Whisky Glenrothes, dojrzewająca przez 12 lat, została niezależnie butelkowana jako część serii Darkness. Te 12 lat obejmuje okres wykańczania w oktawowej beczce po sherry Oloroso, która jest znacznie mniejsza niż standardowa beczka, co wpływa na nadanie wszystkich niesamowitych nut sherry, z których znane są butelki Darkness.
Zbudowana w 1878 roku w pobliżu historycznego miasta whisky Rothes w Speyside, destylarnia Glenrothes miała bardzo trudny start. Prawie zbankrutowała, zanim jeszcze została otwarta, ale miejscowy wielebny William Sharp zebrał fundusze na jej ukończenie. Sharp wiedział, że destylarnia i przemysł będą wspierać wiele lokalnych miejsc pracy. Sytuacja na froncie własności ustabilizowała się w 1887 roku, kiedy William Grant & Co połączył się z Islay Distillery Co, tworząc nową firmę, Highland Distillers. Pozostali oni właścicielami Glenrothes przez następne stulecie. Destylarnia przetrwała dwa pożary, jednak pomimo niepowodzeń rozwijała się nieprzerwanie od lat 60. XX wieku. Grupa Edrington kupiła Glenrothes od Highland Distillers w 1999 r., zanim sprzedała ją Berry Bros & Rudd w 2010 roku. Ci londyńscy handlarze winem i alkoholami od dawna używali Glenrothes jako składnika swoich mieszanek. Dziś gorzelnia posiada również swoją gamę single maltów.
Woda dla Glenrothes jest pobierana z pięciu źródeł i studni, które łączą się ze sobą. Wraz z miękką wodą, długa destylacja, której używa Glenrothes, pomaga uzyskać lżejszy, bardziej owocowy alkohol. Destylarnia posiada również własną bednarnię i nadal do dojrzewania używa głównie beczek pierwszego napełnienia po sherry z Jerez w Hiszpanii. Jak widać, włączenie whisky Glenrothes do gamy Darkness nie było przypadkiem – zakład doskonale zna się na beczkach po sherry. 12-latek finiszuje w beczkach typu Oloroso.
Whisky o barwie soczystej pomarańczy zachwyca nutami cynamonu, brązowego cukru, wanilii i mięty na finiszu.
Barwa: złocista pomarańcza;
Aromat: mleczna kawa i nuta miętowej czekolady;
Smak: lukrecja, guma cynamonowa, lód kokosowy, brązowy cukier i sułtanki;
Finisz: skórka pomarańczowa, słodowa wanilia i jeszcze więcej mięty;
Słodka whisky o nutach brązowego cukru i cynamonu świetnie smakuje serwowana na kościach lodu. Wystarczą dwie kości, aby lekko rozwodnić trunek i wydobyć ukryte niuanse smakowe i aromatyczne. Lód można zastąpić kroplami wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Do degustacji nada się zarówno niska szklanka typu tumbler, specjalistyczny kieliszek do serwowania whisky, jak i kieliszek do wina białego.
12-letni Glenrothes stanowi spójną część kolekcji Darkness. W prezentacji serii dominuje kolor czarny, obecny na pudełku, etykiecie, jak i na zakrętce wieńczącej długą szyjkę. Niewielka etykieta na froncie obłej butelki z bezbarwnego szkła informuje o zawartości. To tutaj znajdziecie informacje o wieku, sposobie maturacji, mocy, a nawet o liczbie butelek wypuszczonych w ramach tego wydania.
Destylarnia Glenrothes świetnie zna się na dojrzewaniu słodów w beczkach po sherry, więc tym razem miała spore pole do popisów. Single malt finiszujący w beczkach po sherry Oloroso zostanie zapamiętany na długo. 12-letni proces dojrzewania zrobił swoje – zaowocował wyśmienitą whisky, która z pewnością zwróci uwagę wielu smakoszy słodowych trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DARKNESS |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 56.6 |
Pojemność | 0.5L |