Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's Bourbon finish 7 years old?
- Słynny, prostokątny kształt butelki Ballantine’s powstał zaraz po wprowadzeniu prohibicji w USA (1919) – by mieściła się w…teczce
- Debiutowała w 2020 roku
- Harmonijna, prosta i wyrazista, jabłka, gruszki, nieco cytrusów, wanilia, karmel, toffi, czekolada, miód, kwiaty oraz sporo dębu i przypraw
- Stworzona z co najmniej 7-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego i finiszowane w beczkach po bourbonie
- Doskonała na każdą okazję i w każdej postaci
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Stanowi wyraz hołdu dla George’a Ballantine’a, który już w 1872 roku produkował 7-letnią wersję swojej whisky
Ten elegancki Ballantine's to 7-letnia mieszanka, jedna z nowości szkockiej marki. Złocisty blend łączy w sobie styl Szkocji i USA – dram był destylowany w Szkocji, a finiszował w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Na palecie kremowe akcenty wanilii i słodkiego karmelu. Nie zabrakło również przyjemnych fal dębu. Whisky została zabutelkowana w butelce o charakterystycznym kształcie z mocą 40% alkoholu.
Historia gorzelni często wpływa na decyzję o zakupie whisky. Firmy o szczególnie długich tradycjach posiadają również duże doświadczenie, które jest bardzo cenione przez koneserów. W przypadku Ballantines Finest Distillery historia zaczyna się w 1827 roku. Założyciel George Ballentine miał zaledwie 19 lat, kiedy otworzył sklep spożywczo-alkoholowy w Edynburgu w Szkocji. Dopiero w 1823 roku prywatna destylacja szkockiej whisky była prawnie dozwolona. W 1837 Ballentine postanowił przenieść sklep do innegeo miejsca. Wybrał South Bridge w pobliżu ruchliwej Princes Street. Destylarnia Ballantine's rozkwitła dzięki eksperymentom George'a Ballentine'a. Próbował różnych metod łączenia whisky słodowej i zbożowej, jednocześnie uzyskując bardziej wyrafinowany produkt. Takie eksperymenty były ostatecznie drogą do spójnego charakteru blended szkockiej whisky.
Cechą szczególną destylarni jest z pewnością mieszanie whisky. Ballantine's od wielu lat produkuje blendy whisky z single maltów i zbóż różnych destylarni. Jak w wielu destylarniach, Ballantine's przywiązuje więc dużą wagę do dobrych beczek, w których wyprodukowana whisky może dojrzewać przez różne okresy czasu. Ze względu na długą historię i doświadczenie w magazynach marki znajdują się również beczki z 30-letnimi lub 40-letnimi whisky. Prawdziwa szkocka whisky blended składa się z whisky single malt i zbożowych, które są ze sobą połączone. Proporcja mieszania nie musi wynosić 1 do 1. Sam w sobie jest to złożony proces, który wymaga dużego doświadczenia i wrażliwości. Jak smakuje whisky Ballantine's? Ma łagodny smak, który obraca się wokół nut owocowych i przypraw. Wynika to z mieszanych whisky pochodzących z czterech regionów wysp, Highlands, Speyside i Lowlands.
Whisky finiszująca ostatnie pół roku siedmioletniego procesu dojrzewania nabrała fal intensynej wanilii i karmelu.
Barwa: ciemny, bursztynowy mahoń;
Aromat: słodki, lekko zbożowy, akcenty ciągnącego się toffi i wanilii;
Smak: soczysta pomarańcza, karmelki, bułka z masłem i waniliowy pudding;
Finisz: długi, słodki i przyjemny;
Na czysto – to nie jest złe podejście do tematu. Chcemy przecież wiedzieć, co ma do zaoferowania butelka whisky w najczystszej postaci. W tym celu najlepiej najpierw poznać bazę i jej aromaty, podejść do niej krok po kroku. W tym celu zalecamy spróbowanie czystej whisky. Lód w whisky chłodzi i jednocześnie ją rozcieńcza. Rozcieńczanie whisky czy bourbona samo w sobie nie jest złe, ale miejscami pożądane. Ale to też jest kwestia gustu. Ponieważ woda czasami wydobywa z whisky nowe aromaty i osłabia wszelkie alkoholowe akcenty. Nacisk kładziony jest na kwestię idealnego związku między chłodzeniem a stopniem rozcieńczenia, ponieważ w żadnym wypadku nie należy tego lekceważyć: pokruszony lód szybko się ochładza, ale rozcieńcza się równie szybko.
Prezentację 7-letniej mieszanki zdominowała surowa elegancja. Klasyczna butelka na swoim froncie ma czarną etykietę pełną złocistych elementów. W 1937 roku powstał świetnie dziś rozpoznawalny herb szkockiej marki. Na tym herbie flaga Szkocji jest połączona z czterema najważniejszymi składnikami, które są wymagane do produkcji whisky Scotch. Należą do nich: jęczmień, woda, alembiki i oczywiście dębowe beczki.
Jedna z nowszych propozycji od dobrze znanej wszystkim szkockiej marki powstała z myślą o smakoszach lubujących się w kremowych smakach i aromatach. Tutaj rządzi wanilia, dąb i toffi. Po ponad sześciu latach w klasycznych beczkach z dębu, whisky finiszowała w beczkach po bourbonie, które zapewniły jej wyjątkowego charakteru.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 7Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |