14-letni single malt o mocy 55,3% alkoholu z destylarni Benrinnes to część kolekcji Darkness. Seria prezentuje zupełnie nowy poziom intensywności – nie ma tutaj miejsca na subtelności. Złocista ekspresja, podobnie jak pozostałe z katalogu serii, dojrzewa najpierw w dębowych beczkach, a ostatnie trzy miesiące finiszuje w beczkach po sherry Pedro Ximenez typu octave (czyli mniejszych, 60-litrowych). Po pierwszym łyku tej znakomitej whisky zaskoczy Cię świeży smak sherry, a następnie fale dębu, torfu i dymu. Bez filtracji na zimno i bez dodatku barwników. Polecamy delektować się ekspresją z dwiema kostkami lodu.
Obecna lokalizacja destylarni Benrinnes jest w rzeczywistości jej drugą lokalizacją. Oryginał został zbudowany w 1826 roku przez Petera MacKenziego, ale został zniszczony podczas powodzi w 1829 roku. Nowe miejsce zostało następnie znalezione przez Johna Innesa. Najbardziej znanym właścicielem destylarni był Alexander Edward, który był wspólnikiem w destylarni Craigellachie, właścicielem Aultmore, Dallas Dhu i przez pewien czas współwłaściciel Oban. Rodzina Edwardów sprzedała destylarnię Johnowi Dewarowi w 1922 roku. Obecnie zakład jest częścią stajni Diageo.
Destylarnia Benrinnes pracuje na sześciu alembikach, które są uruchamiane w dwóch parach po trzy. Przez lata wykorzystywano formę częściowej potrójnej destylacji, aby pomóc wypromować nowy, mięsisty charakter. 14-letnia ekspresja z Darkness prezentuje klasyczny charakter szkockiej destylarni ze Speyside. Do tego dochodzi 3-miesięczny finisz w beczkach po sherry Pedro Ximenez w typie octave. Beczki octave są tworzone na nowo z klepek z beczek o typowej wielkości. Nowo uformowane beczki mieszczą jedynie 60 litrów płynu, co znacznie przyspiesza proces czerpania smaków i aromatów z drewna.
14-letnia whisky Darkness z destylarni Benrinnes obfituje w akcenty suszonych owoców i przypraw, a wszystko to dzięki dopracowanemu finiszu w beczkach po sherry.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: maliny, masło, czekolada, korzenny;
Smak: czekolada, orzechy, cynamon, dąb, suszone owoce;
Finisz: długi, mocny, sherry, kakao, pieprz;
Ten owocowy, pełen przypraw dram ma wiele do zaoferowania. Dodatek dwóch niewielkich kostek lodu wzmocni doznania smakowe i aromatyczne. Kremowa whisky o bursztynowej barwie otuli zmysły, jeżeli odpowiednio o nią zadbamy. 14-latka warto poznawać również w najczystszej postaci, czyli bez dodatków. Sami ocenicie, w jakiej wersji bardziej Was przekonuje.
Tajemnicze pudełko o czarnej barwie i złocistych napisach ukrywa pękatą butelką z bezbarwnego szkła. Charakterystyczny napis „Darkness”, ujęty w oryginalną czcionkę, zwraca uwagę. Tuż pod nim widnieje logo kolekcji, czyli jęczmień oraz pęk winogron, nawiązujący do roli sherry w kolekcji. Czarno-złota etykieta informuje zainteresowanych o zawartości, podając wiek trunku, miejsce jego produkcji, rodzaj beczek wykorzystanych do dojrzewania, numer butelki, objętość oraz moc.
Ten owocowy i słodki 14-latek wspaniale reprezentuje szkocką destylarnię Benrinnes. W przypadku tej ekspresji nie liczy się jednak sama produkcja, ale również proces dojrzewania. Połączenie dębowych beczek z beczkami octave po sherry Pedro Ximenez zaowocowało wyrafinowaną, złocistą ekspresją, którą powinien skosztować każdy smakosz słodowej whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DARKNESS |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 55.3 |
Pojemność | 0.5L |