Dlaczego warto kupić whisky Glencadam 10 letnie 0.7 litr?
- Co ciekawe, aż do lat 90-tych ubiegłego wieku przez teren destylarni Glencadam przebiegała…droga z pierwszeństwem przejazdu, więc każdy mógł wejść na teren zakładu!
- Debiutowała w 2008 roku
- Miękka, zbalansowana, świeża, dużo owoców tropikalnych, cytrusów, do tego sporo wanilii, toffi, miodu, kwiatów polnych, ziół, akcentów trawy oraz lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów starzonych minimum 10 lat w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Jedna z lepszych whisky na rynku w swojej kategorii
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na World WhiskiesAwards w 2020 roku
Wielokrotnie nagradzany 10-letni single malt prosto ze szkockiej destylarni Glencadam z rejonu Highlands stanowi doskonały przykład dekad wybitnego rzemiosła i tradycji. Słód raczej delikatny, o pięknie zbalansowanym, czystym smaku, leżakuje w dębowych beczkach, zanim trafi do butelek. Butelkowanie odbywa się przy 46% zawartości alkoholu, co jest typowe dla trunków tej serii. Single malt uzyskał wynik 94,5 na 100 w corocznie publikowanej Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, uznawanego na całym świecie krytyka złotych trunków. Poza tym trunek został wyróżniony główną nagrodą w swojej kategorii podczas World Whiskies Awards w 2020 oraz International Wine & Spirit Competition w 2019 roku. 10-letni Glancadam to flagowa whisky marki, prezentowana zaraz obok innych, wartych uwagi single maltów z określonym wiekiem od 10 do 21 lat!
O destylarni Glencadam krąży pewna historia: niegdyś w rurze biegnącej od destylarni, przez cmentarz obok, aż na trawę przy wejściu do bramy cmentarnej, znajdował się otwór wentylacyjny. Gdy destylatory były rozładowywane w zimny dzień, z otworu wydobywała się para, wydzielając silny zapach spirytusu. Małym dzieciom idącym do szkoły mówiono, że to oddech diabła. Znawcy i wielbiciele single maltów powiedzieliby dzisiaj, że to oddech anioła! Gorzelnie działa od roku 1825, kiedy była jeszcze własnością Georga Coopera. Mężczyzna sprzedał zakład dwa lata później Davidowi Scottowi, aż przez resztę lat destylarnia trafiała z rąk do rąk. Dzisiaj należy do firmy Angus Dundee, która przejęła zakład w 2003 roku. Przedsiębiorstwo zapoczątkowało pomysł na wytwarzanie single maltów w miejscu, które do tej pory zaopatrywało inne whisky w mieszane destylaty. Do dzisiaj, poza szeregiem butelek w wieku od 10 do 21 lat, marka zaopatruje w whisky takie pozycje jak Ballantine's i Stewart's Cream of the Barley. Glencadam Single Malt zawsze była whisky premium do blendowania i jako taka była bardzo poszukiwana w przypadku niektórych z najbardziej prestiżowych mieszanek na świecie.
Początek produkcji whisky typu single malt stanowi zgromadzenie ziarna dobrej jakości, krystalicznie czystej wody oraz drożdży. Od początku swojego istnienia destylarnia Glencadam czerpie wodę ze źródła The Moorans, mieszczącego się w pobliżu gorzelni. Przed trafieniem do zakładu, cenny surowiec przepływa przez wzgórza Unthank. Woda wykorzystywana jest początkowo do namoczenia ziaren jęczmienia, co ma stymulować je do kiełkowania. Słodowanie jęczmienia ma na celu zmianę skrobi w cukry. Gdy pojawiają się pierwsze oznaki rozrostu, ziarno jest suszone, aby powstrzymać jego dalsze kiełkowanie, a jęczmień jest wówczas mielony w starym, wiktoriańskim młynie. Później mikstura ląduje w kadziach z gorącą wodą, gdzie z mieszanki odsączany jest płyn zwany „brzęczką”. Zacieranie zajmuje około 8 godzin.
Następnie wytwór umieszczany jest razem z drożdżami w specjalnych kotłach warzelniczych, gdzie temperatura obniżana jest do wysokości 22 stopni, aby drożdże miały okazję wytworzyć alkohol z cukrów. Fermentacja trwa 48 godzin, aż płyn zacznie przypominać piwo bez chmielu. Wtedy przychodzi pora na destylację. Mikstura ląduje w alembikach, wykonanych z miedzi, która ma właściwości mocno oczyszczające. Obecnie destylarnia wykorzystuję parę do kontrolowania temperatury destylatorów, jednak alta temu korzystała z alembików ogrzewanych ogniem! Po pierwszej destylacji zawartość alkoholu wynosi około 23%, po drugiej natomiast 65 – 75%. Oczywiście poziom ten opada jeszcze podczas leżakowania w beczkach, do którego dochodzi, kiedy w procesie destylacji zostanie wytłoczona odpowiednia warstwa płynu. Nasz bohater spędza w beczkach wykonanych z dębu 10 lat. W czasie tym drewno oddycha i nadaje płynowi delikatności oraz finezyjnej tekstury. Typ beczek niezwykle wpływa na finalne walory produktu. Proces produkcji zamyka decyzja Master Distillera o rozpoczęciu butelkowania.
Najdelikatniejszy i najbardziej finezyjny w strukturze ze wszystkich pozycji destylarni Glancadam, 10-letni trunek oferuje nieco pikanterii, cytrusowych nut i elementów słodkich przypraw.
Barwa: słomkowe złoto;
Aromat: pikantny i świeże z aromatami owoców tropikalnych i cytrusów połączonych delikatną słodyczą wanilii i przyprawami do pieczenia;
Smak: jasny i trawiasty z warstwami ananasa, twarogu cytrynowego i brioszki z nutami skórki cytrusowej;
Finisz: czysty i rześki z nutami żółtych owoców, laski wanilii i przypraw gałki muszkatołowej;
10-letni Glancadam oferuje delikatną paletę smakową i aromatyczna dzięki czemu – wbrew powszechnym zasadom – z powodzeniem może być wykorzystywany w drinkach. Restrykcyjni strażnicy single malt whisky odradzają serwowanie tego trunku z dodatkami, jednak my lubimy wychodzić za linię i eksperymentować. Ty również? Zatem spróbuj cieszyć się whisky w klasycznym koktajlu, takim jak Whisky Sour lub Mint Julep. Jeśli jednak preferujesz tradycyjny sposób podania, nie zapomnij o odpowiednio dobranej szklance, takiej jak kieliszek do whisky lub szkło w typie tumbler.
Cała linia z deklaracją wieku od destylarni Glancadam została opatrzona spójnym designem butelek. Szkło jest przezroczyste, a na etykiecie obowiązkowo pojawia się rycina ze starą destylarnią o wysokim kominie. 10-latek został przybrany w beżowe i złote kolory, które idealne komponują się z zawartością butelki. Trunek sprzedawany jest w ozdobnej tubie o spójnej kolorystyce. Całość prezentuje się klasycznie i elegancko.
Jeśli nie mieliśmy nigdy do czynienia z żadnych z produktów destylarni Glencadam, to najlepszym wyborem na początek będzie 10-letnia pozycja marki. Powoli i delikatnie wprowadzi nas w klimat alkoholi z gorzelni z rejonów Highlands. Zapozna degustatora z charakterem i atmosferą niedużej, lecz wyrazistej destylarni z historią. Znawcy single malt whisky docenia walory smakowe i aromatyczne zawarte w każdej kropli złotego alkoholu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glencadam Distillery |
Marka | GLENCADAM |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 95 |