Ten interesujący wypust zadebiutował w 2018 roku, jako czwarty element serii Distiller's Select. Formuła Woodford Reserve Straight Malt oparta została na trzech zbożach: 51% jęczmienia, 47% kukurydzy oraz 2% żyta. Butelkowana z mocą 45,2% alkoholu oferuje słodkie akcenty karmelu, nuty słonego popcornu, delikatną goryczkę dębu oraz czekoladowy finisz.
Destylarnia Woodford Reserve znajduje się w uroczej scenerii, położonej obok strumienia w małej dolinie. To bez wątpienia jeden z najpopularniejszych bourbonów w klasie premium. Amerykański gigant whisky, Brown-Forman, wypuścił markę w 1996 roku. Miejsce dzisiejszej destylarni w Wersalu w stanie Kentucky sięga do 1797 roku, kiedy Elijah Pepper rozpoczął destylację kukurydzy na whisky. Elijah Pepper przeniósł swoją działalność do obecnego miejsca w Glenn's Creek w 1812 roku. W 1835 roku Oscar Pepper, syn Eliasza, przejął destylarnię i zatrudnił szkockiego naukowca o nazwisku dr James C. Crow, aby został głównym destylatorem. Dr Crow często przypisuje się wprowadzenie praktyki stosowania kwaśnego zacieru w procesie fermentacji. Gorzelnia została zakupiona w 1878 roku przez francuskiego handlarza winem Leopolda Labrota, a następnie przez biznesmena z Kentucky, Jamesa Grahama. Destylarnia pozostała w rodzinie Labrot do 1940 roku, kiedy Brown-Forman kupił ją po raz pierwszy. Wraz ze spadkiem popularności bourbonów, Brown-Forman sprzedał destylarnię w 1971 roku, by odkupić ponownie tę samą destylarnię w 1994 roku. Brown-Forman nazwał swój nowy bourbon po hrabstwie Woodford – miejscu, w którym jest produkowany. W 2005 roku destylarnia Labrot and Graham została przemianowana na Woodford Reserve jest uznawana za najstarszą destylarnię w Kentucky. Została uznana za zabytek w 2000 roku.
Woodford Reserve destyluje swoją whisky w alembikach. Fotosy wyglądają podobnie jak w Szkocji, ale tutaj destylację powtarza się trzykrotnie. W Szkocji, po sfermentowaniu zbóż, oddziela się stałe ziarna od słodkiej brzeczki i destyluje tylko płyny. W bourbonie ciała stałe i ciecze są umieszczane razem w kolumnie. Woodford Reserve Straight Malt ma nietypową formułę na bazie trzech różnych ziaren. Klasycznie stosowany do wytwarzania single maltów jęczmień funduje trunkowi wyjątkową głębię, kukurydza nadaje słodyczy, a 2% żyta delikatnej pikanterii.
Woodford Reserve Straight Malt przeniesie Was do świata słodkich i otulających smaków. Bądźcie gotowi na fale miodu, wanilii i karmelu. A to wszystko wykończone akcentami mlecznej czekolady.
Barwa: zachód słońca;
Aromat: czekolada, daktyle, miód i wanilia, kakao;
Smak: nuty dębu, cynamon, karmel i słony popcorn, maślane nuty;
Finisz: długi, słodki, mleczna czekolada;
Ta pełna słodkich akcentów, amerykańska whisky najlepiej smakuje degustowana na lodzie w niskiej szklanicy, zwanej tumbler. Odpowiednie szkło podczas delektowania się whisky potrafi zrobić różnicę! Woodford Reserve Straight Malt w towarzystwie dwóch kropli wody jeszcze bardziej otworzony przed Wami swoją sensoryczną paletę. W cieplejszy dzień warto dodać do trunku dwie kostki lodu.
Spójny design butelek marki Woodford Reserve sprawia, że są one rozpoznawalne z daleka. I tym razem zdecydowano się na prosty styl, gładkie szkło i brak głównej etkiety. Nazwa produktu jest umieszczona w samym centrum butelki bezpośrednio na gładkiej tafli szkła. Poniżej, na niewielkiej etykiecie w kolorze niebieskim, znajdziemy podpis Master Distillera, jak i inne informacje o trunku. Sama butelka jest klasycznie pękata i ma niedługą szyjkę.
Woodford Reserve Straight Malt dołączył do podstawowego asortymentu destylarni w 2018 roku i poszerzył tym samym kolekcję o ciekawe zestawienie formuły z trzech różnych ziaren. To zdecydowanie najbardziej otulająca i słodka pozycja w katalogu. Coś dla fanów czekoladowych nut i akcentów karmelu oraz słonego popcornu.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.2 |
Pojemność | 0.7L |