Woodford Reserve Wheat to kolejny ciekawy dodatek do rodziny Woodford Reserve. Po prohibicji rząd federalny Stanów Zjednoczonych zezwolił na cztery style amerykańskiej czystej whisky: bourbon, żyto, pszenica i słód. W swoim asortymencie amerykańska marka posiada pozycję reprezentującą każde z tych odmian, teraz również whiskey pszenną. Butelkowany z mocą 45,2% alkoholu bursztynowy trunek zawiera w swojej formule ponad 50% pszenicy. Zapach miękki i owocowy współgra z brzoskwiniowymi smakami, akcentami cynamonu, siana i jasnego dębu.
Destylarnia Woodford Reserve była wcześniej znana jako Old Oscar Pepper Distillery, nazwana na cześć Oscara Peppera, który przejął firmę od swojego ojca, Elijaha Peppera. To Elijah rozpoczął destylację na tej ziemi w 1812 roku, a Oscar zbudował większość współczesnej destylarni, siedziby marki Woodford Reserve. Leopold Labrot i James Graham zostali nowymi właścicielami destylarni w 1878 roku, kilka lat po śmierci Oscara Peppera w 1865 roku. Labrot i James, których nazwiska do dziś zdobią butelki Woodford Reserve, prowadzili firmę do 1940 roku. Nowi właściciele, Brown & Forman, przejęli działalność, ostatecznie sprzedając gorzelnię w 1972 roku, po czym została ona zlikwidowana. Brown & Forman odkupił destylarnię w 1993 roku, a działalność ruszyła pełną parą już rok później. Produkt powrócił na rynek w 1996 roku pod nazwą Woodford Reserve. Zdobywając tytuł „Bourbon of the Kentucky Derby” w 1999 roku, Woodford Reserve wciąż rośnie w siłę i nie opada na laurach!
Bursztynowy Woodford Reserve Wheat wchodzi do kategorii, która nie jest zbyt oblegana przez amerykańskich producentów whisky. Amerykańskie whisky pszeniczne nie są zbyt popularne, nawet na poziomie destylarni rzemieślniczych. Koncentrując się na dużej destylarni w Kentucky, tylko Heaven Hill produkuje whisky pszenną. Marka Woodford Reserve ma szansę zwiększyć popularność tej niszowej odmiany. Jeśli zwykle lubisz pszeniczne burbony, Woodford Reserve Wheat zapewni profil, który wyraźnie różni się od standardowego bourbona. Trzeba przyznać Woodfordowi uznanie za próbę zmierzenia się z tą niepopularną kategorią whisky.
Woodford Reserve Wheat to przede wszystkim akcenty soczystej brzoskwini, nuty dębowego drewna, jak i akcenty kremowej wanilii.
Barwa: ciepły, gęsty bursztyn;
Aromat: ziarna pszenicy i nuta wanilii, dąb;
Smak: brzoskwinia, ciasto drożdżowe i dębowe drewno;
Finisz: biały pieprz, dąb oraz nuty suszonego jabłka i brzoskwini;
Mamy dla Was gotowy przepis na wspaniały koktajl alkoholowy na bazie Woodford Reserve Wheat. W shakerze do koktajli wyciśnij ćwiartki cytryny i wrzuć je do środka. Dodaj listki mięty, whiskey, syrop miętowy, a następnie napełnij lodem. Dobrze wstrząśnij i przecedź do szklanki typu tumbler wypełnionej lodem. Udekoruj liściem mięty i ciesz się mocnym orzeźwieniem!
Marka Woodford Reserve, mimo dość krótkiego czasu obecności na rynku, wyrobiła sobie oponie produktu o nienagannym i minimalistycznym designie. I tym razem nie zawiodła – pszeniczna whiskey mieści się w pękatej, bezbarwnej butli pozbawionej etykiety. W samym centrum szkła umieszczono nazwę trunku, a poniżej, na bordowym tle, informację o wypuście. Tutaj rządzi prostota!
Ciekawa pozycja w asortymencie amerykańskiej marki. Ta pszeniczna whiskey reprezentuje niepopularną kategorię, która czeka jeszcze na odkrycie. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji testować alkoholu na bazie pszennego zacieru, musicie to szybko zmienić! Kto wie, być może ten styl whisky rozkocha Wasze podniebienia.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.2 |
Pojemność | 0.7L |