Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's Glentaucher 15 years old?
- Destylaty z gorzelni Glentauchers, obok Glenburgie i Miltonduff, stanowią fundament struktury mieszanej whisky Ballantine’s
- Debiutowała w 2017 roku (wraz z 15-letnią Glenburgie i 15-letnią Miltonduff)
- Sporo słodyczy, dużo wrzosu, miodu, laskowych orzechów, malin, czarnych porzeczek, wanilii i gałki muszkatołowej
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 15 lat w amerykańskim dębie po Bourbonie
- Świetna jako tzw. daily dram, doskonała dla początkujących
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Spirits Challenge w 2020 roku
Ballantine's Glentaucher to niezwykła propozycja marki. Trunek wszedł do sprzedaży w 2017 roku, jako pierwsza szkocka whisky firmy Ballantine's w wersji single malt! 15-letni alkohol pochodzi z destylarni Glentaucher z regionu Speyside w Szkocji. Zawartość, beczkowana ponad dekadę, oferuje niezwykłą głębię smaków i aromatyczną przygodę.
Gorzelnia Glentaucher została założona w 1897 roku przez Jamesa Buchanana & Co. w celu zapewnienia wypełnień do mieszanek Buchanana i Black & White. Glentauchers była jedną z wielu destylarni, które ucierpiały z powodu spadku popytu we wczesnych latach osiemdziesiątych i została zawieszona w 1985 roku. W 1989 roku majątek stał się częścią Chivas Brothers, a w 2005 roku destylarnia rozpoczęła współpracę z marką Ballantine's. Gorzelnia produkuje rocznie ponad 4,2 milionów litrów destylatu.
Historia firmy Ballantine's zaczyna się w roku 1827, kiedy młody George Ballantines decyduje się rozpocząć produkcję whisky. Z czasem angażuje w to swoich trzech synów i wnuka, którzy znacznie rozwijają markę na terenie Szkocji. W 1896 roku dzieje się rzecz niesłychana – sama królowa Wiktora nagradza Ballantinesa gwarancją jakości! Pierwsza butelka flagowego Ballantine's Finest powstaje w roku 1910. Późniejsze dekady i kolejni blenderzy wprowadzają coraz to nowe produkty do oferty marki. 15-letni Ballantine's jest jednym z nich. Ten szkocki single malt jest owocnym efektem współpracy zgranego szkockiego narodu.
15-letni Ballantine's Glentaucher to single malt. Zacier składa się z wody oraz jednego słodu – jęczmiennego. Taka baza trunku prezentuje klasyczny sposób wyrobu whisky w Szkocji. Co ciekawe, produkcja złotego trunku w tej zielonej krainie uregulowana została przepisami. Alkohol, żeby mogł być oficjalnie zwany szkocką whisky, musi spełniać szereg warunków, między innymi: konieczne jest leżakowanie w dębowych beczkach, cała produkcja whisky musi odbywać się na terenie Szkocji, zawartość alkoholu w butelkę nie może być niższa niż 40% a podstawowym składem zacieru musi być jęczmienny słód.
Proces wytwarzania tradycyjnej, szkockiej whisky nie zmienia się od wieków. Pierwszym krokiem jest poddanie zacieru fermentacji w kadziach, do których dodaje się drożdże. Etap ten pozwala uwolnić naturalne smaki. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację. Beczkowanie Ballantinesa Glentauchet trwa 15 lat i odbywa się w dębowych beczkach. Procesy kontrolowane są przez specjalistów, którzy wykorzystując wieloletnie doświadczenie, decydują czy osiągnięte walory smakowe na każdym etapie są odpowiednie. Na koniec dochodzi do butelkowania trunku.
Ballantine's Glentaucher zabiera nas w podróż do krainy słodkich smaków i owocowych aromatów. Długoletnie leżakowanie w beczkach sprawiło, że trunek osiągnął niesamowicie delikatne i nieofensywne wartości sensoryczne.
Kolor:złoty miód;
Aromat: słodki, nuty maliny i jabłek, krówka i czekolada;
Smak: kremowy, aksamitny, wyczuwalny miód, owoce: maliny, gruszki, jabłka, czarna porzeczka;
Finisz: przedłużony, gładki, wyczuwalna słodycz;
Owocowe nuty smakowe zawarte w Ballantine's Glentaucher czynią go mieszanką odpowiednią do wszelkiego rodzaju orzeźwiających koktajli. Propozycją będzie połączenie trunku z syropem malinowym, sokiem z cytryny, syropem cukrowym, wodą gazowaną i malinami w wysokiej szklance napełnionej lodem. Taki drink z pewnością ochłodzi, ale też osłodzi każdą okazję.
Również w koktajlu Spiced Julep sprawdzi się 15-letni single malt. Sok z limonki, waniliowy cukier, świeży imbir, listki mięty i kruszony lód z szotem whisky Ballantine's Glentaucher to świetna opcja na wieczór z przyjaciółmi.
Trunek warto testować również bez dodatków, co pozwoli poznać całą gamę smaków i aromatów, jakie oferuje. Dla zmniejszenia intensywności można dodać dwie kostki lodu.
Wyjątkowy 15-letni produkt marki Ballantine's sprzedawany jest w butelkach o nietypowym dla marki kształcie. Szkło jest wysokie, smukłe i ma obłą formę. Etykieta podzielona została na dwie części: białą i niebieską. Kolory są bardzo delikatne i eleganckie. Etykieta zawiera wszystkie informacje o produkcie: o jego typie (single malt), zawartość alkoholu (40%), destylarni (Glentaucher), objętości i wieku. Na dole butelki wytłoczono w szkle nazwę trunku. Całość opakowana jest w owalne pudełko ozdobne.
15-letni Ballantine's to opcja dosłownie dla każdego. Trunek dostosuje się do każdej sytuacji i formy podania. Będzie odpowiedni na imprezy ze znajomymi, podczas spokojnej kolacji z ukochaną osobą oraz jako kompan samotnego wieczoru spędzonego z książką. Jego owocowe smaki i delikatność zachwycą każdego, dlatego też świetnie nadaje się na prezent!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 86 |