Zabutelkowana z moc膮 46% alkoholu w p臋katej butelce, bursztynowa whisky dojrzewa艂a w r贸偶nych beczkach. Torfowy trunek pocz膮tek etapu maturacji sp臋dzi艂 w beczkach po bourbonie, a kolejna dwa lata w beczkach z dziewiczego d臋bu ameryka艅skiego. Na palecie intryguj膮ce elementy karmelu i d臋bu w zestawie z torfowym j臋czmieniem. I do tego ta prezentacja!
Destylarnia Glenglassaugh zosta艂a za艂o偶ona w Portsoy w regionie Highland w 1873 roku przez lokalnego biznesmena Jamesa Moira. Destylarnia przez kilkadziesi膮t lat od momentu powstania dzia艂a艂a bez zak艂贸ce艅. Zosta艂a kupiona w 1892 roku przez Highland Distilleries Company, kt贸ry by艂 jego w艂a艣cicielem przez ponad sto lat. XX wiek nie by艂 艂askawy dla Glenglassaugh. Wiele gorzelni w Szkocji musia艂o zosta膰 zamkni臋tych, przynajmniej na jaki艣 czas, z powodu niedobor贸w spowodowanych dwiema wojnami 艣wiatowymi lub skutkami prohibicji w USA. Ale Glenglassaugh sp臋dzi艂 wi臋cej czasu w zamkni臋tym ni偶 otwartym stanie. Po raz pierwszy zamkni臋to go w 1908 roku, kiedy spad艂 popyt na whisky. Poza kr贸tkim okresem mi臋dzywojennym w latach 30. XX wieku, gorzelnia pozostawa艂a zamkni臋ta do lat 60-tych. Wtedy Highland Distilleries postanowi艂o przywr贸ci膰 Glenlassaugh do 偶ycia w odpowiedzi na wzrost zainteresowania whisky na rynku. Z艂o偶ony charakter, kt贸rym ciesz膮 si臋 single malty, okaza艂 si臋 niewygodny w u偶yciu dla blender贸w, wi臋c w 1986 roku Glenlassaugh zosta艂 ponownie zlikwidowany. Teraz zak艂ad nale偶y do Brown-Forman, kt贸ry BenRiach kupi艂 w 2013 roku. Trzylatek wprowadzony na rynek w 2008 roku by艂 pierwszym butelkowaniem nowo wyprodukowanych alkoholi. Ale mimo d艂ugich luk w jego historii pojawi艂y si臋 r贸wnie偶 starsze butelki z okresu jego pierwszej dzia艂alno艣ci.
Destylarnia nadal posiada tradycyjn膮 偶eliwn膮 zgrabiark臋 o pojemno艣ci 5,2 ton i kad藕 zaciern膮. Posiada r贸wnie偶 sze艣膰 washback贸w. Zdolno艣膰 produkcyjna Glenglassaugh wynosi 1,1 miliona litr贸w spirytusu rocznie, z czego oko艂o 5 procent to spirytus torfowy. Nasz bursztynowy bohater prezentuje klasyczn膮 dymno艣膰 destylarni Glenglassaugh z ciekawym elementem kremowego d臋bu prosto z beczek virgin oak.
Glenglassaugh Peated Virgin Oak, zabutelkowany z moc膮 46% alkohol, opr贸cz klasycznego charakteru dymu, oferuje przyjemne nuty d臋bu i karmelu.
Barwa: ciep艂y, ciemny bursztyn;
Aromat: karmel, przyprawy, nuty piasku znad morza;
Smak: kremowy pudding, d膮b, s艂odycz i torfowy j臋czmie艅;
Finisz: deser z toffi i dym;
Torfowy single malt z regionu Highland najlepiej smakuje bez dodatk贸w, degustowany na czysto. Mimo delikatnie dominuj膮cego torfu, po dodaniu do whisky dw贸ch kropli wody, wyci膮gniemy na wierzch nuty d臋bu prosto z beczek, jak i kremowego karmelu. Niepozorny dodatek wody w whisky pozwala delikatnie manipulowa膰 smakami i aromatami.
W obszernej tubie w szarym kolorze czeka na Was p臋kata butelka, wyt艂oczona z bezbarwnego, g艂adkiego szk艂a. Nad nazw膮 marki na jej froncie, widnieje logo brandu, czyli alembik otoczony przez k艂osy j臋czmienia. Tu偶 pod nim, na szarej etykiecie, umieszczono graficzny rysunek, prezentuj膮cy w ciekawej wersji 偶yzne pola regionu.
Bursztynowa whisky Glenglassaugh Peated Virgin Oak to propozycja dla wielbicieli lekko torfowych s艂od贸w, kt贸rzy w whisky poszukuj膮 jednocze艣nie ciekawych rozwi膮za艅. Finisz w beczkach z dziewiczego d臋bu ameryka艅skiego dodaje szkockiej whisky wspania艂ego i oryginalnego charakteru nie do podrobienia. Tego trzeba spr贸bowa膰.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENGLASSAUGH |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |