To klasyczne wydanie bourbona z Kentucky, butelkowanego z mocą 43,2% alkoholu, było dwukrotnie destylowane w kolumnach, a następnie dojrzewało w dębowych beczkach, zanim trafiło do charakterystycznej butelki. Woodford Reserve Distiller's Select zachwyci każdego niuansami wanilii, akcentami suszonych śliwek, falami gorzkiej czekolady i finiszem pełnym fal tytoniu i przypraw.
W 1812 roku w Stanach Zjednoczonych w Wersalu w stanie Kentucky założono destylarnię, która jest dziś uważana za matkę bourbona. Jej założycielem był Elijah Pepper. W 1835 roku Oscar Pepper przejął i fachowo udoskonalił dzieło swojego ojca, przy współudziale szkockiego mistrza destylacji, Jamesa Crowa. Pomimo swojego niepowtarzalnego charakteru i pozyskania nowych właścicieli, destylarnia przeżyła okropności epoki prohibicji. Odrodzenie nastąpiło pod koniec XX wieku. Kupiona przez Brown-Formana w 1994 roku destylarnia Versailles wreszcie znalazła drugi impuls, gdy amerykańska firma produkująca alkohole zdecydowała się w 1996 roku stworzyć markę Woodford Reserve i zbudować nowy zakład produkcyjny w pierwotnym miejscu, zachowując jednocześnie niezrównany styl i rzemiosło. Ta gorzelnia, jedna z najmniejszych w Kentucky, prowadzona od 2003 roku przez znanego mistrza destylacji Chrisa Morrisa, kontynuuje dziś swoją filozofię.
W hołdzie swoim poprzednikom, Woodford Reserve wykorzystuje rzemieślniczy proces produkcyjny. Formuła bourbona obejmuje 72% kukurydzy, 18% żyta dla nadania pikantnego charakteru i 10% słodowanego jęczmienia, rygorystycznie wyselekcjonowanego. Zboża są następnie zbierane w stuletnich fermentorach cyprysowych i mieszane z lokalną wodą źródlaną, która jest szczególnie bogata w minerały. Fermentację celowo przedłuża się do 7 dni, aby nadać burbonowi złożoność. Kolejny charakterystyczny znak tego wydania: potrójna destylacja z użyciem trzech alembików i podwójna destylacja w destylatorze kolumnowym, wyjątkowa w Stanach Zjednoczonych, aby uzyskać głębię i solidność. Nektar następnie spocznie w nowych, zwęglonych dębowych beczkach, w optymalnych warunkach.
Woodford Reserve pełen jest akcentów cytrusów, kremowej wanilii i otulających przypraw. Finisz zachwyca finezją i delikatnością.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: suszone owoce, mięta, sok z pomarańczy, kakao, wanilia i tytoń;
Smak: cytrusy, toffi, czekolada z orzechami i przyprawy;
Finisz: niezwykle lekki i finezyjny, mocno kremowy;
Jeśli nie możesz pić mocnego trunku bez obfitej przekąski, postaw na stek wołowy. Ale bourbon również dobrze smakuje degustowany na czysto, bez dodatków. Do cieszenia się whisky z Kentucky wystarczy niska szklanka o grubym dnie i ewentualnie parę kostek lodu. Woodford Reserve nadaje się również do koktajli.
Dla wielu rozpoznawalna z daleka butelka Woodford Reserve to cecha nie do podrobienia. Jej kształt i gładka tafla szkła są na tyle charakterystyczne, że wielu smakoszy whisky jest w stanie połączyć ją od razu z amerykańską marką. Krótką szyjkę wieńczy czarna zakrętka. Złocisty bourbon z Kentucky czeka cierpliwie w pudełku o otwartej formie.
Dla wszystkich, którzy poszukują amerykańskiej klasyki – doskonale trafiliście! Bourbon Woodford Reserve, butelkowany z mocą 43,2% alkoholu, zaprezentuje prawdziwie smaki rodem z Kentucky. Otuli podniebienie akcentami wanilii, orzechów i karmelu, a na finiszu zachwyci wyrafinowaną łagodnością. W sam raz do posmakowania na lodzie w upalny wieczór w gronie znajomych.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43.2 |
Pojemność | 0.7L |