Dlaczego warto kupić whisky Jim Beam Black 6 years old?
- Wersja „Black” była pierwotnie znana jako „Double Aged”, a później jej wiek określono na minimum 6 lat, co czyni ją bardziej dojrzałą i wyrafinowaną niż klasyczne wydanie.
- Po raz pierwszy pojawiła się na rynku w latach 90., ale wersja 6-letnia pojawiła się po 2015 roku w zmienionej identyfikacji wizualnej.
- Gęstszy, głębszy smak niż w standardowej edycji – wyraźniejsze dębowe taniny, ciemny karmel, nuta wanilii i przypraw. Finisz jest długi, ciepły, z delikatną goryczką.
- Dojrzewa 6 lat – znacznie dłużej niż podstawowy Jim Beam. Wykorzystano nowe dębowe beczki.
- Barwa naturalna, niefiltrowany, butelkowany z mocą 43%.
- Dla bardziej zaawansowanych miłośników bourbona.
- Iealna na prezent w wersji z dwoma szklankami – koneserzy docenią bogatszy smak.
- Kilkukrotny zdobywca tytułu „Best Bourbon” do 10 lat starzenia w Jim Murray’s Whisky Bible.
- To jedna z niewielu edycji Jim Beam, która zawiera oznaczenie wieku na etykiecie – 6 lat.
- Jim Beam jako marka jest częścią Beam Suntory – amerykańsko-japońskiego giganta w branży alkoholi premium.
Wspaniały zestaw amerykańskiego bourbona z dwiema szklankami, które zdecydowanie ułatwią i umilą proces degustacji. 6-letni Jim Beam Black, butelkowany z mocą 43% alkoholu, to kolejna odsłona whisky z kolekcji Black – tym razem w wersji Extra Aged. Amerykański bourbon został stworzony w 77% z kukurydzy, w 13% z żyta i w 10% ze słodowanego jęczmienia. Szykujcie się na aromaty kawy, smak karmelu i drewna oraz słodki, sezamowy finisz.
Nicolaus i Margaretha Bohm wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych w 1752 roku. Johannes Jakob, jedno z ich pięciorga dzieci, osiedlił się w Maryland jako rolnik. Tam wpadł na opłacalny pomysł zrobienia whisky z nadwyżek zboża. To położyło podwaliny pod późniejszą historię sukcesu. Od 1792 Johannes Jakob Bohm, który zmienił nazwisko na Jacob Beam, prowadził młyn wodny w Kentucky. Ze zboża, które otrzymał za swoją pracę, zaczął komercyjnie produkować whisky. W 1795 nadszedł czas: sprzedano pierwszą beczkę whisky. W tym czasie jeszcze pod nazwą Old Jake Beam. Whisky została dobrze przyjęta, a Jacob Beam założył destylarnię w Clermont, którą w 1820 roku przejął jego syn David Beam. Odtąd częścią rodzinnej tradycji było prowadzenie firmy przez synów, przekazywanie produkcji na kolejne pokolenia. Destylarnia szybko się rozwijała, aż w 1856 roku została przeniesiona do hrabstwa Nelson. Przez dziesięciolecia rodzina Beam zdołała mocno ugruntować swoją whisky w Stanach Zjednoczonych.
To specjalne, „czarne” wydanie bourbona z Kentucky dojrzewa w dębowych beczkach zdecydowanie dłużej niż klasyczny Jim Beam. Dodatkowy czas spędzony w wyselekcjonowanym dębie wpływa na intensywność smaków i aromatów słodu. Wanilia, karmel i nuty sezamowe zdecydowanie szybciej docierają do zmysłów.
Jeszcze więcej smaków i aromatów – z nutami dębu, karmelu i wanilii na czele. Jim Beam Black Extra Aged zachwyca dodatkiem niuansów sezamu i soczystej pomarańczy.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: sporo wanilii i prażonych orzechów, kremowy karmel, nuty pomarańczy;
Smak: słodki sezam, ciasto waniliowe z orzechami, kawa z mlekiem i dąb;
Finisz: słodki, przyjemny, średniej długości;
Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie – właśnie dlatego marka zdecydowała się dołączyć do butelki dwie niskie szklanki typu tumbler z ozdobnymi tłoczeniami na tafli szkła. Eleganckie szkło pozwoli w pełni cieszyć się degustacją bourbona Jim Beam Extra Aged, nieważne w jakiej formie. Możemy polecić raczenie się dramem bez dodatków lub na lodzie.
Jim Beam w butelce o klasycznym kształcie na wzór karafki tym razem został ubrany w czarną etykietę, co oczywiście związane jest z nazwą pozycji. Charakterystyczna dla amerykańskiej marki butelka czeka na Was w czarnym opakowaniu, przez które widoczne są również dwie, eleganckie szklanki typu tumbler, z którymi poznasz „najlepszą jakość” bourbona z Kentucky w USA.
Edycja stworzona z myślą o wielbicielach ciekawych wydań, którym w dodatku przyda się dodatkowe szkło do degustacji – niska szklanka typu tumbler z eleganckimi zdobieniami będzie idealna do cieszenia się amerykańskim bourbonem Jim Beam Extra Aged. To rozwinięta wersja klasyki: jeszcze więcej smaków i aromatów, które zachwycą podniebienie. Wydłużony proces maturacji z pewnością nie poszedł na marnę.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Producent | Jim Beam Distillery |
Marka | JIM BEAM |
Właściciel | Suntory |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 6Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański Virgin Oak |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |