Oto tajemnicze butelkowanie 16-letniej szkockiej whisky single malt wydanej pod nazwą Whitlaw i finiszowanej w beczkach po sherry Moscatel w typie octave! Spodziewajcie się ekscytujących rzeczy po tych reprezentancie kolekcji Darkness. Dymne nuty i odważne nuty sherry, a wszystko to cudownie połączone. Nie skończy się na jednym drinku.
Whitlaw to nazwa wzgórz za destylarnią Highland Park, dlatego nazwa ta jest czasami używana na etykietach jako alternatywa nazwy gorzelni z archipelagu Orkadów. Destylarnia Highland Park została założona przez Magnusa Eunsona, za dnia rzeźnika i urzędnika kościelnego, a nocą nielegalnego gorzelnika i przemytnika whisky. W 1798 został przyłapany na nielegalnej destylacji whisky w tym miejscu. W 1826 roku, prawie 30 lat później, Highland Park otrzymało oficjalną licencję na destylację whisky. Nazwa destylarni nie nawiązuje do szkockich wyżyn, a raczej do faktu, że destylarnia została założona na terenie zwanym „High Park”, wyróżniającym się z pobliskiego niższego terenu.
Proces destylacji w Highland Park jest taki sam jak w innych destylarniach. Highland Park wykorzystuje lokalny torf, który zawiera większą ilość wrzosu niż wiele innych torfów – co zdecydowanie czuć w whisky Darkness. Zazwyczaj whisky z zakładu dojrzewa w beczkach po sherry wykonanych z amerykańskiego lub europejskiego dębu, zakupionych od producentów sherry Oloroso w Hiszpanii – tym razem jednak finisz ma miejsce w beczkach po sherry Moscatel, które mają jedynie 60 litrów pojemności.
Ten 16-latek łączy w sobie wiele smakowych i aromatycznych biegunów. Tutaj morska solanka spotyka śliwkę, a trawa łączy się z wanilią.
Barwa: zachodzące słońce;
Aromat: przypalona trawa, nadmorska bryza, skórki cytrusów po sherry i soczysta śliwka;
Smak: dym torfowy równoważony bogactwem wanilii i słodyczą suszonych owoców;
Finisz: świąteczny pudding i suszone skórki, z utrzymującą się solą morską;
Raczcie się 16-latkiem tak, jak lubicie najbardziej – jednak pozwólcie nam zarekomendować sprawdzone sposoby! Sam producent proponuje degustację na dwóch kościach lodu, chociaż cieszenie się single maltem bez dodatków będzie równie przyjemne. Warto dodać do czystej whisky dwie krople wody, aby rozwinąć delikatnie owocowo-dymny wachlarz smaków i aromatów.
Bezbarwne butelka o grubym dnie zwieńczona jest czarną zakrętką na długiej szyjce. Czarna jest również niewielka etykieta na froncie oraz pudełko na whisky. Uwagę zwraca graficzne logo, gdzie ujęto w okrąg najważniejsze składniki każdej whisky Darkness, czyli kłos jęczmienia oraz winogrona. Wszystko jest spójne i eleganckie – zdecydowanie zachęca do degustacji.
Darkness Whitlaw powstaje w destylarni Highland Park na szkockich Orkadach, co oznacza, że znajdziecie w niej wiele torfowych elementów. Co za tym idzie – to ekspresja dla wielbicieli dymnych słodów. Lekko surowy charakter łagodzą akcenty przypraw i owoców. Nie będziecie rozczarowani 16-latkiem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DARKNESS |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 55 |
Pojemność | 0.5L |