Dlaczego warto kupić whisky Glenlivet Founders Reserve?
- Gorzelnia The Glenlivet zaczęła używać przedimka „the” przez wzgląd na to, iż inne gorzelnie z regionu, chcąc podpiąć się do sukcesu The Glenlivet, zaczęły używać zwrotu „Speyside Glenlivet”
- Zadebiutowała w 2014 roku, by na niektórych rynkach świata zastąpić wersję 12-letnią
- Bardzo lekka, przyjazna, kremowo-owocowa (śliwki, morele, gruszki, jabłka), słodkie nuty toffi, czekolady oraz wanilii i anyżu
- Stworzona z destylatów leżakowanych w beczkach po Bourbonie i świeżych beczkach z dębu amerykańskiego
- Stworzona na cześć założyciela gorzelni, Georga Smitha
- Świetna do klasycznych drinków, znakomita do lekkich dań z łososia
- Doskonała dla początkujących
- Świetny stosunek jakość-cena
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
Glenlivet Founder's Reserve to szkocki single malt butelkowany z mocą 40%. Pozycja zadebiutowała w 2016 roku i zastąpiła 12-letni wypust marki. Trunek nazwany został na cześć legendarnego założyciela gorzelni, Georga Smitha. Whisky ta jest wyrazem tradycji i innowacyjności. Jej kremowa słodycz wywodzi się z wykorzystania beczek po bourbonie z amerykańskiego białego dębu z pierwszego napełnienia. Słodycz alkoholu wspaniale kontrastuje z pikanterią owoców.
Glen Livet to smagana wiatrem dolina, stanowiąca idealne środowisko do destylacji whisky. Na początku XIX wieku, kiedy produkcja whisky nie była jeszcze legalna, ustronna lokalizacja pozwoliła Georgowi Smithowi postawić tam destylarnię. Trunek z Glenlivet szybko stał się popularny do tego stopnia, że zachwycał się nim nawet król Jerzy IV, gdy odwiedził Szkocję w 1822 roku. Za sprawą królewskiego poparcia George Smith uzyskał licencję pierwszego gorzelnika w okolicy i rozpoczął rozkręcanie swojej marki. 50 lat później gorzelnik zdobył wyłączne prawo do nazywania swojej whisky „The Glenlivet”. Do dziś whisky ta pozostaje wzorcem, z którym porównuje się wszystkie inne single malty regionu Speyside. Obecnie marka działa pod skrzydłami przedsiębiorstwa Pernod Ricard.
Dla wielu miłośników whisky, region Speyside, mieszący się gdzieś pomiędzy Inverness a Aberdeen, jest mekką najwyższej jakości trunków. Poza tym mieszczą się tam najdłużej działające destylarnie w kraju. Słody ze Speyside są niezwykle popularne wśród smakoszy o wrażliwym podniebieniu, ponieważ są zwykle delikatnie i bardziej owocowe niż whisky z innych lokalizacji. Destylarnia Glenlivet wykorzystuje wodę ze źródła Josie's Well oraz innych okolicznych strumieni. Jęczmień, niezbędny do wytworzenia zacieru, czerpany jest ze słodowni w mieście Portgordon. Do 1966 roku zakład wykorzystywał własne podłogi do słodowania ziarna, jednak wraz z komercjalizacją produkcji whisky, zarząd zdecydował się na współpracę ze słodownią.
Od ponad 150 lat działania destylarni, zakład wykorzystuje miedziane alembiki o tym samym kształcie. Mają one bulwiastą formę i długą, zgrabną szyjkę. Taka budowa destylatorów sprawia, że whisky staje się jeszcze bardziej delikatna. W procesie destylacji bierze udział aż 15 alembików. Poprzedzająca ten etap fermentacja trwa wyjątkowo długo, bo aż 50 godzin. Kiedy płyn jest gotowy, trafia do wyselekcjonowanych dębowych beczek po amerykańskim bourbonie z pierwszego napełnienia. Magazyny są w stanie pomieścić około 65 tysięcy beczek jednocześnie.
Glenlivet Founder's Reserve podczas leżakowania w beczkach z drzewa dębowego nabiera delikatnych waniliowych smaków i finezyjnej struktury.
Glenlivet Founder's Reserve to słodki single malt, który obok nut rodzynek i czekolady prezentuje również zaskakujące akordy anyżu i jęczmienia. W finiszu możemy spodziewać się przewagi elementów kremowego toffi.
Barwa: złota z refleksami;
Aromat: lekko słony, śliwka, morela, toffi, nuty palonej siarki, rodzynki w czekoladzie, cynamon;
Smak: owocowy, karmel z nutą anyżu, mleczna czekolada, jabłka;
Finisz: na pierwszym planie kremowe toffi, jęczmień, rodzynki i czekolada;
Co do sposobu degustacji whisky nie istnieje lepsza rada niż: pij według własnego uznania. Równie mocno rekomendujemy testowanie czystej whisky, jak i z dodatkiem kropli wody – sprawi ona, że trunek stanie się jeszcze bardziej kremowy i intensywnie gładki. W przypadku podawania alkoholu z lodem zaleca się użycie dużych kostek, aby umożliwić powolne rozcieńczanie i uwolnienie kremowych, słodkich nut.
Butelka pozycji Glenlivet Founder's Reserve ma prostą formę i lekki profilowaną u nasady szyjkę, zakończoną czarnym korkiem. Na froncie umieszczono dwie etykiety. Większa z nich, o beżowym kolorze, zawiera informacje na temat produktu, takie jak typ trunku i data otwarcia gorzelni. Na drugiej etykiecie o błękitnej barwie znajdziemy wizerunek Georga Smitha i wiadomość o użyciu dębowych, amerykańskich beczek w procesie leżakowania. W dolnej części butelki wytłoczono w szkle nazwisko założyciela gorzelni. Trunek został zapakowany w błękitne, prostokątne pudełko o tym samym designie co sama butelka.
George Smith, twórca marki Glenlivet, z pewnością były dumny i uradowany wypustem powstałym na jego cześć. Single malt Glenlivet Founder's Reserve został doceniony przez krytyków. Pozycja zdobyła całą masę złotych medali, między innymi w konkursie International Spirits Challenge w 2020 roku, w International Wine & Spirit Competition w 2019 i 2017 roku oraz w The Scotch Whisky Masters. Whisky równie często zajmowała drugie miejsca i była laureatką srebrnego medalu w International Spirits Challenge w 2018 i 2019 roku. Szkocki trunek łączy w sobie elegancką słodycz i owocowe nuty, tak bardzo charakterystyczne dla regionu Speyside. Trunek zachwyci głównie wielbicieli delikatnych smaków i aromatycznej finezji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenlivet Distillery |
Marka | GLENLIVET |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | filtrowana |
Barwienie | karmel |
Jim Murray | 88.5 |