Ta wyjątkowa kreacja zadebiutowała w 2018 roku, jako kolejny dram kolekcji Singleton. Za wyjątkową formułę single malta odpowiada popularny i ceniony w branży mistrz gorzelnictwa, Craig Wilson. Trunek destylowany w szkockiej gorzelni Dufftown dojrzewał w beczkach po bourbonie i po sherry, które nadały whisky owocowej słodyczy. Podczas degustacji spodziewajmy się nut kremowego miodu, jabłek w toffi i dębowych elementów. Singleton of Dufftown Single Malt Master's Selection został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.
Dufftown to jedna z wielu szkockich destylarni, której mury wcześniej mieściły młyn. Produkcja whisky w gorzelni rozpoczęła się w 1986 roku i odpowiadała za nią firma Mackenzie & Co, która była już właścicielem Blair Distillery. W 1933 roku zakład przejęty został przez Arthur Bell & Sons, stając się jednocześnie kluczowym graczem wśród pozycji przedsiębiorstwa. Firma zwiększyła wówczas liczbę destylatorów do ośmiu, a obecnie jest ich sześć. Bell’s został kupiony przez Guinnessa w 1985 roku, a dwa lata później powstało Diageo. Aż do otwarcia Roseisle, Dufftown była największą destylarnią Diageo. W 2006 roku dołączył do rodziny Singleton (wraz z Glendullan i Glen Ord).
W ciągu każdego roku destylarnia Dufftown jest w stanie wyprodukować ponad 4 miliony litrów whisky, z czego aż 98% wykorzystywanych jest w mieszankach takich jak Johnnie Walker, Dewar's i Bells. Reszta produkcji skupia się na whisky słodowej, która powstaje z jednego rodzaju ziarna – jęczmienia. Do wytworzenia single malta niezbędna jest krystaliczna woda i drożdże, które żywiąc się cukrami wytwarzają alkohol w procesie fermentacji. Podwójna destylacja odbywa się w miedzianych destylatorach, które oczyszczają ciecz ze szkodzących i niepożądanych substancji, a także wzmacniają natężenie alkoholu w whisky. Później trunek zostaje poddany maturacji w beczkach po bourbonie i po sherry, z przewagą tych pierwszych w celu zintensyfikowania wyrazistej słodyczy. Trunek spędza w dębowych beczkach co najmniej 3 lata, następnie jest butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Singleton of Dufftown Single Malt Master's Selection zachwyca wyważoną słodyczą i elementami owoców. Na podniebieniu znajdziemy również nuty białej czekolady.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: miodowy, nuty orzechów i dębu, śliwki i maliny;
Smak: miód, jabłka w toffi, biała czekolada i pomarańcze;
Finisz: średniej długości z przewagą słodkich akcentów;
Ten single malt sprawdzi się świetnie w wielu formach degustacji. Możemy raczyć się trunkiem z odrobiną wody lub na lodzie podczas cieplejszego wieczoru. Warto pić whisky bez dodatków lub w formie drinka. Zachęcająca cena produktu sprawia, że chętnie wykorzystamy single malta w którymś z klasycznych koktajli alkoholowych, jak Whisky Sour czy Old Fashioned.
Symbolem kolekcji Singleton jest złota rybka – w przypadku dramu z Dufftown umieszczona w niebieskim kole na froncie etykiety. Sama butelka ma dość pękatą formę i szyjkę średniej długości, zakończoną niebieską zakrętką. Niebiesko-biała etykieta została oznaczona numerycznie. Zróżnicowaną czcionką marka informuje zainteresowanego o zawartości butli z bezbarwnego szkła, przez które bije złocista barwa dramu.
Singleton of Dufftown Single Malt Master's Selection reklamowany jest jako whisky dla wszystkich – tych bardziej zapoznanych ze światem bursztynowych alkoholi, jak i dla amatorów. Przystępna cena pozycji sprawia, że będzie to świetny trunek na początek przygody z whisky słodową. Dram sprawdzi się podczas każdej okazji. Umili spokojny wieczór z książką przy kominku i sprawi, że impreza szybko się rozkręci. Trunek ten jest jak kameleon – dostosowuje się do sytuacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |