Dlaczego warto kupić whisky Ballantine's 21 years old?
- W latach 50-tych XX wieku magazynów w Dumbarton (gdzie powstawała destylat zbożowy do Ballantine’s), miast psów strzegły…gęsi!
- Debiutowała w 1993 roku
- Niezwykle zbalansowana, intensywna, głęboka, toffi, miód, czekolada, orzechy, świeże i suszone owoce, sporo kwiatów, dymu, lukrecji, wanilii, dębu oraz korzeni i pikantnych przypraw
- Stworzona z co najmniej 21-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i przede wszystkim z dębu europejskiego po sherry
- Znakomita na wykwintne kolacje, do celebracji wyjątkowych chwil i pod dobre cygaro
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem i tytułem najlepszej whisky szkockiej w swojej klasie na International Spirits Challenge w 2020 roku
21-letni Ballentine's pojawił się na rynku w 1993 roku jako propozycja premium. Od tego czasu jest dostępny w stałej sprzedaży i zasila gamę produktów szkockiej marki produkującej whisky. Charakter tej whisky jest z pewnością luksusowy i wyszukany. Cieszy się popularnością wśród znawców trunków oraz wielbicieli szkockiego blendu. To propozycja wyróżniająca się zdecydowaną pikanterią wyczuwalną w smaku i aromacie.
Marka Ballentine's, będąca obecnie w posiadaniu koncernu Chivas Bros, powstała w roku 1827. Jej założyciel, George Ballantine, jako dziewiętnastoletni mężczyzna, postanowił rozpocząć swoją przygodę z alkoholami i zaczął wytwarzać whisky. W rozwoju marki pomogli mu jego trzej synowie oraz wnuk. Siła drzemiąca w rodzinie Ballantine sprawiła, że produkowane przez nią szkockie whisky stało się najpopularniejsze w kraju. Sama królowa Wiktoria nadała trunkowi status alkoholu o gwarancji jakości. Firma od dekad nie zawiodła zaufania swoich wielbicieli, a każdym nowym trunkiem w ofercie potwierdza, że zna się na rzeczy.
Whisky Ballentine's nie jest destylowana w jednej gorzelni, ponieważ jest blendem. Oznacza to, że kwintesencja jej smaku kryje się w zbilansowanych połączeniu wielu whisky single malt, pochodzących z wielu stron Szkocji. Podstawą 21-letniej whisky są destylaty pochodzące z gorzelni Miltonduff i Glenburgie.
Szkoci to naród z zasadami. Nie mogli się obejść bez ustanowienia reguł i praw, jakimi ma rządzić się symbol ich kraju – szkocka whisky. Poczynając od ustalenia minimalnej mocy alkoholu – 40%, poprzez wymaganą produkcję na terenie Szkocji, konieczną maturację w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata, aż do wymogu, że szkocka whisky musi być produkowana ze słodu jęczmiennego i wody, z ewentualnym dodatkiem innych zbóż. Zasady te zostały oficjalnie spisane z 2009 roku i określone mianem Scotch Whisky Regulations.
Podstawowy zacier złotej whisky składa się z jęczmiennego słodu, dodatki stanowią inne słodowane i niesłodowane zboża. Zacier w następnym kroku procesu produkcji podlega destylacji. To on jest bazą smaku i źródłem powstania bursztynowego trunku.
Luksusowa wersja trunku Ballantine's składa się z wielu destylatów, pochodzących z terenów całej Szkocji. Gorzelnia w Miltonduff i Glenburgie zapewniają podstawowe destylaty, które w dużej mierze klarują smak przewodni whisky. W mieszance obecne są również single-malty z Highland, Lowland, Speyside oraz destylaty zbożowe. Każdy z nich na swój spobób przyczynia się do finalnego efektu.
Proces produkcji szkociej whisky jest standardowy również w tym przypadku. Fermentacja ma miejsce w specjalnych, wykonanych ze stali nierdzewnej kadziach i zajmuje nie więcej niż 3 dni. Następnie dochodzi do podwójnej destylacji w alembikach. Kluczem w przypadku whisky premium jest maturacja, która trwa ponad dwie dekady! Przez 21 lat leżakowania w beczkach z dębu europejskiego oraz – w przypadku niektórych destylatów, w beczkach po cherry -, trunek nabiera pożądanych smaków i aromatów. Wówczas mistrz gorzelni zajmuje się blendowaniem wszystkich destylatów, czego efektem jest ten wykwintny trunek. Osoba odpowiedzialna za tak istotną sprawę musi mieć idealnie czułe zmysły i ogromne doświadczenie.
21-letni Ballentine's oferuje mocny, charakterystyczny smak z wyczuwalną nutą korzenną. Paleta smaków i aromatów jest dość szeroka i mimo przewagi słodkich składników, wyróżnia się wyczuwalną pikanterią obecną w finiszu.
Kolor: miedziany, dość ciemny;
Aromat: wyczuwalny miód i jabłka, nuta kwiatowa, wanilia, orzech, cherry, przyprawy korzenne;
Smak: przyprawy korzenne, lukrecja, miód, gruszka, wanilia, jabłko, orzech, nuta dymu;
Finisz: długi, słodki, na końcu pieprzny;
Rozgrzewająca, wykwintna szkocka whisky wymaga specjalnego traktowania. Najlepiej smakuje sama, ewentualnie na dwóch kościach lodu w szklanicy w grubym dnem. Gama smakowych doświadczeń będzie osiągalna tylko po powolnym i świadomym degustowaniu. 21-letni Ballantine's to propozycja dla fanów mocnych wrażeń, którym rozdrabianie się na mniejsze nie jest potrzebne do szczęścia.
Butelka trunku przybrała nietypowy kształt – jest smukła i podłużna. Na rzecz produktu premium marka zrezygnowała ze standardowej, dobrze znanej kwadratowej butli. Nic dziwnego – specjalny trunek zasługuje na specjalną prezentację. Etykieta alkoholu ma bladoróżową etykietę ze złotymi i zielonymi akcentami. Całość jest bardzo elegancka i stonowana. Nie mogło oczywiście zabraknąć herbu marki, na którym obok flag Szkocji, widoczne są 4 symbole whisky: woda, jęczmień, alembik i beczki. Bez każdej z tych rzeczy nigdy nie powstałabym cudowna, rafinowana whisky. Warto zwrócić uwagę również na łaciński napis: Amicus Humani Generis”, czyli „przyjaciel rodzaju ludzkiego”. Nie można nie zgodzić się z tą dewizą! Whisky sprzedawana jest w ozdobnym pudełku zdobionym złotymi napisami.
21-letni Ballantine's to wybór dla smakoszy, którym testowanie alkoholu premium sprawia wiele radości. Propozycja marki z pewnością nie rozczaruje najbardziej wybrednych degustatorów. To idealny blend na wieczór z przyjaciółmi, a także na samotną kontemplację życia. Ten specjalny trunek nadaje się perfekcyjnie jako prezent dla specjalnej osoby. Możemy nim również obdarować samych siebie i trzymać na specjalną okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BALLANTINE'S |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 94 |