Glenglassaugh Evolution, single malt butelkowany z mocą 50% alkoholu, to żywe połączenie klasycznych dębowych przypraw i delikatnych miękkich owoców otoczonych pachnącymi falami laski wanilii. Trunek dojrzewa w ręcznie wykonanych beczkach najlepszej jakości po bourbonie z Tennesee przez okres 5-6 lat. Whisky ta symbolizuje nową erę destylarni, która powróciła do świata alkoholi po latach nieobecności. Glenglassaugh Evolution zdobył wiele nagród. Może pochwalić się złotym medalem w International Wine & Spirit Competition w 2019 roku oraz srebrnymi medalami w tym samym konkursie a latach 2017 i 2014. Przez lata whisky Glenglassaugh była również składnikiem wielu mieszanek, w tym popularnego Famous Grouse i Cutty Sark.
Destylarnia Glenglassaugh została założona przez Jamesa Moira w 1875 roku na terenie zatoki Sandend w pobliżu miasta Portsoy w Szkocji w rejonie Highlands. Produkty gorzelni dość szybko zyskały popularność na lokalnym rynku. W 1892 zakład został zakupiony przez Highland Distillers. Marka zdołała utrzymać się na rynku do 1986 roku, kiedy to gorzelnia została zamknięta. W 2008 roku wróciła z produkcją i zwiększoną motywacją, by po raz kolejny prezentować wysokiej jakości szkocką whisky. W 2013 gorzelnia trafiła w ręce BenRiach Distillery Company. Przedsiębiorstwo skupiło się na odbudowaniu popularności marki, wypuszczając na rynek gamę ciekawych single maltów. Destylarnia stosuje nowoczesne technologie, nie zapominając przy tym o tradycji. Zespół gorzelni jest niewielki i nad wieloma krokami produkcji pracuje ręcznie.
W produkcji szkockiej whisky słodowej podstawowe surowce obejmują jęczmień, wodę i drożdże. Pierwsze dwa etapy wytworu single malt whisky obejmują tzw. „malting”, który przekształca jęczmień w słód jęczmienny; oraz zacieranie – podczas którego wytwarzany jest zacier ze zmielonego słodu. Najlepszej jakości jęczmień najpierw moczy się w wodzie, a następnie rozprowadza na podłogach słodowych, aby ziarna mogły wykiełkować. Krok ten wstrzymywany jest przez suszenie ziarna. Wysuszony słód jest mielony na grubą mąkę, którą następnie umieszcza się z gorącą wodą w kadzi zaciernej. Słód pod produkcje Glenglassaugh Evolution od wielu dekad dostarczany jest przez zakład Tamdhu.
Następnym etapem jest fermentacja, która odpowiada za powstanie alkoholu w następstwie wprowadzenia do wytworu drożdży. Destylacja oczyszcza spirytus, a także oddziela pewne niepotrzebne substancje cieczy. Tuż przed ponownym otwarciem gorzelni w 1960 roku przeprowadzono gruntowną przebudowę i zainstalowano dwa nowe alembiki. Wydajność sprzętu zwiększyła roczną produkcję whisky do 1 miliona litra. Całość dojrzewa w beczkach po whisky z Tennessee od George'a Dickela i jest butelkowana z mocą aż 50%. Moc alkoholu nie zabija jednak kunsztownej wanilii, elementów gruszki i przypraw.
Glenglassaugh Evolution prezentuje nowy, niezwykle udany charakter gorzelni otwartej ponownie w 2013 roku. Właścicielom i specjalistom od gorzelnictwa udało się stworzyć perfekcyjnego single malta o akordach owocowych z dodatkiem słodyczy i nut przypraw.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: niezwykle soczysty, syrop połączony ze słodkim jęczmieniem, gruszka, ananas, maślana wanilia, dąb, karmelizowana gruszka;
Smak: wyrazisty, biały dąb w zestawieniu z zielonym jabłkiem, jęczmienne nuty oproszone solonym karmelem, dojrzały banan;
Finisz: dość długi, wyrazisty, pełny słodyczy i bogaty w owocowe nuty;
Koktajle alkoholowe z dodatkiem single malta nie są marnowaniem dobrej whisky. Stanowią świetną okazję do zbadania wyróżniających się cech trunku i skomponowania mikstury idealnej. To prawda, że wielu pijących woli popijać szkocką z kroplą wody lub bez dodatków. Nie trzeba się jednak bać zmieszania doskonałej szkockiej, czy to mieszanki, czy single malta. Opcji jest niezwykle wiele - od klasycznych drinków po innowacyjne koktajle, które rozbudzą wyobraźnię i kubki smakowe.
Co powiesz na Scotch Whisky Sour? To klasyczna Whisky Sour w wersji szkockiej, czyli wspaniały sposób na uwydatnienie bardziej delikatnych nut kryjących się we wspaniałym single malcie. Mieszanka jest niezwykle prosta – sprowadza się do dodania do trunku świeżego soku z cytryny, syropy cukrowego i lodu. Każda szkocka będzie wymagać innej ilości cytrusów, a znalezienie własnych preferencji to połowa zabawy.
Glenglassaugh Evolution wzbudza zainteresowanie butelką, w której został umieszczony. Forma szkła jest dość pękata i obła, a szyjka niedługa. Samo szkło pozbawione jest zdobień i emanuje minimalizmem. Etykieta na froncie przedstawia panoramę pięknej, szkockiej natury – z pewnością to widok wzgórza rejonu Highlands, w którym mieści się destylarnia. Nazwa trunku umiejscowiona jest bezpośrednio na butelce, a zaraz nad nią figuruje emblemat marki, prezentujący złoty alembik otoczony kłosami. Pudełko, w które pakowana jest whisky, ma taki sam design i w powiększeniu ukazuje zapierające dech w piersi rejony północnej Szkocji.
Gorzelnia Glenglassaugh jest przykładem na to, że zawsze można liczyć na wyeliminowane złej passy i powrót na szczyt. Nowi właściciele destylarni udowodnili, że znają się na rzeczy i przy pomocy specjalistów stworzyli świetną, szkocką whisky single malt, która niczym nie ustępuje starszym recepturom. Glenglassaugh Evolution to – jak sama nazwa wskazuje – trunek prezentujący ewolucję marki. Zakład zamknięty przez ponad 20 lat znów złapał wiatr w żagle i zaprezentował światu słodką, owocową i pełną przypraw whisky idealna zarówno dla smakoszy tego typu trunków, jak i dla nowicjuszy w bogatym świecie single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenglassaugh Distillery |
Marka | GLENGLASSAUGH |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | beczki po bourbonie z Tennessee |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 85 |