Bursztynowa, zmodyfikowana wersja klasycznego Wooford Reserve. Whisky po 7 latach spędzonych w beczkach dębowych, przenoszona jest do specjalnie opalanych wcześniej beczek. Podwójna maturacja sprawia, że Wooford Reserve Double Oakes nabiera kremowego charakteru, łagodnego smaku i głębokiego aromatu. Pozycja polecana mocno przez Master Distillera marki, Chrisa Morissa, który tłumaczy, że dobrany sposób dojrzewania pozwala wyciągnąć z dębowego drewna wszystko to, co najcenniejsze. Butelkowanie o mocy 45,2% alkoholu.
Marka Woodford Reserve w 2021 roku świętowała swoje 25-lecie. Destylacja, w aktualnym miejscu produkcji popularnych trunków, rozpoczęła się w 1812 roku. Gorzelnia amerykańskiej marki mieści się w narodowym zabytku w stanie Kentucky, a firma Brown-Forman zdecydowała się zaadaptować stary zakład na potrzeby nowej marki w 1996 roku. Whisky Woodford Reserve zrobiona jest z zacieru zawierającego 72% kukurydzy, żyto i słodowany jęczmień. Marka chętnie sięga do tradycji i wykorzystuje dawne metody gorzelnictwa, które osadnicy sprowadzili do Kentucky w latach 70. XVIII wieku. Pierwszą whisky destylowaną za murami zabytkowej już dzisiaj destylarni, był Old Crow. Woodford odrodził się przy użyciu klasycznych metod z wykorzystaniem lokalnych składników.
Destylarnia Woodford Reserve wykorzystuje miedziane alembiki w procesie potrójnej destylacji do ręcznego wytwarzania złocistej, zróżnicowanej whisky. Woodford Reserve Double Oakes bazuje na podwójnym procesie dojrzewania. Najpierw alkohol spędza 7 lat w klasycznych beczkach z białego, amerykańskiego dębu, a następnie zostaje przeniesiony do zwęglonych wcześniej beczek. Taka podwójna maturacja sprawia, że dram nabiera wyjątkowej złożoności i głębi. Za specjalną formułę odpowiedzialny jest Master Distiller marki, Chris Morris.
Woodford Reserve Double Oaked, butelkowany z mocą 45,2% alkoholu, przenosi podniebienie w świat mocno wypełniony kremowym dębem i skórką pomarańczy.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: dębowy, palony tytoń, marcepan i skórka pomarańczy;
Smak: delikatna wanilia, dębina, suszone owoce i akcenty karmelu;
Finisz: kremowy i długi;
Kremowy i dębowy trunek dobrze smakuje bez dodatków, jednak jeżeli macie ochotę na wzmocnienie smaków i aromatów – dodajcie do dramu parę kropli wody, która znacznie otworzy wachlarz sensorycznych wrażeń. Woodford Reserve Double Oaked z powodzeniem może być również degustowany na jednej kostce lodu.
Butelki marki Woodford Reserve rzucają się w oczy, a to wszystko za sprawą charakterystycznego designu. Amerykański brand zdecydował się na elegancki minimalizm. Na pękatej butelce nie znajdziemy dużej, zdobionej etykiety, a jedynie sam napis wytłoczony na gładkiej tafli. Poniżej widzimy niewielką etykietę o beżowej barwie, gdzie umieszczono wszystkie informacje na temat trunku.
Woodford Reserve wychodzi naprzeciw fanom kremowych i głębokich smaków, prezentując dram Woodford Reserve Double Oaked. Podwójna maturacja w dębowych generuje wyjątkową pozycję, która zadowoli wyrafinowane i wymagające podniebienia. Świetna opcja na prezent – nie tylko dla kogoś, ale również dla siebie.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.2 |
Pojemność | 0.75L |