12-letni single malt, leżakujący tylko i wyłącznie w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach po sherry Oloroso to flagowy trunek firmy Macallan. Oferuje kremowe nuty wanilii z suszonymi owocami i ciepłymi przyprawami. To idealna pozycja, która wprowadzi nowicjusza w świat single maltów i szybko stanie się ulubioną na całe życie! Single malt jest butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Destylarnia Macallan to kultowy zakład, który uważany jest dziś za jeden z najlepszych w całej Szkocji. Od 2017 roku przedsiębiorstwo może pochwalić się nową destylarnią, wyposażoną w 36 alembików! Macallan zaliczany do „wielkiej trójki” szkockich gorzelni, zaraz obok Glenlivet i Glenfiddich, osiągnął ten tytuł bez poświęcania jakości swoich produktów. Obsesja na punkcie jakości jest znakiem rozpoznawczym The Macallan od czasu jego założenia przez Alexandra Reida na płaskowyżu nad rzeką Spey w północno-wschodniej Szkocji. Gorzelnię otaczały tereny o powierzchni 485 akrów. Pierwotna nazwa tego obszaru brzmiała „Maghellan”, zaczerpnięta od galijskiego słowa „magh” oznaczającego żyzną ziemię i „Ellan”, od mnicha St. Fillan - który utrzymywał ścisły związek z kościołem stojącym na terenie Macallan Estate do 1400 roku. Rolnicy od stuleci wytwarzali whisky na swoich farmach w Speyside na tym obszarze, wykorzystując nadwyżki jęczmienia podczas spokojniejszych zimowych miesięcy.
Zacier wykorzystywany pod produkcje Macallan 12 Years Old Sherry Oak wytwarzany jest z jęczmienia, jak przystało jak każdą whisky single malt. Ziarna początkowo są namaczanie, a następnie suszone, aby zahamować ich kiełkowanie. Następnym etapem jest ich kruszenie i zacieranie w połączeniu z wodą w specjalnych kadziach, gdzie wytwór podgrzewany jest do ciepłej temperatury, co wpływa na rozkład skrobi. Sercem każdej whisy jest woda – firma wykorzystuje krystalicznie czyste źródło, jakim jest rzeka Spey.
Wytworzony i ostudzony zacier czeka na fermentacje, podczas której drożdże wytworzą z cukrów alkohol. Nastepnie przychodzi pora na destylację, która w przypadku gorzelni Macallan odbywa się w najmniejszych destylatorach na terenach Speyside! Ich wyjątkowy rozmiar i kształt zapewniają maksymalny kontakt spirytusu z miedzią, pomagając skoncentrować ducha produktu i zapewnić bogate, owocowe, pełne smaki charakterystyczne dla The Macallan. Podczas destylacji zostaje oddzielona pewna warstwa płynu, której celem jest wylądowanie w wyselekcjonowanych beczkach. Marka Macallan współpracuje z hiszpańskimi firmami, które dostarczają firmie wyjątkowe dębowe beczki wykonane z drzew północnych lasów Hiszpanii, użyte wcześniej do maturacji sherry Oloroso. Interakcja spirytusu z dębem z beczek podczas 12 lat dojrzewania zapewnia bogatą i naturalną różnorodność kolorów w całym asortymencie, od jasnego dębu po najciemniejszy mahoń. Master Distiller w odpowiednim czasie decyduje o rozpoczęciu butelkowania.
Dwanaście lat w dębowych beczkach po sherry dostarczyło trunkowi wyjątkowo bogatego i złożonego profilu smakowego pełnego suszonych owoców, toffi, bogatej wanilii i drzewnych nut.
Barwa: mahoń;
Aromat: imbir, suszone wiśnie i śliwki, czekolada, wanilia, prażone drewno;
Smak: bogaty, gładki, słodkie nuty toffi, figi i przyprawy;
Finisz: jeszcze więcej toffi i melasa, dość długi;
Single malty jednej z najznamienitszych szkockich destylarni, jaką jest Macallan, zasługują na królewskie traktowanie. 12-letni trunek najlepiej smakuje bez dodatków. Tylko wówczas będziemy w stanie doznać pełnego oszołomienia dzięki bogactwu smaków i aromatów. Warto jednak skupić się na doborze odpowiedniego szkła. Cudownie, jeżeli jesteś w posiadaniu specjalistycznego kieliszka do whisky. Jeśli jednak nie – niska szklanka o grubym dnie w typie tumbler zdecydowanie wystarczy. Możesz dodać również dwóch krople wody, które jeszcze bardziej uwydatnią słodycz nut obecnych w mahoniowym płynie.
Butelka Macallan 12 Years Old Sherry Oak prezentuje się niezwykle elegancko – jest wysoka i na długą, zgrabną szyjkę. Design etykiety kojarzy się od razu z luksusem i wysoką jakością. Na beżowej etykiecie z finezyjnymi, złotymi i czarnymi napisami, wzrok szczególnie przyciąga emblemat z małym domkiem. To zbudowany w 1700 roku z lokalnie wydobywanego piaskowca dla kapitana Johna Granta, tak zwany „Easter Elchies House”. Stanowi przykład doskonałej górskiej rezydencji otoczonej przez piękną przyrodę terenów Speyside. Etykieta informuje o najważniejszych cechach produktu: objętości szkła, mocy alkoholu, typie trunku, wieku i rodzaju użytych beczek.
Macallan Sherry Oak 12 Years Old to kultowa, szkocka whisky single malt zrodzona z zaangażowania gorzelników marki. Pysznie gładka, pełna bogactwa suszonych owoców i sherry, zrównoważona elementami drzewnymi, przyprawami i słodkim toffi. Opisany przez Paula Paculta, znanego międzynarodowego krytyka whisky, w książce Kindred Spirits jako „po prostu najlepszy 12-letni single malt w okolicy”. Pozycja dla fanów single maltów starzejących się w beczkach po sherry, dla wielbicieli marki Macallan, ale również dla początkujących.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACALLAN |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 93 |