Jim Beam to świetnie przez wszystkich znany klasyczny bourbon prosto z USA. Został wydestylowany z kukurydzy, jęczmienia i wody, a następnie zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Podczas czteroletniej maturacji w beczkach z białego, amerykańskiego dębu, nabrał słodkich nut toffi, zaskakującej pikanterii, a także kwiatowych i drzewnych akordów. Uwielbiany na całym świecie bursztynowy alkohol z Kentucky nie traci na popularności i nieustannie bije rekordy sprzedaży w swojej kategorii.
Historia marki sięga XVIII wieku, kiedy to Jacob i Johannes Beam założyli destylarnię whisky. Ich następcą w czasach tuż przed i po prohibicji został James Beaurgard Beam - to jego imieniem nazwano destylat. W czasach, kiedy destylacja alkoholu była zakazana, wściekły tłum zdewastował zakład rodziny Beam. James został bez środków do życia i przez parę kolejnych lat prowadził kamieniołom. Po uchyleniu prohibicji wrócił na rynek ze zdwojoną siłą i motywacją. Chciał dzielić się pomysłami ze światem i obdarować ludzi słodyczą swojego bourbona. W międzyczasie wybudował nową gorzelnię w mieście Clermont w Kentucky. Dzisiaj marka Jim Beam działa pod skrzydłami przedsiębiorstwa Beam Suntory.
Dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych amerykański bourbon jest tym, czym szkocka whisky jest dla Szkotów – dobrem narodowym, o które należy dbać. Z tego właśnie powodu w pewnym momencie zdecydowano się prawnie uregulować produkcję bursztynowego trunku. Żeby wypust można było nazwać bourbonem, musi spełniać szereg wymagań. Cała produkcja powinna mieć miejsce na terenie USA. Zawartość kukurydzy w składzie nie może być mniejsza niż 51%. Podczas etapu destylacji ciecz może osiągnąć maksymalną moc 80%, a finalnie bourbon ma być pozbawiony sztucznych barwników i konserwantów. Jim Beam powstaje na bazie krystalicznie czystej wody filtrowanej naturalnie przez wapień, która bierze udział w wytwarzaniu zacieru zbożowego. Leżakowanie nie może trwać krócej niż 2 lata.
Zanim Jim Beam nabierze wyjątkowej kresowości, waniliowych smaków i delikatnej struktury, cztery lata spędza w beczkach wykonanych z białego, amerykańskiego dębu. Przez cały ten czas drewno beczek pracuje – kurczy się i oddycha, co intensywnie wpływa na finalne smaki i aromaty alkoholu. Bursztynowy kolor bourbon zawdzięcza karmelizacji cukrów. Marka nie stosuje sztucznych barwników do koloryzacji swoich wypustów. Butelkowanie odbywa się bez filtracji na zimno z mocą 40%.
Jim Beam reprezentuje sobą prawdziwego ducha amerykańskiego trunku. Poza zaskakująco pikantnym i słodkim finiszem bourbon funduje podniebieniu akcenty wanilii, toffi i świętego siana.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: ciasto waniliowe, krówki, biszkopt, kukurydza, suche siano;
Smak: prażona dębina, waniliowe akcenty, karmelki, pieprz i trawa;
Finisz: słodki, długi i dębowy;
Jim Beam świetnie smakuje w wielu odsłonach. Warto raczyć się bourbonem na kościach lodu, jednak zwróćmy uwagę, aby nie było ich zbyt wiele. Wówczas woda za mocno rozcieńczy trunek i pozbawi go smakowitych walorów smakowych i aromatycznych. Amerykański wypust z Kentucky sprawdzi się w koktajlach alkoholowych. Szczególnie mocno rekomendujemy połączenie bourbona z sokiem jabłkowym. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do trunku coli i syropu z grenadyny. Jim Beam dobrze smakuje nawet z mlekiem czekoladowym! Pamiętaj również o odpowiedniej szklance. Jeśli zdecyduj się pic whisky bez dodatków, wykorzystaj klasyczną, niską szklanicę o grubym dnie, zwaną tumblerem.
Logo Jim Beam stało się ikoniczne. Tradycyjna czerwona pieczęć z literą „B” (oznaczająca „Beam” - ukłon w stronę spuścizny firmy) oraz nazwa marki przedstawiona za pomocą charakterystycznej czcionki to rozpoznawalny na całym świecie duet. Główna paleta barw Jim Beam obejmuje białe i czerwone kolory. Sama butelka przybrała kwadratową formę i ma lekko profilowaną szyjkę, zakończoną czarnym korkiem. Prezentacja sztandarowego wypustu amerykańskiej marki jest równie klasyczna, co słodko-waniliowy smak.
Marka Jim Beam sprzedaje rocznie około 10 milionów 9-litrowych skrzynek na całym świecie. Z takim wynikiem nie tylko przoduje, a zdecydowanie wyprzedza inne, amerykańskie bourbony w rankingach. Ten wyjątkowy, złoty alkohol prosto z Kentucky pokochał cały świat. Przystępna cena i dostępny smak to – jak się okazuje – klucz do sukcesu. Ciężko byłoby zliczyć wszystkich fanów trawiastej słodyczy, karmelowych nut i elementów wanilii. Jim Beam to idealna propozycja na wieczór w towarzystwie znajomych. Bourbon będzie idealnym kompanem na każdej imprezie. To trunek wielozadaniowy – poprawi humor podczas spotkania towarzyskiego, a także przyjemnie otuli w spokojny wieczór, spędzony przy kominku. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś, na co czekasz?
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | JIM BEAM |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |