Żytnia whisky Jim Beam Rye, butelkowana z mocą 45% alkoholu, destylowana jest z 51% żyta. Taka formuła zapewnia trunkowi nuty pikanterii, które świetnie współgrają z akcentami odświeżającej mięty. Bursztynowy alkohol mieści się w kwadratowej butelce o ciemno-zielonej etykiecie. Kolejna ciekawa propozycja od firmy, której nikomu przedstawiać nie trzeba! Interesująca odmiana dla tradycyjnych bourbonów. „Pre-prohibition style” w nazwie nawiązuje do czasów przed wprowadzeniem zakazu picia i produkcji alkoholu w USA w 1919 roku, kiedy to whisky tego typu była niezwykle popularna.
Jim Beam to jedna z niewielu marek whisky, w których rodzina założycieli w dalszym ciągu ma coś do powiedzenia. Historia marki ma już ponad 220 lat i rozpoczyna się od założyciela marki – Jacoba Beama – i trwa aż do dzisiaj, kiedy mistrzem destylacji jest Fred Noe III, potomek. Sekretem sukcesu whisky Jim Beam jest jej autentyczność. Do dziedzictwa i rzemiosła dochodzi wyjątkowy profil smakowy, wszechstronność, a także zaangażowanie w innowacyjne rozwiązania. Asortyment brandu jest niezwykle zróżnicowany i z pewnością każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Whisky żytnia była szeroko rozpowszechniona, zanim w Ameryce zapanowała prohibicja. Dostępność tego rodzaju ziarna była duża, a produkcja nie przysparzała większych problemów. W Ameryce whisky żytnia jest destylowana z co najmniej 51% żyta, a poza nim zawiera jeszcze jęczmień, pszenicę i kukurydzę. Jednak to główny składnik, jakim jest żyto, zapewnia wyjątkowy profil smakowy – tutaj dominuje pikanteria. Whisky żytnia była pierwszym alkoholem wykorzystywanym w koktajlach, takich jak Manhattan. Mimo wyparcia żytniej przez bourbony i single malty, od paru lat zauważa się wznowienie zainteresowania tym rodzajem złocistego trunku. Powstaje coraz więcej nowych wydań, a jednym z nich jest podbity miętowymi akcentami Jim Beam Rye.
Jim Beam Rye zaraz obok żytniej pikanterii, zapewnia kremowe i otulające fale karmelu, dębu i cynamonu. Na finiszu nuty klonowego syropu.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: miętowy, krówka i lukrecja, maślane tosty i cynamon;
Smak: wanilia, kukurydza w maśle, orzechy i dąb;
Finisz: nuty wanilii, syrop klonowy i kremowy dąb;
Przenieśmy się w czasie i pijmy żytnią tak, jak pili ją amerykanie w Nowym Jorku w latach 20. XX wieku! Jim Beam Rye świetnie sprawdzi się jako baza pod klasyki, szczególnie pod uwielbiany przez wszystkich drink podawany w koktajlówce - Manhattan. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się alkoholem bez dodatków, z kroplami wody lub dwoma kostkami lodu.
Swoim kwadratowym kształtem butelka nawiązuje do czasów, kiedy kanciaste szkło miało ułatwiać transportu butelek w drewnianych skrzyniach. Butelka jest niezwykle elegancka i delikatnie profilowana w okolicy butelki. Na szyjce podłużne tłoczenia dodają klasy. Z bursztynową barwą alkoholu świetnie komponuje się ciemno-zielona etykieta o złotym napisach i z charakterystycznym logo marki – czyli kopertowym stemplem.
Żytnia whisky wraca na salony! Coraz większa popularność zapominanej przez dekady, pikantnej wersji whisky popchnęła Jim Beama to wydania swojej własnej. Jim Beam Rye, inspirowany czasami przed prohibicją, pozwala przenieść się w czasie prosto na Manhattan z lat 20. Niezapominane przeżycie!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | JIM BEAM |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.75L |