Dlaczego warto kupić whisky Elements of Islay Pure Islay Blended Malt?
- Firma Elixir Distillers powstała w 1999 roku pod nazwą Speciality Drinks
- Debiutowała w 2015 roku
- Mnóstwo akcentów morskich, wodorosty, sól morska, zwęglony boczek, dużo dymu, pieczonych jabłek, pomarańczy ze skórką, nut herbaty i ciemnej czekolady
- Stworzona z torfowych destylatów pochodzących z partii 60 beczek różnych słodowych torfowych whisky z północy i południa Islay
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 45% ABV
- Jako łagodniejsza wersja edycji Full Proof (z naturalną mocą beczki) polecana do koktajli i saute na zakończenie udanego wieczoru
- Cała seria Elements of Islay to bottlingi tylko i wyłącznie pochodzące z tejże wyspy, podkreślające znaczenie torfu dla świata whisky
- Dla podkreślenia „medycznego” charakteru torfu z Islay cała seria Elements of Islay zamykana jest w charakterystyczne, niskie butelki przypominające laboratoryjno-apteczne flakony
- Wielokrotnie nagradzana, uzyskała 94 punkty na 100 możliwych w Whisky bible Jima Murraya
Kolekcja Elements of Islay tym razem prezentuje blended malt whisky, zestawioną z różnych destylatów gorzelni wyspy Islay. Wypust Pure Islay to delikatniejsza wersja pozycji Peat Full Proof, butelkowana z mocą 45% alkoholu. Wyjątkowy trunek wypełniony jest po brzegi bogactwem płynącym z torfu. To mieszanka dymnych akcentów z delikatnymi akordami cytrusów i czekolady. Elegancki i łagodny słód, stanowi słodką alternatywę dla odważnych słodów dostępnych w asortymencie.
Elements of Islay to wyjątkowa kolekcja przedsiębiorstwa Specjality Drinks Ltd. Seria poświęcona jest destylarniom z niezwykłej szkockiej wyspy Islay, znanej jako dom torfowych whisky. Kolekcja zadebiutowała w 2008 roku, wypuszczając w świat linię single maltów, a z czasem do katalogu dołączyły również whisky typu blended.
Producent nie zdradza, które konkretnie gorzelnie dostarczyły destylaty do tego wyjątkowego blendu. Na wyspie Islay znajduje się dziewięć destylarni: Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. Każda z nich wykorzystuje inne sposoby produkcji, poczynając od typu użytego torfu, poprzez sposób destylacji, aż po beczkowanie. To, co łączy wszystkie razem to torfowe akcenty w smaku i aromacie.
Każda destylarnia położona na surowej i wietrznej Islay zawdzięcza swoją lokalizację sąsiedztwu czystego źródła wody. Krystaliczny surowiec jest wykorzystywany w wielu etapach produkcji, także bardzo często występowanie jeziora czy rzeki determinowało wybór miejsca na budowę zakładu. Woda służy do zalewania ziarna, do blendowania i rozcieńczania whisky.
Drugim niezbędnym składnikiem jest słód jęczmienny. Niektóre destylarnie czerpią go ze słodowni Port Ellen, a inne samodzielnie słodują ziarno. W zależności od mocy fenoli zawartych w torfie, słód może oferować mniej lub bardziej dymne nuty.
Po przygotowaniu zacieru, w destylarniach rozpoczyna się proces fermentacji. W zależności od miejsca, trwa on od paru godzin do trzech dni. W tym czasie różne rodzaje drożdży żywią się cukrami i wytwarzają z nich alkohol. Etap destylacji jest następny w kolejce. Większość szkockich zakładów wykorzystuje podwójną destylację, która odbywa się w miedzianych alembikach. Destylatory mogą mieć rożną pojemność i kształt. Przygotowany alkohol w końcu ląduje w beczkach – zazwyczaj tych po amerykańskich bourbonie, sherry Oloroso lub innym winie. Destylaty wykorzystane w mieszance Pure Islay leżakują co najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Później są ze sobą blendowane i tworzą wyjątkową pozycję z kolekcji Elements of Islay.
Pure Islay to perfekcyjny balans typowego dla Islay torfowego smaku i aromatu z delikatnymi nutami cytrusów, akordami karmelu i elementami białej czekolady.
Barwa: bardzo jasne złoto;
Aromat: dym, sól morska, sok z cytryny, karmel;
Smak: słodka pomarańcza, biała czekolada, dym torfowy;
Finisz: słód i sól morska, dość długi;
Ten lekki blended malt, dzięki dostępności smaków i aromatów, stanowi świetną pozycję do wykorzystania w koktajlach alkoholowych. Jeżeli znudziła Wam się standardowa forma takich drinków jak Old Fashioned, Manhattan czy Whisky Sour, zamień zwykłą szkocką na tę bardziej torfową i ciesz się dymną wariacją na temat klasycznych koktajli. Oczywiście, jeśli preferujesz degustację whisky bez dodatków lub z kroplą wody – nie powstrzymujemy Cię. Takie testowanie whisky pozwoli w pełni zapoznać podniebienie z tym, co trunek ma do zaoferowania.
Wypust serii Elements of Islay został standardowo umieszczony w obłej butelce o niedługiej szyjce, zakończonej drewnianym korkiem. Tym razem do biało-czarnej etykiety doszedł czerwony element. Prosta, elegancka etykieta ma spójny design zresztą whisky z kolekcji. Nie zabrakło podpisu gorzelnika, informacji o mocy trunku, objętości butelki i kraju produkcji. Prezentacja budzi skojarzenia z chemiczną tablicą.
Pure Islay z serii Elements of Islay został doceniony przez krytyków za swoją delikatność, a jednocześnie za utrzymanie charakteru typowo torfowej whisky z Islay. Trunek zdobył dwa złote medale w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2018 i 2019 roku. To perfekcyjna pozycja dla tych, którzy chcą poznać potencjał całej wyspy jako jednego tworu. Świetna whisky na wprowadzenie laika w świat torfowych alkoholi. Dzięki Pure Islay nie trzeba decydować się na konkretną gorzelnię – można mieć je wszystkie, a przynajmniej ich część w jednej butelce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | ELEMENTS OF ISLAY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.5L |
Jim Murray | 94 |