To już drugie wydanie single malta Glenglassaugh Octave Batch – whisky dojrzewającej w specjalnych, mniejszych beczkach o pojemności 65 litrów, których rozmiar pozwala na szybszą maturację, a tym samym na maksymalne osiągnięcie smaków i aromatów. Butelkowana z mocą 44% alkoholu whisky spędziła co najmniej 3 lata w beczkach po bourbonie, beczkach po sherry Pedro Ximenez oraz w beczkach po sherry Amontillado. Bądźcie gotowi na soczyste akcenty truskawek, mlecznej czekolady, mango, drewna i palonej kawy – a to dopiero początek listy.
Destylarnia Glenglassaugh została założona w 1875 roku przez pułkownika Jamesa Moira i wkrótce zyskała sobie sławę jako producent wysokiej jakości whisky. Moir prowadził destylarnię ze swoimi dwoma siostrzeńcami, Alexandrem i Williamem Morrison oraz Thomasem Wilsonem, miejscowym kotlarzem. W 1892 została kupiona przez Highland Distillers, a w 1907 roku musiała zostać zamknięta z powodu recesji w przemyśle whisky. Po całkowitym przebudowie destylarni w 1960 roku wznowiono produkcję i whisky produkowano do 1986 roku. Glenglassaugh wznowił produkcję dopiero w grudniu 2008 roku, po tym jak destylarnia została zakupiona przez grupę inwestorów. Glenglassaugh jest własnością firmy Benriach Distillery Company od 2013 roku. W 2016 roku Brown-Forman nabył destylarnię Glenglassaugh wraz z destylarniami Glendronach i Benriach.
Podczas gdy wiele gorzelni jest obecnie wysoce zautomatyzowanych, whisky w Glenglassaugh wciąż jest wytwarzana ręcznie przez mały, wysoko wykwalifikowany zespół. Zdolność produkcyjna to milion litrów rocznie. Gorzelnia korzysta z dwóch źródeł wody: niewielkiej rzeki w pobliżu gorzelni, której woda służy do chłodzenia destylatorów oraz pobliskie źródło Glassaugh, które ma czystszą wodę i służy do produkcji whisky. Glenglassaugh używa nietorfowego, niedymnego jęczmienia do produkcji whisky. Czas fermentacji jest dłuższy niż w innych destylarniach i wynosi od 60 do 100 godzin. To daje drożdżom czas na powolne wytwarzanie wszystkich smaków i osiągnięcie niezwykle owocowego, słodkiego charakteru. Za sukcesem drugiego wydania single malta Glenglassaugh Ovtace Batch stoi specjalny rodzaj beczek. Beczki typu octave mają mniejszy rozmiar – dokładniej 65 litrów. Wpływa to na szybszą maturację i osiągnięcie pełni smaków i aromatów. Złocisty dram dojrzewa nie mniej niż 3 lata w trzech rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry Pedro Ximenez oraz po sherry Amontillado.
Glenglassaugh Ovtace Batch 2 to jeszcze więcej smaków i aromatów: tym razem mocno owocowych i waniliowych.
Barwa: złoto;
Aromat: wanilia, czerwone owoce, dębina i mleczna czekolada;
Smak: owocowy, nuty kawy i wiśni w czekoladzie, karmel, słony karmel i dąb;
Finisz: orzechowy, owocowa słodycz i odrobina soli;
Owocowy smak whisky Glenglassaugh ma wiele wymiarów – a smakosz oczywiście chciałby poznać każdy z nich. Będzie to możliwe dzięki dodaniu do whisky paru kropli wody. Niepozorny dodatek wody o pokojowej temperaturze, dosłownie dwóch lub trzech kropli sprawi, że akcenty truskawek i wiśni w czekoladzie staną się bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Warto poeksperymentować z paletą smakową i aromatyczną.
Prezentację tego wyjątkowego wydania zdominował biały kolor – jasną barwę przybrała tuba, etykieta oraz zakrętka. Butelka jest obła, wykonana z bezbarwnego szkła i ma dość długą szyjkę. Na etykiecie, umieszczonej w dolnej części butelki, znajdziecie wszystko informacje dotyczące pozycji szkockiej marki. Powyżej, na gładkim szkle, umieszczono białe logo destylarni Glenglassaugh oraz jej nazwę.
Drugie wydanie single malta Glenglassaugh Ovtace Batch 2 kolejny raz zapoznaje smakoszy z magią beczek typu octave. Tutaj smaki i aromaty są jeszcze bardziej intensywne i dostępne dla podniebienia – a wszystko to dzięki mniejszemu rozmiarowi beczek, a także ich wcześniejszej zawartości. Butelkowany z mocą 44% alkoholu dram został dopracowany w najmniejszym szczególe, a gorzelnicy pracujący nad formułą niczego nie pozostawili przypadkowi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenglassaugh Distillery |
Marka | GLENGLASSAUGH |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 44 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, Octave Cask, sherry Amontillado, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 91.5 |