Wszystkie whisky z kolekcji Darkness są finiszowane w oktawowych beczkach po różnych rodzajach sherry. Ten konkretny 14-letni Dalmore zakończył swój proces dojrzewania w oktawach sherry Oloroso i został zabutelkowany z mocą beczki 55,9%. Na palecie imbir, owoce i ciemna czekolada.
Destylarnia Dalmore znajduje się w Alness w Szkocji nad brzegiem zatoki Cromarty Firth z widokiem na Czarną Wyspę. Zakład jest własnością firmy Whyte & Mackay. Destylarnia została założona w 1839 roku przez przedsiębiorcę Alexandra Mathesona i sprzedana Andrew i Charlesowi Mackenzie w 1867 roku. Operacje gorzelni przebiegały dość sprawnie do 1917 roku, kiedy to brytyjska Królewska Marynarka Wojenna zaczęła wykorzystywać zatokę obok destylarni jako miejsce do produkcji min głębinowych. W 1920 roku duża część destylarni została zniszczona przez eksplozję i pożar powstały w wyniku wybuchu miny. Późniejsza bitwa prawna między Andrew Mackenzie a Royal Navy trwała ponad pół dekady, docierając nawet do Izby Lordów! Destylarnia pozostawała własnością rodziny do 1960 roku, kiedy kontrolę przejął jeden z głównych klientów Dalmore, firma Whyte & Mackay.
Przez wiele lat obecność Dalmore w świecie single malt ograniczała się do 12-letniej ekspresji. Jednak w ostatnim czasie asortyment znacznie się rozszerzył o wydania wieku 12, 15, 18 i 25 lat, a także oferty specjalne bez ograniczeń wiekowych. Jednym ze specjalnych wydań jest efekt współpracy z kolekcją Darkness, czyli 14-letni dram, butelkowany z mocą 49,1% alkoholu, finiszujący w beczkach po sherry typu Oloroso. Beczki po sherry zostały stworzone z rozebranych wcześniej klasycznych beczek dębowych i nazywane są octave. Wyróżniają się mniejszym rozmiarem niż beczki klasyczne, co znacznie wpływa na proces dojrzewania i szybsze ociągnięcie bogatej palety smakowej i aromatycznej.
14-latek od Dalmore, finiszujący w beczkach po sherry Oloroso, oferuje kremowe nuty dębu, smak sherry i ciemną czekoladę na finiszu.
Barwa: jasne złoto;
Nos: gęste nuty suszonych owoców zrównoważone imbirem i suszonym dębem;
Smak: ziemiste nuty tytoniu i cedru, słodycz sherry;
Finisz: cynamon, melon i pikantna gorąca czekolada;
Delektuj się czekoladowo-owocową whisky na kościach lodu. Dwie kostki zdecydowanie wystarczą – więcej może zbytnio rozwodnić trunek. Dobrze degustować 14-latka z niskiej szklanki o grubym dnie, świetnie sprawdzi się również kieliszek do wina białego lub specjalistyczne szkło. Jeżeli macie ochotę nieco wzmocnić imbirowy klimat, dodajcie do czystej whisky dwie krople wody.
Butelka o długiej szyjce kryje się w czarnym pudełku o prostokątnej formie. Czarna jest również niewielka etykieta na froncie butelki, a na niej znajdziecie białe i złote napisy. Uwadze nie powinno umknąć również okrągłe logo – a w nim winogrona i jęczmienny kłos. Spójność to drugie imię kolekcji Darkness.
Owocowo-imbirowa whisky trafi w gusta niejednego smakosza słodowych trunków. Współpraca z destylarnią Dalmore zaowocowała mocnym i intrygującym single maltem, obok którego mało kto przejdzie obojętnie. Beczki po sherry Oloroso sprawiły, że 14-latek zdecydowanie zasługuje na uwagę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DARKNESS |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 49.1 |
Pojemność | 0.5L |