18-letnia propozycja od destylarni Bowmore dojrzewa w klasycznych beczkach z dębu, aby dopełnić finisz w dobranych przez specjalistów beczkach po sherry Moscatel. Zabutelkowana z mocą prosto z beczki, czyli 54,9% alkoholu, whisky oferuje moc owocowych nut, które rozpalą podniebienie. Wspaniale smakuje na kościach lodu, jak i bez dodatków.
Bowmore (wymawiane jako „Boh-more”) to destylarnia produkująca szkocką whisky single malt na wyspie Islay, wyspie Hebrydów Wewnętrznych. Destylarnia, która leży na południowo-wschodnim brzegu Loch Indaal, jest jedną z najstarszych w Szkocji - została założona w 1779 roku.
Za stworzeniem destylarni stoi miejscowy kupiec, John Simpson. Później zakład trafił w ręce rodziny Mutter. Podczas swojej kadencji Mutter wprowadził do destylarni szereg innowacyjnych procesów, a nawet zbudował mały żelazny statek parowy do importu jęczmienia i węgla z kontynentu oraz do eksportu whisky do Glasgow. Destylarnia jest dziś własnością Morrison Bowmore Distillers Ltd, holdingu należącego do japońskiego producenta napojów Suntory.
Moscatel jest jednym z winogron sherry o wyraźnych nutach owocowych typowych. Winnice Moscatel znajdują się blisko plaży na glebach piaszczystych ze znacznym wpływem morza. Charakterystyczne nuty odmianowe winogron muszkatelowych wyróżniają się obecnością kwiatowych aromatów jaśminu, kwiatu pomarańczy i wiciokrzewu, a także cytrynowymi nutami limonki i grejpfruta oraz innymi nutami słodyczy. I to właśnie w beczkach po tym soczystym winie finiszuje 18-latek z destylarni Bowmore. Spędza tam kilka miesięcy i w tym czasie nabiera wspaniałych akcentów, wzbogacających paletę smakową i aromatyczną.
W palecie smaków i aromatów 18-latka z destylarni Bowmore rządzą akcenty czekolady i cytrusowych owoców. Single malt zapewnia długi i słodki finisz, który oczaruje niejedno podniebienie.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: słodkie cytrusy i dąb, słodycz ciemnej czekolady;
Smak: jeszcze więcej czekoladowych fal, nuty soczystej pomarańczy i akcenty ziołowe;
Finisz: słodki i długi, owocowy;
18-latek z Bowmore Distillery świetnie smakuje bez dodatków – jak właściwie każda whisky dojrzewająca tyle czasu. Jeżeli chcecie jednak nieco ochłodzić alkohol lub delikatnie rozwinąć sensoryczny wachlarz, dodajcie do ekspresji dwie kostki lodu. Taki niepozorny dodatek nie zaburzy percepcji, a jedynie sprawi, że do nozdrzy i na podniebienie przedostanie się więcej niuansów smakowych i aromatycznych.
Czerń to kolor przewodni całej kolekcji Darkness – nie mogło być inaczej! W czarnym, obszernym opakowaniu chowa się lekko pękata, lecz zgrabna butelka z bezbarwnego szkła. Na froncie widnieje logo serii, na którym ujęto winogrona, nawiązujące do sherry oraz kłos jęczmienia, nawiązujący do głównego składnika słodowej whisky. Niewielka, czarna etykieta o złocistych napisach, prezentuje dokładne informacje o 18-letnim wydaniu.
Seri Darkness oferuje różnorodne ekspresje, będące wynikami współpracy a najlepszymi destylarniami. Tym razem jedna z najstarszych gorzelni w Szkocji, czyli Bowmore, zdecydowała się zaprezentować swoją ekspresję w nieco bardziej owocowej wersji. Dojrzewanie w beczkach po sherry Moscatel nadało whisky z Islay świeżego charakteru.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DARKNESS |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 54.9 |
Pojemność | 0.5L |