Singleton of Dufftown Sunray to edycja bez deklaracji wieku. Pojawiła się na rynku w 2014 jako jedna z dwóch nowych edycji pochodzących z Dufftown. Nazwa została zaczerpnięta z niezwykle popularnej przynęty stosowanej przy połowie łososi. Zabutelkowana z mocą 40%.
Na wstępie warto zaznaczyć dość nieoczywisty fakt. Singleton to nie nazwa konkretnej destylarni, a nazwa marki wprowadzonej na rynek przez Diaego, produkowanej w kilku destylarniach na terenie Szkocji. Opisywany Singleton of Dufftown pochodzi z zagłębia gorzelniczego Szkocji – miasta Dufftown, założonego w 1817 roku przez hrabiego Jamesa Duffa. W okolicy znajduje się 7 innych destylarni (m.in. Mortlach oraz Glenfiddich), stąd też powiedzenie „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”. Historia destylarni Dufftown rozpoczyna się w roku 1895, kiedy to Peter Mackenzie oraz Richard Stackpole zakupili działkę w pobliżu Dufftown, wówczas gorzelnia nosiła nazwę „Dufftown-Glenlivet Distillery”. W tym czasie do spółki dołączył również właściciel leżącej nieopodal farmy Pittyvaich (nieistniejąca już destylarnia), na której uprawiano jęczmień do produkcji. Pierwsze krople destylatu wyprodukowane w Dufftown spłynęły 16 listopada 1896 roku – od tego momentu destylarnia pracuje nieprzerwanie (z wyjątkiem okresu II Wojny Światowej).
Istotną datą w historii gorzelni Dufftown był również rok 1933, kiedy spółka Mackenzie została kupiona przez Arthur Bell & Sons. Jak łatwo sie domyśleć, większość destylatu z opisywanej gorzelni, stanowi składnik bottlingów firmy Arthur Bell.
Whisky Singleton of Dufftown cechuje przede wszystkim powolny proces produkcji, sprawiający iż sam destylat jest dość łagodny. Obecnie w destylarni pracuje 6 alembików, dzięki którym moce produkcyjne wynoszą 6 mln litrów w skali roku. Woda, czyli jeden z głównych składników destylatu czerpana jest z lokalnego źródła, zwanego Jock’s Well. Destylat dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie (kolejnego napełnienia) wykonanych z europejskiego oraz amerykańskiego dębu. Dzięki temu whisky zachowuje więcej charakteru destylatu. Sunray to edycja bez deklaracji wieku, destylat zaś starzony był w beczkach po bourbonie ponownego napełnienia, wykonanych z dębu białego.
Kolor: słomkowy
Zapach: ułożony, słodki – miód, jabłka. Wyraźnie wyczuwalne cytrusy, wanilia, kremówki. Na drugim planie delikatna ziołowość.
Smak: delikatny, spójny z zapachem – wanilia, słodkie jabłka, miód, szarlotka z cynamonem, karmelki. Wyraźnie słodko-słodowy.
Finisz: krótki, słodki, miodowo-jabłkowo-cynamonowy.
Singleton of Dufftown to idealna whisky deserowa. Wyraźne akcenty jabłkowo-cynamonowe doskonale współgrają np. z domową szarlotką.
Polecamy również spróbować koktajli wykonywanych na tej whisky – na przykład klasyczny whisky sour z dodatkiem cynamonu oraz syropu klonowego.
Charakterystyczna, płaska butelka. Centralnie umieszczona etykieta prezentuje nazwę trunku – Singleton of Dufftown Sunray.
Singleton of Dufftown Sunray to młoda, delikatna whisky. Z racji swojego przyjemnego bukietu smaku i dużej dawce słodyczy to bardzo dobra propozycja dla osób wkraczających w świat whisky single malt. Nie zawiedzie również bardziej doświadczonych amatorów bursztynowego trunku – to whisky na każdą okazję, idealna do niezobowiązującego sączenia.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański, dąb europejski |
Jim Murray | 77 |