Jim Beam plasuje się w czołówce najbardziej rozpoznawalnych bursztynowych trunków na świecie. Uwielbiany, amerykański bourbon prosto z Kentucky, destylowany jest w kukurydzy, jęczmienia i wody. Po czterech latach spędzonych w klasycznych beczkach z amerykańskiego dębu, zostaje zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Rezultatem jest słodki trunek, który przekonuje słodkimi, łagodnie kwiatowymi i drzewnymi aromatami. Finisz oferuje zaskakującą pikanterię i nuty toffi.
Destylarnia Jim Beam powstała na krótko przed końcem XVIII wieku. To nie Jim Beam założył destylarnię, ale Jacob i Johannes Beam (Böhm). Prawdziwym „Jimem Beamem” był James Beauregard Beam, który prowadził gorzelnię tuż przed i po prohibicji. Historia mówi, że podczas prohibicji szalejący tłum zdewastował zakład, pozostawiająca Jima bez interesu i środków do życia. Męczyna postanowił więc założyć kamieniołom. Wkrótce po tym, kiedy destylacja whisky zaczęła ponownie być legalna, gorzelnik wrócił do biznesu z nowymi pomysłami. Jim postawił nową destylarnię w mieście Clermont w stanie Kentucky. Wraz z kilkoma innymi przedsiębiorcami założył firmą James B. Beam Distilling Company. Obecnie marka działa pod skrzydłami Beam Suntory.
Produkcja amerykańskiego bourbona, podobnie jak szkockiej whisky, została prawnie uregulowana. Zgodnie z zasadami, każdy Straight Bourbon musi być produkowany na terenie Stanów Zjednoczonych i ma być mieszanką ziaren zawierającą co najmniej 51% kukurydzy. Destylacja ma odbywać się maksymalnie do poziomu 80% alkoholu. Trunek powinien być wolny od sztucznych barwników i innych dodatków. Proces maturacji ma mieć miejsce w nowych, zwęglonych beczkach z białego dębu. Leżakowanie nie może trwać krócej niż 2 lata. Jim Beam powstaje na bazie krystalicznie czystej wody filtrowanej naturalnie przez wapień.
Jim Beam przez cztery lata leżakuje w beczkach wykonanych z białego, amerykańskiego dębu. Zanim zostanie poddany butelkowaniu z mocą 40% alkoholu, czerpie z drewna wszystko to, co najlepsze. Dąb sprawia, że trunek staje się bardziej delikatny i nabiera waniliowych akordów. Wraz ze zmianą pór roku i temperatury w magazynach, drewno beczek rozszerza się i kurczy, pozwalając whisky przeniknąć do beczki, a karmelizowane cukry barwią płyn na bursztynowy kolor. Kiedy zbliża się koniem procesu dojrzewania, alkohol jest filtrowany, butelkowany i wysyłany do jednego z wielu dystrybutorów na całym świecie.
Jim Beam to kwintesencja prawdziwego, amerykańskiego bourbona. Bursztynowa ciecz oferuje bogactwo słodyczy, waniliowych akcentów i dębowych wpływów. Klasyka w najlepszym wydaniu.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: dość słodki z delikatnymi nutami wanilii i ciętego siana, odrobiną świeżej kukurydzy i odrobiną zbożowej słodyczy;
Smak: dobre body z nutami prażonego dębu i nutami wanilii i kremu, odrobiną przypraw i pieprzu;
Finisz: tostowy dąb i żywica z nutą słodyczy;
Poniżej prezentujemy wyjątkowe propozycje podania Jim Beam Bourbon Kentucky Straight. Każda z nich da możliwość poznania tego wyjątkowego trunku na nowo lub z innej perspektywy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się trunkiem w klasyczny sposób – na lodzie lub w czystej formie. Sam zdecyduj, co wolisz.
Jim Beam z sokiem jabłkowym – banalne połączenie, które sprawdzi się idealnie, kiedy nie mamy czasu kombinować i bawić się w miksologię. Wykorzystaj jedną porcję whisky i połącz ją z sokiem jabłkowym. Całość wlej do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
Beam Me Up – uwielbiane przez wielu połączenie bourbona z colą i likierem amaretto. Idealna propozycja szczególnie dla fanów słodyczy.
BeeGee – coś na szaloną noc lub ciepły, letni wieczór. Wymieszaj bourbon z sokiem pomarańczowym i syropem z grenadyny. Z pewnością poczujesz się jak na wakacjach pod palmami!
Butelka Jim Beama jest rozpoznawalna z daleka. Kwadratowa forma szkła i profilowana szyjka zostały uzupełnione białą etykietą. Znajdziemy na niej wyjątkowy napis w stylu retro, a zaraz poniżej czerwoną pieczęć z literą „B” w środku. W tle dojrzymy czarno-białą rycinę przedstawiającą naturalne otoczenie destylarni. Z etykiety dowiemy się, ile mocy ma alkohol oraz gdzie powstał. Producent nie omieszkał poinformować również, że Jim Beam to bourbon numer 1 na świecie.
Jim Beam to już klasyka – trunek, którego nie trzeba przedstawiać. Grono fanów amerykańskiego bourbona jest ogromne i nieustannie rośnie. Jeam Beam towarzyszy nam w wyjątkowych momentach życia i sprawia, że specjalne chwile zostają zapamiętane na dłużej. Bourbon z USA to przystępna cena i przystępny smak dla każdego. Zadowoli zarówno amatora, jak i smakosza. Koniecznie spróbuj, jeżeli jeszcze nie miałeś okazji!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | JIM BEAM |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |