Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's 30 years old?
- Obecnym właścicielem marki Ballantine’s (od 2005 roku) jest koncern Pernod Ricard, który zarządza marką poprzez spółkę zależną Chivas Brothers
- Debiutowała pod koniec lat 30-tych XX wieku
- Intensywna, wielowątkowa, przepastna, mnóstwo toffi, miodu, kwiatów, brzoskwiń, jabłek, cytrusy, owoce tropikalne, sporo suszonych owoców, kawy, czekolady, orzechów, nut świątecznych wypieków i przypraw, wanilii, dębu i subtelnego dymu
- Stworzona z co najmniej 30-letnich destylatów słodowych i zbożowych (niektóre z nieistniejących gorzelni!) leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry
- Whisky tylko na wyjątkowe okazje
- Wielokrotnie nagradzana, m .in. złotym medalem na International Wine & Spirit Competition w 2018 roku
30-letni Ballantine's o zawartości alkoholu 43% to jedna z droższych szkockich whisky klasy premium wśród dostępnych na rynku. Ekskluzywny smak, mocny aromat – tym charakteryzuje się propozycja marki. Whisky firmy Ballantine's to szkocki blend zawierający najrzadsze whisky pochodzące z destylarni, które już nie istnieją. 30-letnia maturacja trunku wpływa niesamowicie na walory smakowe i oferuje niezapominane wrażenia podczas degustacji. Twórcą tej pozycji w katalogu produktów marki był blender George Robertson. Specjalista objął tę rolę w 1937 roku i był pierwszym blenderem spoza rodziny założycieli.
W 1827 roku bardzo młody wówczas George Ballantine, postanowił założyć firmę produkującą whisky. Pomysł prawdopodobnie nie zakończyłby się sukcesem, gdyby nie wsparcie synów i wnuka w kolejnych latach funkcjonowania marki. Wkrótce whisky rodziny Ballantine stała się jedną z najpopularniejszych w całej Szkocji. Trunek otrzymał oznaczenie gwarancji jakości w 1985 roku od samej królowej Wiktorii! Potwierdziło to wysoką klasę trunku i posłużyło jako świetna reklama.
Dzisiaj produkty marki Ballantine's biją rekordy sprzedaży na świecie i w Polsce.
Trunek przez lata zdobył wiele nagród i wyróżnień, które potwierdziły jego mocną pozycję na rynku. W 2012 roku uzyskał tytuł Mistrza w konkursie The Scotch Whisky Masters, tego samego roku zdobył również srebrny medal oraz wyróżnienie w International Wine and Spirits Challenge, oraz złoty medal w International Spirits Challenge.
30-letni Ballantine's to szkocki blend, czyli mieszanka paru destylatów single malt i single grain pochodzących z różnych gorzelni w Szkocji, z których część już nie istnieje! Fakt ten nadaje trunkowi jeszcze większej wartości. Zawartość butelki oferuje nie tylko ciekawe zestawienia smakowe klasy premium, ale również nostalgiczne emocje. Pozostałe destylaty powstały w destylarniach Glenburgie i Miltonduff. Obydwie gorzelnie współpracują z marką również przy okazji produkcji innych, 15-letnich whisky. Ballantine's klasy premium to blend słodowo-zbożowy, co oznacza, że zacier wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego z dodatkiem innych, niesłodowanych lub słodowanych zbóż.
Tak długi czas maturacji zobowiązuje. Od trunku należy wymagać niezapomnianych wrażeń smakowych i aromatycznych. Beczki dębu amerykańskiego przez trzy dekady odpowiednio zadbały o najdrobniejszy, najdelikatniejszy szczegół sensoryczny. Wcześniej każdy z destylatów został poddany standardowym procesom słodowania, suszenia, mielenia, zacierania, fermentacji trwającej co najmniej trzy dni oraz podwójnej destylacji w alembikach. Klasyczne, szkockie procedury produkcji whisky gwarantują najwyższą jakość alkoholu.
Doświadczony Stillman czuwa nad całym procesem produkcji szkockiego blendu. Każdy krok jest dopięty na ostatni guzik i wpływa na końcowy efekt. Długie leżakowanie w dębowych beczkach nadaje whisky drzewnego posmaku, który jednak nie ma wcale dominującego charakteru. Inne, zwłaszcza owocowe i ziołowe elementy, równoważą finalny smak i aromat alkoholu.
Kolor: intensywne, stare złoto;
Aromat: dębowe nuty, aromaty owocowe – gruszka i brzoskwinia, wanilia;
Smak: akcenty miodowe i waniliowe, nuty owocowe i kwiatowe;
Finisz: zaskakująco długi, bogaty w smak;
30-letni Ballantine's to alkohol luksusowy, ekskluzywny i wyrafinowany. Chyba nie ma wątpliwości, że picie go z dodatkami byłoby największym grzechem z możliwych! Trunek emanuje gamą niezwykłych smaków i aromatów, których nie warto podbijać czymkolwiek. Prawdziwego smakosza i znawcę szkockich blendów zachwycą mocne sensory alkoholu. Weź do ręki grubą szklanicę i nalej do środka miarkę tej eleganckiej whisky premium.
Prezentacja trunku jest bardzo elegancka i wyszukana. Butelka ma obły kształt, szyjka jest dość długa. Szkło przybrało kolor ciemnego brązu. Etykieta ma beżową, delikatną barwę i napisami wykonanymi finezyjną czcionką informuje o zawartości butelki. Nie mogło zabraknąć również herbu marki! W 1938 roku Lord Lew – czyli Wielki Lord Szkocji – przyznał szkockiej whisky to oznaczenie, prezentując tym samym osobistą sympatię do trunku. Zaraz obok szkockich flag widzimy cztery elementy, typowe i niezbędne do produkcji whisky. Mowa o: dębowych beczkach, strumieniu wody, alembiku i jęczmieniu. Łaciński napis: „Amicus Humani Generis” głosi: „przyjaciel rodzaju ludzkiego”. Ta dewiza przewodzi firmie od dekad aż do dzisiaj. Ballentine's to wierny towarzysz, natomiast jego 30-letnia wersja to kompan na bardziej specjalne okazje.
30-letni szkocki blend to wyjątkowy produkt wśród całej szerokiej oferty marki Ballantine's. Trunek klasy premium jest pozycją dla smakoszy, znawców oraz szczerych wielbicieli szkockich złotych płynów. Z pewnością nie jeden kolekcjoner skusi się na ten jedyny w swoim rodzaju alkohol. Powinien zająć specjalne miejsce w domowym barku. Otwarcie butelki z pewnością przypadnie na szczególna okazję. Tak wyrafinowany, delikatny, ale jednocześnie pełen smaków szkocki blend nada każdej chwili niesamowitej wartości i uczyni ją niezapomnianą.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 30Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 96 |