Złocisty bourbon zamknięty w charakterystycznej, pękatej butelce o długiej szyjce, stanowi element serii Master's Collection marki Woodford Reserve. Tym razem mamy do czynienia z bourbonem dojrzewającym w beczkach z amerykańskiego dębu białego porastającego wzgórza Ozark. Mająca swoją premierę w 2018 roku whisky powstała na bazie 72% kukurydzy, 18% żyta i 10% jęczmienia. Bądźcie gotowi na przyjemne akcenty goździków, gorzkiej czekolady, kakao i owoców.
Marka Woodford Reserve została założona przez Brown-Forman Corporation w 1996 roku. W ramach wielowiekowej historii bourbona, marka ta to niewiele więcej niż niemowlę w świecie whisky. Jednak Woodford Reserve nie brakuje prestiżu, świetnych specjalistów i nienagannej opinii. Marka zajmuje obecnie jedną z najstarszych gorzelni w stanie Kentucky. Od czasu wybudowania jej w 1812 roku, w budynku gorzelni Labrot & Graham mieściło się wiele różnych marek. Budynek nie zawsze był wykorzystywany do destylacji. Brown-Forman nabył destylarnię w 1941 roku i wykorzystał przestrzeń do produkcji swojej whisky Early Times. W 1973 roku budynek wraz z gruntami został sprzedany miejscowemu rolnikowi. Brown-Forman odkupił destylarnię w 1993 roku, szukając miejsca do destylacji nowego bourbona, którym okazał się właśnie Woodford Reserve.
Woodford Reserve wykorzystuje do produkcji whisky lokalnie uprawianą kukurydzę z hrabstwa Shelby w stanie Kentucky oraz wodę z pobliskiego Glenn's Creek. Woda jest naturalnie filtrowana za pomocą wapienia, który usuwa z wody żelazo, nadające whisky niepożądane smaki. Marka używa unikalnego, zastrzeżonego szczepu drożdży do fermentacji. W przypadku serii Master's Collection, gorzelnicy amerykańskiej marki stawiają na zróżnicowanie, oparte na doborze różnych formuł ziarna i odmian beczek. Teraz zdecydowano się na wykorzystanie specjalnych beczek wykonanych z białego dębu Ozark, Appalachian i dębu północnego.
Woodford Reserve American Oak z serii Master Collection's oszałamia nutami kremowego dębu, a przy okazji zachwyca akcentami kakao i świątecznego piernika.
Barwa: ciemna, rdzawa;
Aromat: skóra, lekkie nuty tytoniu, dąb, karmel i kakao;
Smak: przyprawy świąteczne, piernik, gorzka czekolada i dąb;
Finisz: nuty pieprzy, fale dębu i karmel;
Limitowany bourbon najlepiej smakuje degustowany bez dodatków. Ta whisky nie potrzebuje niczego więcej niż odpowiednie szkło – najlepszy będzie kieliszek przeznaczony specjalnie do degustacji lub niski tumbler. Dla głębszego przejrzenia palety smakowej i aromatycznej, polecamy dodać do whisky odrobinę wody. Ta sztuczka pozwoli wyczuć mocniej i wyraźniej ukryte wcześniej gdzieś pod spodem smaki.
Elegancka butelka z mlecznego szkła z wyjątkowo długą szyjką ma klasyczną dla marki mocno pękatą formę. Minimalistyczny design to znak rozpoznawczy Woodford Reserve – i tym razem zdecydowano się na prostą etykietę. W dolnej części znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o mocno dębowym bourbonie, a także podpis mistrza destylacji.
Ciekawa propozycja dla wielbicieli niecodziennych pozycji. Bourbon złożony z destylatów z trzech różnych odmian drzewa dębu zachwyca wyjątkową kremowością. Elegancka whisky dla wymagającego smakosza na różne okazje. Świetna na prezent – dość bezpieczna opcja, biorąc pod uwagę obecność dostępnych dla podniebienia i otulających smaków oraz aromatów.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.2 |
Pojemność | 0.7L |