Złocisty The Big Smoke jest szkocką mieszanką zabutelkowaną z mocą 50% alkoholu. Blend tworzą destylaty z destylarni na wyspie Islay, uważanej za jednej z regionów whisky o własnej charakterystyce. Whisky ze szkockiej wyspy znane są jako mocno torfowe, surowe, dymne i wyraziste. The Big Smoke jest więc doskonałą reprezentacją tego rejonu! Tym razem poza akcentami dymu znajdziecie tutaj również przyjemne nuty wanilii i kremowego dębu.
Firma Duncan Taylor, z której ramienia powstała marka The Big Smoke, została założona w 1938 roku w Glasgow. W swoim katalogu przedsiębiorstwo ma wiele głośnych branów, zasługujących na uwagę. Przez lata działaności, Duncan Taylor rozwinął mocną współpracę ze szkockimi, niezależnymi destylarniami whisky, a to stało się podstawą do stworzenia takich marek jak właśnie The Big Smoke. Dzięki pomysłowości gorzelników z Ducan Taylor i wspólnej działalności z destylarniami z wyspy Islay powstał wyjątkowy, wyrazisty produkt. The Big Smoke doskonale wyraża prawdziwy charakter wyspy należącej do archipelagu szkockich Hebrydów.
Klasyczna whisky z wyspy Islay ma szczególny, wyjątkowy charakter. Większość terenów Islay porastają torfowe łąki i właśnie ten fakt zdefiniował whisky ze szkockiej wyspy. Duncan Taylor nie zdradza konkretnie, które destylaty z wyspiarskich destylarni wykorzystuje. Możecie być jednak pewni, że każda z dziewięciu gorzelni działających na wyspie tworzy dramy wyjątkowo wysokiej jakości i dopracowane w najmniejszym szczególe. Gotowa whisky ląduje w magazynach Duncan Taylor, gdzie spędza określony czas w dobranych, dębowych beczkach. Proces maturacji w dębie pozwala whisky nieco udelikatnić swój intensywny, dymny profil.
Dokładnie opracowana mieszanka destylatów z Islay to przede wszystkim torf i dym. Delikatnego charakteru i finezji dodają jednak akcenty wanilii, orzechów i przypraw na finiszu.
Barwa: jaskrawe złoto;
Aromat: dym z ogniska, kremowy dąb, przypalone tosty i migdały;
Smak: wędzony boczek z wanilią i orzechy w karmelu;
Finisz: sporo skóry i przypraw;
Macie ochotę na dymny koktajl? Nic nie stoi na przeszkodzie. Ta wybuchowa, torfowa mieszanka doskonale nadaje się do skomponowania ulubionego drinka. Zdecydowanie każdemu koktajlowi whisky nada charakteru. Polecamy również klasyczną degustację, czyli raczenie się blendem bez dodatków, na lodzie lub z kroplą wody niegazowanej o pokojowej temperaturze.
Głównym punktem prezentacji whisky The Big Smoke są pagody – charakterystyczne dachy szkockich destylarni, które znajdziecie zarówno na opakowaniu, jak i na etykiecie. Unosi się z nich dym – czyżby właśnie spalano torf? Butelka czeka w pękatej tubie o szarym kolorze i minimalistycznym designie. Szkło pełne złocistego trunku ma klasyczny kształt i średniej długości szyjkę.
Torfowe whisky mają oddane grono wielbicieli. Trzeba jednak wiedzieć, że nie każdy od razu zakocha się w torfie, ale zdecydowanie większość smakoszy whisky w końcu ulega jego urokowi. The Big Peat to świetna propozycja na rozpoczęcie przygody z tego typu alkoholami. Doskonale łączy wszystko to, co najlepsze w wyspiarskich destylarniach z Islay. Finezyjnie zamyka w butelce torfowy styl z dodatkiem aksamitnych nut wanilii. Zarówno początkujacy, jak i nieco bardziej już doświadczeni fani whisky, będą zadowoleni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | BIG SMOKE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |