Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's Miltonduff 15 years old?
- Destylaty z gorzelni Miltonduff, obok Glenburgie i Glentauchers, stanowią fundament struktury mieszanej whisky Ballantine’s
- Debiutowała w 2017 roku (wraz z 15-letnią Glenburgie i 15-letnią Glentauchers)
- Świeża, pełna słodkich owoców (brzoskwinie, pomarańcze), toffi, migdałów, kwiatów, czekolady, cynamonu, goździków i lukrecji
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 15 lat w amerykańskim dębie po Bourbonie
- Świetna jako tzw. daily dram, doskonała dla początkujących
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotymi medalami na International Spirits Challenge w 2019 i 2020 roku
14-letni Ballantine's z destylarni Miltonduff to whisky słodowa single malt. Trunek oferuje cytrusowe, kwiatowe i czekoladowe wrażenia smakowe. Fundatorami destylarni byli Andrew Peary i Robert Bain. Rozpoczęli produkcję szkockiej whisky w 1824 roku. Przez pierwsze dwa lata gorzelnia działała nielegalnie, jednak szybko została oficjalnie zarejestrowana. Po udanym debiucie w 1866 roku destylarnię kupił William Stuart. W 1895 roku Thomas Yool & Company stał się współwłaścicielami zakładu, a kilka lat później Yool całkowicie przejął kontrolę nad destylarnią. Dziś destylarnia współpracuje z marką Ballantine's i zajmuje się produkcją 15-letniego trunku Ballantine's Miltonduff. Gorzelnia położona jest w regionie Speyside, który znany jest z ogromnej ilości destylarni. Trunki wytwarzane na tych terenach są bardzo delikatne i wyrafinowane. Znawcy alkoholi twierdzą, że w Speyside dostępne są najznamienitsze gatunku złotego trunku na świecie. Z pewnością region ten oferuje niezwykłą różnorodność, jeśli chodzi o szkocką whisky.
Ballantine's podjął się współpracy z destylarnią, czego owocem stał się 15-letni single malt. Historia firmy ma korzenie w 1827 roku. Wówczas młody George Ballantine rozpoczyna swoją przygodę z whisky. Latami rozwija firmę, później pomagają mu trzej synowie oraz wnuk. Ballantine's w 1895 dostąpił zaszczytu otrzymania królewskiej gwarancji jakości, a tytułem obdarowała ich sama królowa Wiktoria! Marka od dekad dba o jakość swoich produktów, prezentując coraz to nowe pozycje w swojej ofercie. Nad wszystkim czuwają doświadczeni blenderzy, obecnie Sandy Hyslop.
W 2017 roku firma zaprezentowała serię trzech whisky destylowanych w różnych gorzelniach na terenie Szkocji, z czego każda z butelek wyróżnia się na tle innych. Szkocki blend z Miltonduff pełen jest słodkich, kwiatowych aromatów, uzupełnionych o korzenne i lukrecjowe ciepłe nuty.
Podstawą zacieru whisky z Miltonduff jest woda i słód jęczmienny. Najpierw ziarna jęczmienia zalewa się wodą, aby poruszyć je do kiełkowania. Następnie, żeby wstrzymać ich wzrost, dochodzi do suszenia gorącym powietrzem. Po zmieleniu słód miesza się z gorącą wodą w kadziach. Cały proces odbywa się pod bacznym okiem specjalistów.
Każda whisky w ofercie marki Ballantine's spełnia wszystkie warunku szkockiej whisky, które zostały oficjalnie uregulowane w 2009 roku. Miejsce produkcji to Szkocja, zawartość alkoholu nie jest mniejsza niż 40%, maturacja odbywa się w dębowych beczkach, a podstawą zacieru jest słód jęczmienny, połączony ewentualnie z innymi mniej lub bardziej słodowymi zbożami.
Jak powstaje 15-letni Ballantine's Miltonduff? W pierwszej kolejności dochodzi do fermentacji w kadziach, do których dodaje się drożdże. Ten krok wpływa na uwolnienie naturalnych smaków drzemiących w roślinach. Później przychodzi pora na podwójną destylację. Pierwsza destylacja fermentuje zacier, a druga surówkę gorzelniczą. Przedostatnim etapem jest maturacja, czyli osadzenie trunku w beczkach, w tym przypadku na 15 lat. Ten czas pozwala na osiągniecie wymaganych walorów smakowych i aromatycznych. Proces produkcji kończy butelkowanie trunku.
Ballantine's we współpracy z destylarnią Miltonduff zaprezentował kwiatową mieszankę z nutami pikanterii. Zawartość butelki oferuje szereg doznań aromatycznych i smaków do odkrycia.
Kolor: złoty;
Aromat: toffi, brzoskwinia, pomarańcza, zdecydowana słodycz, migdały;
Smak: słodkie nuty kwiatowe, wyczuwalna czekolada i cynamon, lukrecja;
Finisz: zaskakująco długi, słodki, lekko pikantny, ciepły;
15-letni szkocki single malt jest elastyczny. Jego bogaty smak świetnie zagra z wieloma dodatkami: od coli zaczynając, poprzez sok grejpfrutowy, aż po wszelkie likiery i bardziej skomplikowane połączenia. Zaszalej i eksperymentuj! Ballantine's zostawia pełne pole do popisu. Trunek warto kosztować również sam lub z kostkami lodu. Mnogość doznań gwarantowana.
Cała seria trunków powstałych przy współpracy marki ze szkockimi gorzelniami dostała nietypowe opakowania. Prezentacja szkockiego trunku Ballantine's Miltonduff jest niezwykle elegancka. Kształt szkła odbiega od standardowego, flagowego – marka zdecydowała się na okrągłą butelkę z długą szyjką. Bezbarwne szkło pozwala bez przeszkód dostrzec pełny kolor trunki wewnątrz. Etykieta przybrała biało-miedziany kolor. Na dole butelki w szkle wytłoczono nazwę trunku w formie finezyjnego napisu. Szkocki trunek sprzedawany jest w owalnym, ozdobnym pudełku.
Pozycja marki Ballantine's skusi wielu. Warto zapoznać się z wszystkimi trzema alkoholami z serii 15-letnich single maltów wytwarzanych w cenionych szkockich destylarniach z tradycją. Każdy z nich jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Wyobraź sobie, jak wszystkie trzy butelki świetnie zaprezentują się obok siebie w komplecie na półce barowej!
Cytrusowe i kwiatowe smaki Ballantine's Miltonduff są na tyle przystępne, że będą odpowiadać każdemu. Pozycja marki sprawdzi się jako prezent dla fanów szkockich alkoholu, ale również dla tych, który dopiero chcą rozpocząć przygodę z single maltami z zielonej, górskiej krainy.
Niewymuszone i delikatne walory sensoryczne trunku czynią go dobrą pozycją na wieczór ze znajomymi, ale także świetnym kompanem do kolacji czy miłym towarzyszem spokojnego, samotnego wieczoru. Warto porównać wszystkie trzy produkty z serii i samemu stwierdzić, który z nich polubimy najbardziej. Kto wie, może nie będzie to taka łatwa decyzja?
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 88.5 |