Destylarnia Glenglassaugh prezentuje mocno dymn膮 whisky, kt贸ra powsta艂a z j臋czmienia suszonego dymem torfowym. Trunek butelkowany z moc膮 50% emanuje aromatem palonego ogniska i zw臋glonego drewna. Glenglassaugh Torfa to wyj膮tkowy single malt zadebiutowa艂 w roku 2014, czyli rok po ponownym otwarciu gorzelni. Ta jedyna w ofercie szkockiej marki torfowa whisky udowadnia, 偶e mo偶e 艣mia艂o r贸wna膰 si臋 z wypustami gorzelni specjalizuj膮cych si臋 wy艂膮cznie w dymnych alkoholach.
Destylarnia Glenglassaugh mie艣ci na wybrze偶u Moray Firth na skraju pi臋knej zatoki Sandend. Jej pocz膮tki si臋gaj膮 1875 roku, kiedy pu艂kownik James Moir postanowi艂 zaj膮膰 si臋 produkcj膮 whisky. Wytwory gorzelni szybko zyska艂y 艣wietn膮 reputacj臋, kiedy firma rozwija艂a si臋 pod kierownictwem dw贸ch siostrze艅c贸w Moira. W 1892 roku destylarnia zosta艂a zakupiona przez Highland Distillers. W 1907 roku z powodu za艂amania si臋 rynku gorzelnia musia艂a zosta膰 zamkni臋ta. Wci膮偶 zajmowa艂a si臋 jednak s艂odowaniem j臋czmienia. Ponowna produkcja whisky wr贸ci艂a w 1960 roku. Niestety ju偶 w 1986 roku drzwi do zak艂adu ponownie zabito deskami. Destylarnia milcza艂a przez ponad 20 lat, a偶 zosta艂a kupiona przez grup臋 inwestor贸w i ponownie rozpocz臋艂a produkcj臋 w grudniu 2008 roku. W 2013 roku BenRiach Distillery Company przej臋艂a destylarni臋 Glenglassaugh z zamiarem przywr贸cenia jej do 偶ycia. I uda艂o si臋!
Szkocki rejony Highlands nie jest kojarzone zazwyczaj z whisky torfow膮. Co prawda, tereny te do艣cigaj膮c si臋 na ogromnej powierzchni, wi臋c specyfikacja trunk贸w z tego obszaru jest do艣膰 obszerna, jednak dymne nuty i w臋glowe akordy nigdy nie by艂y wi膮zane z destylarniami Highlands. A偶 do momentu, kiedy na rynku pojawi艂 si臋 single malt Glenglassaugh Torfa.
Ziarno j臋czmienia, wykorzystywane do produkcji s艂odu j臋czmiennego, suszone jest w specjalnych piecach przy u偶yciu torfu o poziomie 20-30 fenoli. Nie jest to szokuj膮co wysoki poziom w por贸wnaniu z destylatami z Islay, jednak wystarczaj膮cy, aby zapewni膰 cieczy mocnych nut dymu i zadowoli膰 podniebienia fan贸w wyra藕nych akcent贸w.
Po dodaniu do wytworu dro偶d偶y rozpoczyna si臋 fermentacja. 呕ywe dro偶d偶e 偶ywi膮 si臋 cukrami, produkuj膮c alkohol i niewielkie ilo艣ci innych zwi膮zk贸w, kt贸re wp艂ywaj膮 na smak whisky. Po oko艂o 2 dniach fermentacja ko艅czy si臋, a ciecz zawiera 6-8% alkoholu. Podczas destylacji miedziany alembik jest podgrzewany poni偶ej temperatury wrzenia wody, a alkohol i inne zwi膮zki paruj膮 i przechodz膮 przez szyjk臋 destylatora do skraplacza. Glenglassaugh Torfa jest destylowany dwukrotnie, podobnie jak wi臋kszo艣膰 szkockich whisky. W trakcie dojrzewania whisky wyg艂adza si臋, nabiera smaku i z艂ocistego koloru. Zgodnie z prawem wszystkie szkockie whisky musz膮 dojrzewa膰 przez co najmniej 3 lata.
Prawdziwie torfowa whisky prosto z destylarni Glenglassaugh zaraz obok dymnych akcent贸w palonego drewna oferuje nuty owoc贸w i s艂odyczy. Finisz zabiera podniebienie w d艂ug膮 podr贸偶 po krainie d臋bu i zielonych jab艂ek.
Barwa: jasne z艂oto;
Aromat: palone ognisko, w臋dzonka, przypalone drewno, jab艂ka i nuty imbirowe;
Smak: wyrazisty, drzewo d臋bu, mi贸d i przyprawy, gruszka i melon;
Finisz: palony d膮b w towarzystwie zielonego jab艂ka, do艣膰 d艂ugi i mocny;
Ten wyj膮tkowy wypust szkockiej gorzelni zawiera tak bogaty wachlarz smakowy i aromatyczny, 偶e szkoda by艂oby dodawa膰 mu wi臋kszej ilo艣ci walor贸w. Mocno torfow膮 whisky warto pi膰 bez dodatk贸w, aby w pe艂ni zanurzy膰 si臋 w jej dymnym charakterze. Uwa偶ni zwr贸c膮 uwag臋 na obecno艣膰 innych, bardziej owocowych i s艂odkich akord贸w. Dla wzmocnienia wra偶e艅 do szklanki o grubym dnie warto doda膰 dwie lub trzy krople wody.
Butelka Glenglassaugh Torfa zwraca uwag臋 przede wszystkim etykiet膮, udekorowan膮 pi臋knym widokiem na rejon Speyside podczas zachodz膮cego s艂o艅ca. Pe艂ne czerwieni niebo przywodzi na my艣l ognisko, co w jasny spos贸b wi膮偶e si臋 z dymnym charakterem whisky. Nad nazw膮 trunku widnieje z艂oty emblemat marki: alembik otoczony przez k艂osy j臋czmienia. Ob艂a butelka wykonana jest z bezbarwnego szk艂a, co pozwala podziwia膰 g艂臋bok膮 barw臋 alkoholu wewn膮trz. Single malt pakowany jest z ozdobne, prostok膮tne pude艂ko z tym samym zachwycaj膮cym widokiem, co na etykiecie.
Glenglassaugh Torfa b臋dzie 艣wietnym wprowadzeniem w krain臋 mocno torfowych, dymnych alkoholi. Poziom fenoli zawarty w trunku nie jest na tyle wysoki, aby zniech臋ci膰 nowicjuszy, a jednocze艣nie nie jest na tyle niski, aby nie usatysfakcjonowa膰 znawc贸w trunk贸w tego typu. Lubisz whisky pe艂ne nut palonego ogniska? Pozycja szkockiej gorzelni Glenglassaugh b臋dzie idealna. Produkt ten wy艂amuje si臋 z ram swojego regionu. Tym razem Speyside prezentuje moc i charakter, zamiast delikatno艣ci i zachowawczo艣ci.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenglassaugh Distillery |
Marka | GLENGLASSAUGH |
W艂a艣ciciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 50 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pude艂ko |
Typ whisky | torfowa |
Ilo艣膰 torfu | 20 ppm |
Jim Murray | 90 |