Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's Glenburgie 15 years old?
- Destylaty z gorzelni Glenburgie, obok Miltonduff i Glentauchers, stanowią fundament struktury mieszanej whisky Ballantine’s
- Debiutowała w 2017 roku (wraz z 15-letnią Miltonduff i 15-letnią Glentauchers)
- Krągła, gładka, pełna nut owocowych (słodkie jabłka, czarne porzeczki, pomarańcze), akcentów cukierków, miodu, toffi, świeżo skoszonej trawy i wanilii
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 15 lat w amerykańskim dębie po Bourbonie
- Świetna jako tzw. daily dram, doskonała dla początkujących
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotymi medalami na International Spirits Challenge w 2020 i 2022 roku
Ballantine's nie kojarzy się z single malt whisky. Regularna oferta szkockiej marki obejmuje zróżnicowane butelkowania blended whisky. Tym razem jednak, po raz pierwszy w 190-letniej historii destylarni, zdecydowano się zaprezentować wyjątkową linię single maltów. To zaskakujące przedsięwzięcie ma na calu zapewnić miłośnikom whisky możliwość spróbowania trzech głównych destylatów wykorzystywanych w mieszance uwielbianej przez cały świat. Whisky z destylarni Glenburgie jest jednym z nich! Specjaliści marki głoszą, że to ten dram stanowi trzon i serce blendu Ballantine's. Rozłożenie popularnej mieszanki na czynniki pierwsze zainteresuje nie tylko fanów whisky słodowej, ale również z pewnością zachęci wielbicieli blendów do skupienia większej uwagi na single malt whisky. 15-letni słód dojrzewał w beczkach z amerykańskie dębu i został zabutelkowany z mocą 40%. Złocisty alkohol oferuje luksusowe nuty syropu, akcenty białych winogron i elementy zbożowych płatków.
Marki Ballantine's nikomu przedstawiać nie trzeba. Większość dzisiejszych smakoszy whisky zaczynała swoją przygodę z bursztynowym alkoholem od degustacji klasycznej whisky mieszanej zaklętej w butelce o charakterystycznym kształcie. Obecnie szkocka marka oferuje ponad 40 różnych rodzajów whisky z czterech regionów kraju: Lowlands, Islay, Speyside oraz Highlands. Firma ugruntowała sobie silną pozycję na rynku whisky mieszanych, stąd pomysł o zaprezentowaniu światu nowości, jakimi okazały się być single malt whisky, zaskoczył wielu. Przyjęty został jednak z zainteresowaniem, a finalnie oceniony niezwykle dobrze. Szkocka marka we współpracy z destylarnią Glengurbie wyprodukowała 15-letniego single malta pełnego zaskakująco owocowych nut w towarzystwie akcentów białej czekolady i pikantnego pieprzu.
Destylarnia Glenburgie została założona jako Kilnflat Distillery w 1810 roku przez Williama Paula. Produkcja rozpoczęła się prawie dwadzieścia lat później. Po zamknięciu w 1870 roku destylarnia została ponownie otwarta w 1878 roku. Otrzymała licencję od Charlesa Hay pod nazwą Glenburgie-Glenlivet. Hiram Walker nabył gorzelnię w październiku 1936 roku. Późniejszy wzrost popytu na whisky po drugiej wojnie światowej pozostawił wielką dziurę w zapasach whisky i w związku z tym destylarnia została rozbudowana. Głównym powodem niedawnego wzrostu zdolności produkcyjnej było zapotrzebowanie na whisky do mieszanek Ballantines. Whisky single malt z Glenburgie jest dziś dość rzadka.
Zanim 15-letni single malt od Ballantine's zostanie zabutelkowany z najniższą dopuszczalną przez szkockie regulacje mocą 40%, spędza półtorej dekady w beczkach z amerykańskiego dębu. Drzewo dębu sprawia, że whisky mięknie i nabiera przyjemnie waniliowych smaków i aromatów. Wcześniej destylat podlega fermentacji i destylacji w miedzianych alembikach, które oczyszczają trunek z substancji niepożądanych.
Mandarynka i liczi to tylko część z gamy egzotycznych owoców, którymi wyróżnia się przyjemny i delikatny finisz 15-latka od destylarni Glenburgie.
Barwa: bursztynowy rubin;
Aromat: syrop miodowy, białe winogrono, jabłka w cynamonie, marcepan, płatki zbożowe, wanilia;
Smak: gruszka w kompocie, biała czekolada, imbir i biały pieprz;
Finisz: egzotyczne owoce, nuty przypraw, bajecznie delikatny;
Klasyczna whisky Ballantine's to idealna pozycja do drinków. Przyjęło się jednak, że whisky typu single malt powinny być degustowane bez dodatków lub w towarzystwie dwóch kropli wody. Taki dodatek sprawi, że ukryte pod złotą szatą nuty imbiru i marcepanu staną się jeszcze bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Oczywiście, jeżeli masz ochotę raczyć się słodową whisky w formie alkoholowego koktajlu nic nie stoi na przeszkodzie! Zwróć się w stronę klasyki – postaw na Whisky Sour lub orzeźwiający Mint Julep.
Tym razem marka Ballantine's zdecydowała się na odejście od klasycznej formy swoich butelek. Single malt zamiast w charakterystycznej, kanciastej butli mieści się w obłej, wysokiej i smukłej butelce z długą, lekko profilowaną szyjką. Na froncie szkła umieszczono dwie etykiety. Mniejsza z nich w kolorze jasno-niebieskim informuje, z jakiego rodzaju whisky mamy do czynienia. Poniższa, biała etykieta kryje w sobie więcej szczegółów na temat dramu. Single malt został zapakowany w zgrabną tubę o monochromatycznej barwie z niewielkim wizerunkiem starej, drewnianej chatki na samym dole.
Wielu uważa, że dołączenie przez szkocką markę do swojego asortymentu single maltów było ryzykownym posunięciem. Okazało się jednak, że współpraca z destylarniami została świetnie przyjęta zarówno przez krytyków, jak i smakoszy. 15-latek zdobył złoty medal w konkursie International Spirits Challenge w 2020 roku, zajął pierwsze miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2018 roku oraz wygrał całą masę srebrnych medali w wielu branżowych konkursach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |