21-latek szkockiej destylarni z rejonu Highlands został zabutelkowany z mocą 46%, podobnie jak wszystkie pozycje z serii marki określone wiekiem. Trunek ten to najstarszy w linii destylarni Glencadam single malt, który swój debiut miał w 2010 roku. Whisky dojrzewała w klasycznych dębowych beczkach po bourbonie i po sherry. Producent szczyci się również tym, że przy produkcji trunku nie zastosował filtracji na zimno oraz nie użył żadnych barwników. Wielokrotnie nagradzany single malt jest doskonałym przykładem stuleci rzemiosła i tradycji. To wyjątkowy słód o długo utrzymującym się, prawdziwym smaku pełny słodkich nut owoców tropikalnych, pikanterii, przypraw i elementów drzewnych. Był wielokrotnie nagradzany, między innymi złotym medalem w
Scotch Whisky Masters w 2020 roku i w Meiningers International Spirits Award w 2019 roku.
Glencadam Single Malt zawsze była whisky premium do blendowania i jako taka była bardzo poszukiwana w przypadku niektórych z najbardziej prestiżowych mieszanek na świecie. Kiedy w 2003 markę ostatecznie przejęła firma Angus Dundee, polityka destylarni nieco się zmieniła, a gorzelnia zaczęła produkować również whisky typu single malt pod własną banderą. W roku 2005 za drzwiami zakładu powstał pierwszy trunek tego typu. Po dziś dzień jednak gorzelnia zaopatruje w swoje słody takie whisky jak Ballantine's i Stewart's Cream of the Barley, a także wytwarza whisky mieszane firmy Angus Dundee. Destylarnia Glencadam nie należy to największych w Szkocji, a nawet – patrząc na wyniki – produkuje niewielką ilość whisky rocznie. Marka stawia jednak na jakość, nie na ilość.
Historia Glencadam rozpoczyna się w 1825, kiedy niejaki George Cooper otwiera gorzelnię pół mili od starożytnego miasta i dawnego Królewskiego Burgh of Brechin w królestwie Angus we wschodnich Highlands w Szkocji. Już dwa lata później zakład trafia w ręce Davida Scotta, a przez kolejne dekady ciągle zmienia właścicieli. Nazwa „Glencadam” pochodzi od obszaru znanego jako „The Tenements of Caldhame” - terenów obejmujących działki przekazane miastu pod produkcję żywności.
Produkcja najstarszej whisky w katalogu marki rozpoczyna się od obróbki ziarna jęczmienia i wytworzenia z niego zacieru. Cały proces rozpoczyna namaczanie ziarna przez okres kilku dni. Skutkuje to kiełkowaniem jęczmienia, które rozstaje pohamowane w odpowiedniej chwili poprzez kolejny krok, czyli suszenie ziarna. Później jęczmień ląduje w wiktoriańskim kotle, gdzie podlega mieleniu, aż wreszcie trafia do kadzi zaciernej. Proces zacierania trwa około 8 godzin, a w tym czasie z mieszanki, przypominającej owsiankę, odsącza się płyn zwany „brzęczką”.
Niezwykle istotnym elementem wielu etapów produkcji jest woda. Musi być ona zdatna do picia i pochodzić z krystalicznie czystego źródła. Glencadam powstała w pobliżu źródeł The Moorans, położonych w odległości około 9 mil od destylarni. Cenny surowiec, w drodze do kotłów, przepływa przez wzgórza Unthank, a po drodze pobiera z natury wszystko, co najcenniejsze.
Kolejnym krokiem produkcji szkockiego single malta jest trwająca około 40 godzin fermentacja. Wytworzona wcześniej brzęczka trafia razem z drożdżami do kotłów warzelniczych, gdzie drożdże żywią się cukrami i produkują z nich alkohol. Na tym etapie płyn przypomina w smaku piwo bez chmielu. Następnie przychodzi pora na podwójną destylacją, której celem jest wytrącenie z mikstury konkretnej, oczyszczonej warstwy. Destylacja ma miejsce w miedzianych alembikach. Dzisiaj zakład wykorzystuje nowoczesne destylatory parowe, niegdyś jednak używał tradycyjnych alembików ogrzewanych ogniem węglowym. Efektem destylacji jest wytrącenie warstwy płynu o mocy około 70%, która trafia do wyselekcjonowanych beczkach dębowych po bourbonie i po sherry, gdzie spędza kolejnych 19 lat, czerpiąc smaki i aromaty z drewna. W odpowiednim czasie Master Distiller testuje whisky i decyduje o jej zabutelkowaniu.
Aromatyczny trunek, leżakujący 21 lat w beczkach różnego rodzaju, funduje ciekawą paletę owocowych i słodkich smaków, przyozdobionych nutami przypraw, drzewa i ciasta.
Barwa: złota;
Aromat: zachęcający, nuty toffi i solonego karmelu zmieszane z pieczonym ananasem i przyprawami do ciasta;
Smak: z warstwami miodu wrzosowego, pikantnymi owocami, złotymi rodzynkami, a następnie prażoną brioszką i nutą migdałów;
Finisz: dębowy, przytulny i rozgrzewające z nutami herbatników owsianych, miodu akacjowego i skórki pomarańczy przechodzących w delikatne przyprawy goździkowe;
21-letni Glencadam to produkt luksusowy i elegancki, zdecydowanie z wyższej półki jakościowej i cenowej. Single malt tego pokroju zasługuje na specjalnego traktowanie, ponieważ jest w stanie zaoferować podniebieniu zaskakujące doznania i zmienić każdą chwilę w wyjątkową. Aby wyciągnąć z single malta wszystko to co najlepsze, warto podawać go bez dodatków lub z dwiema kroplami wody. Niewielka jej ilość jest w stanie wyciągnąć trunku więcej ukrytych gdzieś głęboko nut aromatycznych, który normalnie byłby niewyczuwalne. Odpowiednie szkło, typu kieliszek do whisky lub szklanka typu tumbler, również ma znaczenie.
Produkty marki Glencadam od 10 do 21 lat cechuje spójna oprawa graficzna butelek, co sprawia, że stojące wszystkie razem obok siebie, prezentują się niezwykle wytwornie. I tym razem marka pokusiła się o rozlanie whisky do smukłej butelki o długiej szyjce i bezbarwnym szkle. Etykieta standardowo przyciąga wzrok pionowym napisem nazwy firmy i ryciną prezentującą gorzelnię. Bordowo-złota kolorystyka definiuje pozycję jako iście królewską. Single malt sprzedawany jest w ozdobnej tubie.
21-letni Glencadam został doceniony przez wielu fanów single maltów i z pewnością pozna się na nim jeszcze masa wielbicieli tego typu whisky. Produkt pochodzi z dość mało powszechnie znanej szkockiej destylarni, jednak dla prawdziwego specjalisty nie będzie tajemnicą. Alkohol stanowi świetną opcję na prezent dla smakosza złotych płynów i idealnie dopełnienie kolekcji Glencadam z innych roczników. Słodko-owocowy trunek rozgrzeje w chłodniejszy dzień i pozwoli oddać się spokojnej degustacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glencadam Distillery |
Marka | GLENCADAM |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 94 |