni, zabierając ze sobą cenne minerały. Destylarnia posiada również uprawnienia do czerpania wody z Barry Burn do celów chłodniczych. Najlepszy jęczmień słodowany, czysta woda źródlana Highland i drożdże to jedyne trzy składniki szkockiej whisky Glencadam. Zanim jednak jęczmień będzie mógł być użyty do produkcji whisky, musi być słodowany. Ziarno moczy się w wodzie, a następnie pozostawia na kilka dni, aby wykiełkowało. Gdy tylko pojawiają się pierwsze oznaki kiełkowania, jęczmień jest podgrzewany do sucha, aby powstrzymać dalsze postępujące kiełkowanie. Tradycyjnie ogień do suszenia jęczmienia był podsycany torfem. Torf nadaje whisky delikatnie dymnego profilu.
Otulająca whisky wiele zadźwięczą odmianom beczek, w których dojrzewa. Beczki po bourbonie wpływają na kremowe, waniliowe akcenty, natomiast beczki po sherry z Andaluzji zapewniają single maltowi owocowy profil.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: maślany tost, bananowy budyń i wanilia;
Smak: soczyste zielone winogrona, toffi, orzechy i brązowy cukier;
Finisz: letnie owoce i dąb pełen goryczki;
Ten złocisty single malt jest otwarty na propozycje. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go w którymś z alkoholowych koktajlów. Świetnie dopasuje się zarówno do słodkich, jak i bardziej wytrawnych drinków. Na pierwszą degustację proponujemy jednak zaopatrzyć się w klasyczną, niską szklankę o grubym dnie, zwaną tumbler i raczyć się whisky bez dodatków. Tylko w taki sposób odkryjemy wszystkie sekrety dramu, a bardzo przydatny może okazać się dodatek w postaci dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze.
Glencadam Reserva Andalucia Oloroso Sherry Cask stawia na kolor niebieski. Błękitna barwa obecna jest zarówno na etykiecie, jak i na zgrabnej tubie. Niezwykle smukła butelka ma długą szyjkę i została wykonana z gładkiego, bezbarwnego szkła. Zza jego tafli widać świetlistą, bursztynową whisky. Na etykiecie znajdziecie wszystkie informacje o trunku oraz niewielką rycinę, przedstawiającą budynek gorzelni.
Ta delikatna, słodka whisky to dram dla każdego – zarówno dla doświadczonego smakosza, jak i dla początkującego z whisky słodową. Zróżnicowaną paletą smakową i aromatyczną Glencadam przekona do siebie nawet najbardziej surowe i wymagające podniebienie. Single malt idealny na okazje różnego typu: od przyjęcia, poprzez imprezę i elegancką kolację.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glencadam Distillery |
Marka | GLENCADAM |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 84 |