15-letnia Singleton of Dufftown to kolejna edycja whisky pochodząca z serca Speyside – Dufftown. Zadebiutowała na rynku w 2011 roku, dołączając do młodszej, 12-letniej edycji. Zabutelkowana z mocą 40%.
Na wstępie warto zaznaczyć dość nieoczywisty fakt. Singleton to nie nazwa konkretnej destylarni, a nazwa marki wprowadzonej na rynek przez Diaego, produkowanej w kilku destylarniach na terenie Szkocji. Opisywany Singleton of Dufftown pochodzi z zagłębia gorzelniczego Szkocji – miasta Dufftown, założonego w 1817 roku przez hrabiego Jamesa Duffa. W okolicy znajduje się 7 innych destylarni (m.in. Mortlach oraz Glenfiddich), stąd też powiedzenie „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”. Historia destylarni Dufftown rozpoczyna się w roku 1895, kiedy to Peter Mackenzie oraz Richard Stackpole zakupili działkę w pobliżu Dufftown, wówczas gorzelnia nosiła nazwę „Dufftown-Glenlivet Distillery”. W tym czasie do spółki dołączył również właściciel leżącej nieopodal farmy Pittyvaich (nieistniejąca już destylarnia), na której uprawiano jęczmień do produkcji. Pierwsze krople destylatu wyprodukowane w Dufftown spłynęły 16 listopada 1896 roku – od tego momentu destylarnia pracuje nieprzerwanie (z wyjątkiem okresu II Wojny Światowej).
Istotną datą w historii gorzelni Dufftown był również rok 1933, kiedy spółka Mackenzie została kupiona przez Arthur Bell & Sons. Jak łatwo sie domyśleć, większość destylatu z opisywanej gorzelni, stanowi składnik bottlingów firmy Arthur Bell.
Whisky Singleton of Dufftown cechuje przede wszystkim powolny proces produkcji, sprawiający iż sam destylat jest dość łagodny. Obecnie w destylarni pracuje 6 alembików, dzięki którym moce produkcyjne wynoszą 6 mln litrów w skali roku. Woda, czyli jeden z głównych składników destylatu czerpana jest z lokalnego źródła, zwanego Jock’s Well. Destylat dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie (kolejnego napełnienia) wykonanych z europejskiego oraz amerykańskiego dębu. Dzięki temu whisky zachowuje więcej charakteru destylatu.
Do zestawiania edycji 15-letniej, oprócz klasycznych beczek po bourbonie, wykorzystuje się również beczki po sherry nadające dodatkowej głębi smaku.
Kolor: bursztynowy
Zapach: dość złożony, słodki, dojrzałe owoce (brzoskwinie oraz pomarańcze), wanilia, delikatna ziołowość
Smak: zdecydowanie słodszy w stosunku do edycji 12-letniej, pomarańcze, delikatna orzechowość, słodka, mleczna czekolada. Na drugim planie delikatnie przyprawowa, pikantna.
Finisz: średnio-długi. Wyraźnie słodowy z odrobiną pieprzu.
Singleton of Dufftown w edycji 15-letniej to whisky bardzo pijalna, świetnie nadająca się do degustacji z odrobiną wody, bądź kością lodu. Starzenie w beczkach po sherry, które nadało dodatkowej słodyczy sprawia, że to również świetna baza do klasycznych koktajli ‘na szkockiej’.
Charakterystyczna, płaska butelka. Centralnie umieszczona etykieta prezentuje nazwę trunku – Singleton of Dufftown – wraz z deklaracja wieku oraz dopiskiem ‘Fruity Decadence’ podkreślającym owocowy charakter whisky.
Singleton of Dufftown w wydaniu 15-letnim to świetna propozycja dla osób rozpoczynających swoją przygodę z whisky słodową – whisky dość prosta, bardzo owocowa i słodka, z pewnością zjedna sobie rzeszę fanów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, dąb europejski po shery Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Jim Murray | 84.5 |