Gorzelnia Bowmore jest najstarszym obiektem posiadającym licencję na produkcję alkoholu na wyspie Islay. Od roku 1779, przez ponad 200 lat zmienne losy, pchały destylarnie w różne ręce i sytuacje, aż do 1989, kiedy to japoński gigant alkoholowy przejął gorzelnie. Obecny kształt, portfolio nabrało w 2017 roku, utwierdzając wszystkich na rynku o wciąż funkcjonujących deklarowanych wiekowo edycjach, w podstawowej linii produktów.
Wyspa Islay jest miejscem powstawania whisky o silnym charakterze, kształtowanym przez warunki naturalne panujące na wyspie. Bliskość morza i zmienna aura pogodowa mocno ingeruje w destylat, dojrzewający przez lata w magazynach na wyspie. Obfitość torfowisk i ich wykorzystanie przy procesie suszenia słodu, mocno determinuje smak finalnego produktu. Ostatecznie olbrzymie doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie w sztuce destylacji, pozwala na utrzymanie wysokiej jakości i powtarzalności. Gorzelnia Bowmore znajduje się pod względem geograficznym i profilowym w samym środku. Dym jest mocno wyczuwalny, ale niedominujący, wpływ morza jest obecny, ale nieprzenikająco słony, ostatecznie słodycz podkreślająca całokształt. Złoty środek smaku i charakteru.
Procesem, który tworzy charakterystyczny dymny szlif, jest suszenie dymem torfowym zmielonego słodu, aby zatrzymać jego wzrost. W większości gorzelni proces ten odbywa się poza nią i słód kupuje się od wyspecjalizowanych słodowni. Na Islay większość działających zakładów, sprowadza słód o odpowiednich parametrach ze słodowni Port Ellen. Bowmore posiada jednak na terenie swojej gorzelni klasyczne podłogi do słodowania, dzięki którym część swojego zapotrzebowania mogą zrealizować we własnym zakresie.
Kolor: urzeka ciepłą barwą bursztynu.
Aromat: to subtelna symfonia cytryny i miodu zbalansowana przez tak typową dla gorzelni torfową dymność.
Smak: rozgrzewa i pozwala rozsmakować się, w posmaku gorzkiej czekolady.
Finisz: powraca typową dla marki dymną nutką, która gaśnie długo i pozostawia gładki posmak.
Chip Tyndale to barman, który stworzył cocktail Eldridge Highball w hołdzie dla ulicy Eldridge Street, gdzie znajdował się oryginalny Milk & Honey. Drink inspirowany jest nowoczesnym klasykiem znanym jako „Penicylina”, a wykorzystanie whisky single malt Bowmore 12 years przydaje głębi smaku. Aby odtworzyć tę wyjątkową recepturę, należy zmieszać ze sobą dwie miarki Bowmore 12 z ¾ miarki soku z cytryny i ½ miarki miodu. Następnie całość zaleca się przelać do kieliszka i dopełnić go napojem imbirowym.
Smukły prosty i elegancki kwadratowy w podstawie, wysoki karton, złoty pas przedziela na dwie nierówne połówki. Górna o białym kolorze stanowi około 2/3 całości - transparentnie i w elegancko uporządkowany sposób, przekazuje nazwę gorzelni, wiek trunku oraz krótką jego charakterystykę. Dolna część utrzymana w ciemnej, niemal czarnej tonacji, informuje o roku otrzymania licencji na produkcję oraz o tym, że współcześnie powstaje tak jak ponad 200 lat temu. Podstawę kartonu zamykają informacje o objętości i zawartości alkoholu. Kiedy otworzy się karton, oczom ukazuje się długa i smukła butelka, o szyjce spowitej czarnym kapturem, pod którym naturalny korek zabezpiecza zawartość. Na łączeniu szyjki z zasadniczą częścią, odnaleźć można wytłoczoną datę 1779, pod którą znajduje się owalna etykieta, w dużej mierze utrzymana w białej tonacji, rozświetlana przez złote aplikacje okalające ją. Dostojnego charakteru przydają ciemne wtrącenia, treść pozostaje w kontekście i formie wiernym odzwierciedleniem tego, co znajduje się na kartonie. Dolną cześć butelki zajmuje wytłoczony w szkle napis no. 1 Vaults.
Każdy, kto chciałby rozpocząć swoją przygodę z trunkami z Islay, powinien swoje oczy zwrócić w kierunku tej whisky. Wyznacza ona trend smakowy i ideologiczny, który może stanowić doskonały punkt odniesienia do dalszych podróży po portfolio tej gorzelni czy każdej inne z wyspy. Byli na niej niejako pierwsi, więc warto od nich zacząć.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BOWMORE |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 91 |