Zabutelkowany w butelce w stylu karafki z mocą 47,5% złocisty single malt Jim Beam Single Barrel to niezwykle ciekawa propozycja w asortymencie popularnej marki. Bursztynowa ekspresja została rozlana tylko z jednej beczki z amerykańskiego dębu. Na palecie sporo wanilii, karmelu i dębu, czyli klasyczne dla amerykańskiego bourbona smaki i aromaty – jednak o znacznie zwiększonej intensywności.
Jim Beam, starszy od Johnniego Walkera i nadal związany z rodziną założycieli (nie tylko nazwą), z pewnością ma długi rodowód. Megan Frank, marketingowiec marki, zwraca uwagę na 220-letnią historię marki, która rozciąga się od założyciela Jacoba Beama do obecnego mistrza destylacji i bezpośredniego potomka Freda Noe III. Rodzinne korzenie i dziedzictwo, a także fakt, że rodzina jest nadal bardzo zaangażowana w produkcję, są kluczowymi wyróżnikami brandu Jim Beam na tle innych. Renesans amerykańskiej whisky na rodzimym rynku trwa dopiero 10 lat. W poprzednich dziesięcioleciach marki takie jak Jim Beam zmagały się z silną wówczas konkurencją, czyli wódką. Wiele marek produkujących bourbon ma dziedzictwo i rzemiosło, co odróżnia bourbon od innych kategorii. Do tego dochodzi profil smakowy, wszechstronność i „mieszalność” bourbona, który dobrze sprawdza się w kulturze koktajlowej.
Burbon z pojedynczej beczki - brzmi z natury fantazyjnie, prawda? Samo słowo „single” sugeruje pewien luksusowy status w świecie whisky, ponieważ szkocka single malt jest regularnie droższa niż whisky blended. „Pojedyncza beczka”, dokładnie tak, jak sugeruje nazwa, oznacza, że ta butelka rzeczywiście zawiera whisky z tylko jednej beczki. W każdej beczce whisky zachodzi niesamowita liczba różnych procesów chemicznych, które bezpośrednio wpływają na szybkość dojrzewania i profile smakowe. Im mniej beczek, tym bardziej wyjątkowa będzie każda partia – w przypadku Jim Beam Single Barrel mamy do czynienia z jedną beczką.
Jim Beam Single Barrel, butelkowany z mocą 47,5% alkoholu, prezentuje klasyczny charakter soczystego bourbona z Kentucky, dojrzewającego w dębowej, wypalanej wcześniej beczce.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: wyraziście waniliowy, nuty prażonego dębu;
Smak: miodowy, waniliowe ciasto, marcepan i dąb;
Finisz: średniej długości, dość słodki;
Amerykański bourbon genialne smakuje degustowany na lodzie – zwłaszcza w ciepłe, letnie popołudnie. Niektórzy smakosze z pewnością zdecydują się jednak na prostszą degustację, czyli bez dodatków. Taka forma pozwoli jeszcze dokładniej zapoznać się ze smakami i aromatami, kryjącymi się w alkoholu. Sięgnijcie po niską szklankę typu tumbler i cieszcie się ekspresją z jednej beczki prosto z Kentucky.
Elegancki charakter prezentacji wiele zawdzięcza formie butelki – szkło przypomina swoim kształtem karafkę. Średniej długości, żłobiona szyjka, zakończona została drewnianym korkiem. Na froncie znajdziecie niewielkie logo amerykańskiej marki. Na czarnej etykiecie umieszczono dokładne informacje o pozycji.
Bourbon z jednej beczki? Czemu nie! Smakosze amerykańskiego bourbona będą z pewnością zainteresowani bursztynową ekspresją. Paleta soczystych smaków i aromatów zadowoli zarówno mniej i bardziej doświadczone podniebienie. Trunek doskonały na każdą okazję i porę roku, bez względu na okoliczności.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | JIM BEAM |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 47.5 |
Pojemność | 0.7L |