12-letnia ekspresja z serii The Singleton of Glendullan pierwotnie była wydana na rynek Travel Retail. W butelkowanym z mocą 40% alkoholu dramie zachwycają wyraziste aromaty wiśni, smaki dębu z cynamonem oraz wykończenie pełne toffi i jagód. Dobrze widzieć, że Singleton to nie destylarnia, a nazwa kolekcji, która wykorzystuje w swoich pozycjach whisky destylowaną w różnych gorzelniach na terenie całej Szkocji. Tym razem Diageo, przedsiębiorstwo odpowiedzialne za serię, wzięło do współpracy destylarnię Glendullan.
W 2008 roku destylarnia Glendullan była w stanie wyprodukować około 8 miliona litrów alkoholu, co czyniło ją wówczas drugą co do wielkości destylarnią w rękach Diageo – tuż przed Caol Ila, który zajmował trzecie miejsce. Destylarnia Glendullan znajduje się w Dufftown, w regionie Speyside. Glendullan Distillery została założona w 1897 roku przez Williams & Sons. Zakład powstał, aby dostarczać whisky słodową dla przemysłu mieszanego. W latach 70. obok starej destylarni powstały nowe budynki, wykorzystywane do dzisiaj, za których ścianami pełną parą wytwarzana jest whisky słodowa.
Szkocka whisky lata temu została uregulowana ścisłymi zasadami produkcji, których muszą przestrzegać marki i gorzelnicy, aby móc nazywać produkt szkocką. Po pierwsze, złocisty trunek musi mieć co najmniej 40% alkoholu. Po drugie, beczki w których dojrzewa słód koniecznie muszą być wykonane z dębowego drewna – mogą one przechowywać w sobie sherry, bourbon lub wina. Po trzecie trunek, aby trunek można było ochrzcić jako szkocka, powinien dojrzewać co najmniej 3 lata. Nasz bohater przestrzega wszystkich tych reguł, a dojrzewa lat 12. Przez ponad dekadę klarują się jego smaki i aromaty, podczas gdy płaty drewna kurczą się i poszerzają, wpływając tym samym na walory sensoryczne alkoholu.
Ten 12-letni single malt prezentuje wyważony balans owocowej słodyczy, z przyjemnymi dla podniebienia przyprawami i delikatnym dymem na finiszu.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: wanilia, nuty suszonych owoców i orzechów;
Smak: suszony dąb i cynamon, świeże jabłko i karmelizowana gruszka;
Finisz: toffi, jagody na finiszu i akcenty delikatnego dymu;
Degustacja single maltów to temat do dyskusji dla wielu smakoszy whisky. Według większości, whisky słodowa powinna być pita bez dodatków. Specjaliści radzą jednak dodać dwie lub trzy krople wody dla wzmocnienia doznań. Druga strona barykady nie lubi jednak trzymać się zasad i wykorzystuje single malt whisky w różnym wieku w alkoholowych koktajlach. Możesz pozostać w ramach lub wyjść poza i zobaczyć, jak smakuje 12-latek w którymś z klasycznych drinków.
Symbolem kolekcji single malt jest miedziana rybka, widoczna w górnej części etykiety. Sama butelka jest pękata, wykonana z przezroczystego szkła. Szyjka lekko obła, profilowana i zakończona czarną zakrętką. Etykieta w beżowo-zielonej kolorystyce przywodzi na myśl świeżość – trunek opisany jest na niej jako „lekki, owocowy i kremowy”, a barwa etykiety idealnie oddaje ten charakter. Single malta dostaniecie w zielonym, prostokątnym pudełku o miedzianych elementach ozdobnych.
Destylarnia Glendullan udowadnia tym wyjątkowym single maltem, że świetnie zna się na whisky słodowej i dobrym pomysłem jest wchodzenie z nią we współpracę. Ten 12-latek to opcja dla fanów delikatnych, kwiatowych i owocowych dramów. Szukasz orzeźwienia? Tutaj z pewnością je znajdziesz.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, shery |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |