Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's 17 years old?
- Specjalny herb ze szkocką flagą, czterema żywiołami i łacińską sentencją „Amicus Humani Generis” („Przyjaciel Rodzaju Ludzkiego”) widnieje na butelkach Ballantine’s od 1938 roku
- Debiutowała w 1937 roku!
- Pełna, żywa, głęboka, mnóstwo nut karmelu, toffi, czekolady, krówek, akcentów zbożowych, miodu, kwiatów, owoców (cytrusy, jabłka), wanilii, mokki oraz dębu, lukrecji i ciepłych nut korzenno-dymnych
- Stworzona z co najmniej 17-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego i niewielkiego udziału beczek po sherry
- Jedna z lepszych blended whisky na świecie
- Doskonały stosunek jakość-cena
- Jedna z najpopularniejszych whisky w Azji
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. tytułem „Whisky roku 2011” w Whisky bible Jima Murraya
17-letni blend dobrze znanej wszystkim smakoszom whisky, szkockiej marki Ballantine's, został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu w eleganckiej butelce z zielonego szkła. Pierwsze wydanie mieszanki leżakującej siedemnaście lat w dębowych beczkach miało swoje wydanie w 1937 roku i stanowiło wówczas połączenie destylatów z gorzelni takich jak Balblair, Ardbeg, Glencadam, Glenburgie, Scapa, Pulteney i Miltonduff. Ballantine's nie zdradza, które gorzelnie weszły we współpracę z marką tym razem, patrząc jednak na listę sprzed dekad, możemy być pewni trunków pochodzenia wysokiej jakości. Na palecie mleczna czekolada, wrzos, słodkie gruszki, wanilia i finezyjny dym.
W 1827 roku, w wieku 19 lat, George Ballantine otworzył w Edynburgu sklep spożywczo-alkoholowy po tym, jak odpowiednie prawo w 1823 roku zezwoliło na prywatną destylację szkockiej whisky. Ballantine przeniósł swoją firmę do prestiżowej dzielnicy South Bridge przy Princes Street w 1837 roku. Tam eksperymentował z mieszaniem whisky słodowych i zbożowych w różnym wieku z różnych destylarni, aby stworzyć nieco lżejszy, bardziej wyrafinowany produkt. Jego eksperymenty z mieszaniem różnych rodzajów whisky ostatecznie zaowocowały spójnym charakterem blended szkockiej whisky. Wpływ procesu dojrzewania na whisky i znaczenie wyboru beczki przy pierwszym napełnieniu były kluczowymi czynnikami przy tworzeniu blended whisky. Po śmierci Georga w 1891 roku, jego synowie kontynuowali jego pracę. Prestiż marki osiągnął swój szczyt w 1937 roku, kiedy został odznaczony herbem przez Lorda Lyona, który stał się logiem whisky.
Ponieważ marka Ballantine's nie posiada własnej destylarni, firma potrzebuje Master Blendera, który zachowa dziedzictwo firmy i zapewni, że whisky Ballantine's za każdym razem smakuje tak samo. Specjalny stosunek mieszania jest tajemnicą i zostaje przekazany odpowiedniemu następcy od lat. Do produkcji whisky Ballantine's Finest Whisky, a także whisky vintage wykorzystywane są whisky zbożowe i słodowe ze wszystkich regionów. Jedynie whisky Islay nie są używane z powodu zbyt dużej zawartości dymu i torfu. Podstawowy asortyment Ballantine's składa się z Ballantine's Finest, Ballantine's 12, Ballantine's 17, Ballantine's 21 i Ballantine's 30.
17-letnia mieszanka szkockiej marki Ballantine's tym razem prezentuje słodką i otulającą stronę whisky. Przygotujcie się na fale słodkie gruszki, maślane ciasto i finezyjny dym kwiatowy.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: delikatny dąb, gruszka z sadu, ciasto drożdżowe z masłem i kwiecisty dym;
Smak: słodki, lekko owocowy, wanilia, pieczone jabłka, karmel i zioła z ogrodu;
Finisz: nuty miodu, fale suchego siana i finezyjnego tytoniu;
Whisky mieszana smakuje świetnie na wiele sposobów. Najprostszą opcją będzie degustacja bez dodatków, na czysto. Dobrze wykorzystać do tego niską szklankę o grubym dnie. Kolejnym ze sposobów będzie dodanie do 17-latka dwóch kości lodu – whisky w takiej formie najlepiej smakuje w cieplejsze popołudnie. Za to dodanie do szklanki parę kropli wody o temperaturze pokojowej sprawi, że whisky otworzy się bardziej dla podniebienia. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby wykorzystać single malta w Twoim ulubionym drinki na bazie whisky.
W 1938 roku do prezentacji marki dodano herb House of Ballantine, który do dziś widnieje na każdej butelce - szkocki flaga w połączeniu z czterema kluczowymi składnikami do produkcji szkockiej whisky: jęczmień, woda, alembiki i dębowe beczki. To z pewnością jedno z najbardziej rozpoznawalnych logo w branży. Co do samego 17-latka, czeka na Was w zgrabnej butelce z zielonego szkła. Mieszankę dostaniecie w eleganckim, niebieskim pudełku o złotych napisach.
To 17-letnie wydanie szkockiej whisky Ballantine's należy do podstawowej oferty marki. Nie najmłodsza, ale też nie najstarsza ekspresja w katalogu, została stworzona z myślą o wielbicielach maślanych smaków i owocowych fal. Postaw na złocistą mieszankę i ciesz się jej głębią, kiedy tylko zechcesz.
10 faktów i ciekawostek o marce Ballantine's Degustacja Ballantines 17 yo
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 17Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 97.5 |