Dlaczego warto kupić whisky Glenallachie Macnairs Lum Reek Peated?
- Oprócz whisky słodowej w portfolio gorzelni GlenAllachie znajdziemy także blended malt whisky MacNair’s i blend o nazwie White Heather
- Debiutowała w 2018 roku wraz z wersjami 12-letnią i 21-letnią
- Wyrazista, dość mocno torfowa, sporo garbników, akcentów słodu jęczmiennego, gorzkiej czekolady, pomarańczy ze skórką, jeżyn, wiśni, słodko-ostrego dymu, miodu, tymianku, papryki, zwęglonego dębu, imbiru, goździka i ziemi
- Stworzona wyłącznie z destylatów słodowych (natorfowanych i nie natorfowanych) pochodzących z gorzelni ze Speyside (oczywiście w tym GlenAllachie) i Islay i leżakowanych w kombinacji beczek po Bourbonie (first fill), sherry Oloroso, dębu dziewiczego (virgin oak) i po czerwonym winie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Swą nazwę zawdzięcza osobie Harveya MacNaira, podróżnika, wynalazcy, przedsiębiorcy i znawcy trudnej sztuki mieszania whisky
- Drugi człon nazwy, Lum Reek odnosi się do staro-szkockiego powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłownie „Niech twój komin dymi”), co tłumaczy się jako „Żyj długo”
- Złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku
Oto najbardziej torfowa whisky w katalogu szkockiej destylarni Glenallachie. Poza zróżnicowanymi wydaniami single maltów gorzelnia produkuje blendy, a Glenallachie Macnair's Peated jest jednym z nich. Mieszanka stanowi kompozycję złożoną z dymnych, 12-letnich single maltów z wyspy Islay i regionu Speyside, które dobrał mistrz gorzelni, Billy Walker. Dram dojrzewał w beczkach po bourbonie, po sherry Pedro Ximenez i w beczkach po czerwonym winie. Słodki i owocowy blend został zabutelkowany z mocą 40%.
Szkocka gorzelnia Glenallachie istnieje od 1967 roku. Od lat 90.XX wieku do katalogu marki weszły single malt whisky, jednak aż do dzisiaj główne miejsce w produkcji zarezerwowane jest dla mieszanek. Glenallachie zakupił markę Macnair's w 2017 roku. Historia Macnair's sięga dużo dalej niż Glenallachie. Marka powstała w 1857 roku w Glasgow. Harvey Macnair był wiktoriańskim przedsiębiorcą, który uwielbiał podróżować prawie tak samo, jak kochał szkocką whisky. Legenda głosi, że mężczyzna podczas jednej z wycieczek spędził dzień na łowieniu ryb w jeziorach szkockiego regionu Highlands. Kiedy pogoda się zepsuła, szukał schronienia na zboczu wzgórza, gdzie później też rozpalił ognisko. Siedząc przy ciepłym ogniu, popijał whisky i właśnie wtedy zrozumiał, że połączenie złocistego alkoholu i dymu to coś, co koniecznie trzeba przenieść do butelki. Macnair zakochał się we wzajemnym oddziaływaniu dymu i ducha whisky, co stało się inspiracją dla jego własnej marki. Glenallachie postawił sobie na cel ożywienie firmy i przywrócenie jej utraconego blasku. Udało się! Dziś pozycja Glenallachie Macnair's Peated jest jedną z najczęściej wybieranych z całego asortymentu szkockiej destylarni.
Niewiele alkoholi budzi tak różnorodne emocje, jak whisky torfowa. Biorąc pod uwagę, że torf jest ciemną, częściowo zepsutą materią organiczną powstałą na terenach podmokłych, wybaczymy nieufność wobec dymnych blendów. Jednak pamiętajmy o tym, że formowanie się torfu trwa tysiące lat i przez ten czas nabiera on różnorodnego smaku i złożoności, które wpływają później na wielowymiarowość trunku. Za każdym razem, gdy jęczmień suszony jest torfem w piecu podczas procesu produkcji whisky, ziarna nabierają mocnego charakteru. Torf może powodować podziały, ale gdy nabierzesz na niego apetytu, będziesz go chciał coraz bardziej. W zależności od tego, gdzie i jak powstają whisky, słody torfowe obejmują całą gamę smaków dymnych. Destylarnia Glenallachie zaprezentowała niezwykle bogaty w torfowe elementy dram, który został świetnie zrównoważony przez przyjemną słodycz owoców.
Blend prezentuje finezyjne połączenie wyraziście wyczuwalnego torfu z apetycznymi owocami i akcentami kremowego karmelu.
Barwa: przejrzyste złoto;
**Aromat: słodki karmel, toffi i kawa, owoce tropikalne, dżem malinowy i dym;
Smak: torfowy, owocowy i bogaty, słodkie przyprawy;
Finisz: jeszcze więcej dymu, cynamon i sułtanki;
Whisky mieszane zostały stworzone do alkoholowych koktajli. Torfowy blend malt nada każdego drinkowi wyjątkowego, dymnego charakteru. Możesz zacząć degustację od klasyków, takich jak Mint Julep, Whisky Sour czy Old Fashioned. Nie zapominaj, że whisky warto pić również na ciepło, zwłaszcza kiedy pogoda za oknem nie zachęca. Połącz miarkę dramu z zagotowaną wodą, dodaj odrobinę soku z cytrynu, syrop malinowy, laskę wanilii i cynamon. Taka mikstura od razu postawi na nogi!
Glenallachie Macnair's Peated zaklęty został w kanciastą butelkę z bezbarwnego szkła. Zgrabna szyjka została zakończona czerwonym korkiem. Z większej etykiety na samym froncie, spogląda na nas uradowana postać – zapewne to wizerunek założyciela marki Macnair. W tle widzimy rozpalony kominek, a całość otoczona jest przez gęsty dym. Ten sam rysunek znajdziemy na wysokiej tubie, w której sprzedawana jest wyjątkowa mieszanka.
Szukasz czegoś na początek swojej przygody z whisky torfową? Glenallachie Macnair's Peated będzie idealny! Z powodzeniem możesz wykorzystać go w każdym drinku, a także degustować na lodzie lub bez dodatków. Świetnie zbalansowany dram odkrywa przed smakoszem zarówno surową, torfową stronę, jak i bardziej delikatną, pełną owocowych akcentów i przyjemnych elementów słodkiego miodu. Idealna propozycja na każdą okazję – do degustacji w gronie znajomych, podczas kolacji lub szalonej imprezy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | GLENALLACHIE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |