12-letni single malt od Dufftown Distillery został zabutelkowany z najniższą dopuszczalną przez szkockie regulacje mocą - 40% alkoholu. Złocisty trunek przez 12 lat leżakował w beczkach po amerykańskim bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry. Słowo „singleton” nawiązuje do terminu, którym w XIX wieku określano się beczki single malt whisky z trunkami z najwyższej półki. Międzynarodowe przedsiębiorstwo Diageo tchnęło nowe życie w zapomniany termin, prezentując kolekcję trzech serii pod nazwą Singleton: z destylarni Dufftown z Europy, Glendullen w Ameryce oraz Glen Orda w Azji. Złota whisky w smukłej butelce od szkockiej gorzelni oferuje łagodne smaki pomarańczy, płatków śniadaniowych, miodu, wanilii i dębu.
Destylarnia Dufftown mieści się w samym centrum jednego z regionów szkockiej produkcji whisky, w Speyside. Gorzelnia powstała w 1896 roku, a jej pełna nazwa brzmi Dufftown-Glenlivet Distillery. Niewielki zakład prowadzony jest obecnie przez firmę Diageo. Sześć niewielkich alembików wytwarza zróżnicowane pozycje, które tworzą różnorodny katalog. Obok 12-letniego single malta w ofercie marki znajdziemy również trunki 15, 18, 21 i 25-letnie. Rozciągające się od Inverness na zachodzie do ujścia rzeki Deveron na wschodzie, Speyside jest najbardziej skoncentrowanym obszarem destylarni w Szkocji. Aż 60% gorzelni słodowej whisky w kraju znajduje się właśnie tutaj. Speyside to dolina rzek i dolin. Ze względu na lokalizację, a także niską zawartość minerałów w wodzie, whisky Speyside są bardzo ubogie w torf – w przeciwieństwie do słodów z Highlands i Islay. Biorąc pod uwagę ogromną gamę destylarni Speyside, istnieje wiele różnic smakowych pomiędzy whisky z tego regionu. Jednak konsekwentną cechą jest ich orzechowa, owocowa słodycz.
Whisky single malt to whisky słodowa, czyli taka, która powstaje na bazie jęczmienia. Jęczmień zawiera skrobię, którą należy przekształcić w rozpuszczalne cukry, aby uzyskać alkohol. Każdy gorzelnik ma swoje własne preferencje co do rodzaju jęczmienia, ale musi to być typ zapewniający wysoką wydajność fermentacji. Podczas produkcji whisky jęczmień jest moczony, osuszany i rozprowadzany na kamiennej podłodze przez 5 do 7 dni. Ziarna są regularnie odwracane, aby utrzymać ich stałą temperaturę. Później jęczmień podlega suszeniu w piecu nad ogniem z dodatkiem lub bez dodatku torfu. W przypadku słodów z Dufftown Distillery torf nie jest wykorzystywany. Przygotowany zacier podlega następnie fermentacji i destylacji w miedzianych alembikach, których zadaniem jest oczyszczenie cieczy z niepożądanych związków. Destylatory przypominają wyglądem cebulę o niesamowicie długich szyjkach. W końcu whisky trafia na 12 lat do mieszanki beczek po bourbonie i sherry. Drewno beczek, nasiąknięte poprzednią zawartością, wpływa na finalne smaki i aromaty single malta.
Whisky Speyside znana jest z delikatnego charakteru i obecności owocowych akcentów. 12-latek od destylarni Dufftown prezentuje klasyczną stronę tego regionu.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: orzechy, wanilia, toffi, maślane ciastko i cynamon;
Smak: nuty słodkiego karmelu, ciasto waniliowe, elementy czerwonych jabłek i marmolady, miód;
Finisz: niedługi, przyjemny, delikatny i słodki;
Głęboko-złoty single malt prezentuje przystępne smaki, które sprawiają, że trunek może być degustowany na wiele różnych sposobów. Klasyczna degustacja obejmuje picie whisky bez dodatków. Do szklanki typu tumbler lub kieliszka do whisky warto dodać również parę kropli wody, które znacznie otworzą wachlarz sensoryczny. Woda będzie w stanie wysunąć na wierzch ukryte pod złotą szatą elementy słodkiego cynamonu i delikatnych jabłek. Single malta warto wykorzystać też w którymś z klasycznych koktajli alkoholowych; Whisky Sour, Mint Julep lub Manhattan.
Obła, przezroczysta butelka, przez której szkło dokładnie widoczny jest bursztynowy trunek, ma niedługą szyjkę, zakończoną jasno-niebieską zakrętką. Poniżej w tafli szkła wytłoczono napis „single malt scotch whisky”. Etykieta została podzielona na dwie części: białą i błękitną. Znajdziemy na niej najważniejsze informacje dotyczące pozycji. Na froncie znajdziemy też emblemat serii Singleton: ujętą w kole złotą rybę. Whisky zapakowana została w prostokątne pudełko o tym samym designie, co etykieta.
Szukasz czegoś w przystępnej cenie i o przystępnym smaku? Jesteś nowicjuszem w temacie whisky słodowej? A może masz już doświadczenie z single malt whisky? W każdym z tych przypadków powinieneś sięgnąć po 12-letni trunek z destylarni Dufftown. Delikatnie owocowy trunek porwie zmysły każdego – zarówno specjalisty, jak i amatora. Doskonale wyważony owocowy charakter single malta świetnie łączy się ze słodkimi akordami kremowego toffi i nutami prażonych orzechow.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |