Dlaczego warto kupić whisky Rock Island Sherry Edition Small Batch Release?
- Douglas Laing to rodzinna firma, która nieprzerwanie istnieje na rynku whisky od 1948 roku
- Debiutowała w 2020 roku
- Ciepła, głęboka, pełna akcentów ziemistości, dymu, apteki, wędzonki oraz sherry (czekolada, sułtanki, kawa, kakao, aromatyczne, pikantne przyprawy)
- Stworzona z torfowych destylatów słodowych pochodzących ze szkockich wysp (Jura, Arran, Islay, Orkady) leżakowanych w beczkach po sherry
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46,8% ABV
- Znakomita dla kolekcjonerów – limitowana jedynie do 3 tysięcy butelek!
- Marka Rock Island jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Scallywag ze Speyside, Timorous Beastie z Highlands, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
Rock Island Sherry Cask to kwintesencja charakteru szkockich wysp oraz opracowanego dokładnie sposobu dojrzewania whisky, który opiera się na leżakowaniu trunku w beczkach po sherry. Blended malt o surowym charakterze ostrego i słonego wiatru, a z drugiej strony pełen nut słodkich owoców i przypraw, został zabutelkowany z mocą 46,8%. Szkocka marka zadebiutowała w 2018 roku. Od początku istnienia na rynku przyciągnęła wielbicieli interesujących mieszanek, zaklętych w butelkach o wyjątkowych etykietach.
Marka Rock Island prezentuje połączenia destylatów z czterech szkockich wysp: Islay, Arran, Jura i Okrney. Charakter wyspiarskich słodów nie jest ciężki do określenia. Destylarnie mieszące się na wyspach oferują whisky o mocno dymnych akcentach, podpitych elementami wyrazistej solanki morskiej, golonki, a czasem nawet medycznego sprzętu. Wyspy to osobny region produkcji szkockiej whisky, który znalazł swoje miejsce zaraz obok regionu Speyside, Lowland, Highland i Campbeltown.
Rock Island Sherry Cask osiąga szczyt formy dopiero po maturacji w drewnianych beczkach nasączonych poprzednią zawartością, czyli sherry. Producent nie zdradza, jak długo trwa proces leżakowania trunku, jednak zgodnie ze szkockimi regulacjami nie może trwać krócej niż 3 lata. Wcześniej jęczmień zostaje przetworzony w zacier, który stanowi bazę każdej whisky. Ziarno jęczmienia suszone jest ogniem podgrzewanym torfem. Ten etap wpływa na obecność akcentów dymu i soli w finalnym smaku i aromatu. Zacier słodowy bierze udział w fermentacji, podczas której uwalnia się alkohol. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach oczyszcza ciecz, która ląduje w wyselekcjonowanych dębowych beczkach po sherry. Trunek butelkowany jest z mocą 46,8% alkoholu. Szkockie prawo zabrania, aby szkocka whisky miała mniej mocy niż 40%.
Połączenie owocowych akcentów z surowym charakterem wiatru i soli – taki właśnie jest Rock Island Sherry Cask. Oczekuj akordów maliny, tytoniu i kompotu owocowego.
Barwa: złocista, bursztynowa;
Aromat: ciepły dym, palony węgiel, popiół, tytoń, śliwka i malina;
Smak: kompot owocowy, akcenty cygara, golonka, sól morska i wiatr;
Finisz: wytrawny i owocowy jednocześnie, dość długi, wyrazisty;
Obfity w aromaty blended malt kolekcji Rock Island może być degustowany na wiele sposobów. Podczas pierwszego spotkania ze złocistym alkoholem, polecamy raczyć się nim bez dodatków. Kolejne wizyty bursztynowej whisky w kieliszku do degustacji lub szklance typu tumbler mogą przebiegać w towarzystwie paru kropli wody. Czysta woda otworzy wachlarz smaków i aromatów, wynosząc na wierzch akcenty marmolady i wyrafinowanego cygara kubańskiego. Lubisz alkoholowe koktajle? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać wypust w którymś z drinków. Szczególnie mocno polecamy Whisky Sour lub Manhattan – owocowa whisky w połączeniu z wermutem stworzy miksturę idealną.
Zanim zakochasz się w samej whisky, wcześniej Twoje serce skradnie bogato zdobiona etykieta. Granatowa etykieta przyciąga wzrok z daleka i z łatwością zachęca do zakupu blended malta Rock Island Sherry Cask. Jej design wzbudza skojarzenia z kartami tarota lub orientalnym, tajemniczym stylem. Grafika sprawia wrażenie, jakby strzegła niezwykle ważnego sekretu, który będzie mogła ujawnić prawdziwym wielbicielom whisky. Finezyjne elementy ozdobne gęsto rozmieszczone na całej przestrzeni etykiety wzmagają odczucie przepychu. Sama butelka jest dość pękata i ma niedługą szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. Produkt sprzedawany jest w granatowej tubie, której tło stanowi obraz szalejącego morza i niesionych przez fale butelek whisky.
Oto kolejna pozycja z kolekcji Rock Island, która potwierdza, że szkockie gorzelnictwo ma się dobrze, a nowe marki są mile widziane. Istniejący od paru lat brand w szybkim czasie zyskał sobie grono wielbicieli. Zróżnicowane pozycje przekonały do whisky niejednego amatora, a znawców i smakoszy utwierdziły w przekonaniu, że warto skupiać się na ofercie młodszych marek. Rock Island Sherry Cask przenosi w świat, w którym owocowy charakter napotyka wytrawne nuty dymu i słonego wiatru. Takie połączenie sprawdza się idealnie podczas samotnej degustacji, szalonej imprezy lub spotkania w gronie przyjaciół.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islands |
Marka | ROCK ISLAND |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 3000 |