Niezwykle ciekawie prezentująca się kukurydziana whisky, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu w butelce imitującej wiekowe naczynie, dojrzewała trzy lata, zanim trafiła do sprzedaży. Platte Valley Corn Whiskey jest dość wyjątkowa, biorąc pod uwagę czas maturacji - większość whisky kukurydzianej z obecnych na rynku starzeje się przez 6 miesięcy lub krócej.
Firma McCormick Distilling Company została założona w 1856 roku przez Michaela McCormicka pod nazwą Mick Distillery w Weston w stanie Missouri i jest najstarszą w okolicy. Destylarnia, która przetrwała prohibicję, stała się znana przede wszystkim z produkcji wódki przed zamknięciem swoich drzwi w 1984 roku. Ale popyt na bourbon rósł z biegiem lat, więc w nowym tysiącleciu firma została ponownie otwarta, dzieląc swoją działalność między destylację i import, a do portfolio dodając wódki, gin, tequilę i oczywiście whisky. Wśród firmowych marek jest Platte Valley, whisky kukurydziana, dojrzewająca trzy lata – dokładnie tak, jak amerykański bourbon.
W przeciwieństwie do bourbona, który musi spędzić trochę czasu w nowym zwęglonym dębie, whisky kukurydziana wcale nie musi dojrzewać przez konkretną ilość czasu. Istnieją jednak inne wymagania, które muszą zostać spełnione, aby można ją było nazwać whisky kukurydzianą. Musi być produkowana ze sfermentowanego zacieru zawierającego nie mniej niż 80% kukurydzy. Whisky z zacieru kukurydzianego 80%+ może być przechowywana tylko w niewypalonych lub używanych beczkach - jeśli jest przechowywana w nowym zwęglonym dębie, będzie to bourbon.
W Platte Valley Corn Whiskey – nie ma się co dziwić – rządzi kukurydziany akcent. Zaraz obok pojawiają się przyjemne nuty owoców, żelek i waniliowego deseru.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: kukurydziany, nuty wanilii, truskawkowe żelki, karmel;
Smak: wanilia, kukurydza i owoce, lekkie przyprawy;
Finisz: średniej długości, pełen kukurydzy i waniliowego kremu;
Amerykańska whiskey kukurydziana to delikatna ekspresja, która świetnie komponuje się z lekkimi posiłkami. Sprawdzi się również popijana sama lub na lodzie. Prosta, czysta whiskey, którą warto podzielić się z innymi – w towarzystwie podobno wszystko smakuje lepiej.
Trzeba przyznać, że specjaliści odpowiedzialni za prezentację produktu spisali się świetnie. Butelka Platte Valley Corn Whiskey zdecydowanie wyróżnia się na tle innych – przypomina starodawne naczynie ceramiczne. Ma nawet ucho! Retro czcionka na froncie informuje o zawartości.
Ta kukurydziana ekspresja to idealna pozycja dla ceniących sobie delikatne smaki i aromaty. Finezyjna i lekka whiskey prosto z USA, inspirowana amerykańskim bourbonem w kwestii procesu maturacji, to interesująca propozycja dla rynku bursztynowych alkoholi. Z pewnością nie znajdziecie drugiej takiej.
Kraj | USA |
---|---|
Marka | PLATTE VALLEY |
Wiek | 3Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |