Oto delikatnie słodki, przyjemnie orzechowy i finezyjny w swej strukturze single malt wydawany w zastępstwie trunku Singleton of Auchroisk. Whisky dojrzewa w beczkach z europejskiego dębu przez 18 lat, zanim zostanie zabutelkowana z mocą 40%. Singleton of Dufftown 18 Years Old był wielokrotnie nagradzany i doceniany przez krytyków w branży. Zachwyca orzechowymi nutami, maślanymi akordami i elementami słodkich owoców.
Dufftown to miasto w regionie Speyside w Szkocji. To również niewielka destylarnia o oficjalnej nazwie Dufftown-Glenlivet Distillery, działająca od lat 90. XIX wieku. Zakład obecnie należy do międzynarodowego przedsiębiorstwa Diageo i produkuje whisky na sześciu alembikach. Asortyment gorzelni obejmuje wiele słodów bez określenia wieku, a także wypusty 15-letnie, 18-letnie, 21-letnie i 25-letnie. Singleton to kolekcja whisky firmy Diageo, wytwarzanych w gorzelni ze Speyside.
Wielu uważa, że definiowanie szkockiej whisky ze względu na regiony nie jest najlepszym sposobem jej kategoryzacji. Chociaż pogrupowanie gorzelni w dobrze zdefiniowane profile smakowe byłoby wygodne, niestety taki zabieg nie wystarczy. Wiele cech pokrywa się z różnymi regionami w zależności od destylarni lub ekspresji, więc regiony szkockie mówią niewiele więcej niż geografia. Dlaczego więc degustacja single maltów ze Szkocji oparta jest na regionach? Zdecydowanie pomaga to w nawigacji po świecie bursztynowych trunków i zrozumienie ogólnych cech kategorii. Ponad połowa wszystkich destylarni w Szkocji znajduje się w regionie Speyside, który technicznie należy do regionu Highlands. Ze względu na koncentrację gorzelni i podobieństwa stylistyczne między nimi, Speyside zaczęto wyróżniać jako niezależny. Odpowiada za ponad 60% szkockiej produkcji single malt. Whisky Speyside są zazwyczaj lekkie i trawiaste lub bogate i słodkie. Owoce, pikantność, dąb, słód, miód, wanilia i gałka muszkatołowa to nuty charakterystyczne dla wypustów z tych terenów. Jakby nie patrzeć - Singleton of Dufftown właśnie taki jest i prezentuje podobną gamę smakową.
Zanim trunek trafi do butelek, musi przejść przez szereg etapów produkcji, poczynając od zabrania ziarna jęczmienia, a na maturacji w dębowych beczkach kończąc. Single malt whisky produkowana jest tylko i wyłącznie z zacieru słodowego, którego bazę stanowi ziarno jęczmienia. Później ciecz podlega fermentacji i podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, a finalnie trafia do dębowych beczek na okres 18 lat. W tym czasie drewno beczek nieustannie pracuje, nasycając zawartość bogatymi nutami owocowych smaków i aromatów. W odpowiednim momencie whisky jest butelkowana z najniższą dopuszczalną mocą, czyli 40%.
Singleton of Dufftown 18 Years Old prezentuje głównie orzechowo-drzewne akordy. W finiszu możemy spodziewać się dębowego posmaku.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: wyczuwalny słód, tosty w maśle, wióry z drzewa, siano i prażone orzechy;
Smak: pikantny, skórka pomarańczy, orzechy, dąb, toffi i nuty skoszonej trawy;
Finisz: bogaty, dębowy, dość długi, owocowy;
Wyjątkowy single malt to idealna pozycja na degustację w większej grupie znajomych, z którymi będziemy mogli powymieniać się spostrzeżeniami na temat wyczuwalnych przez nas smaków i aromatów. Dla osiągnięcia pełni wrażeń rekomendujemy dodać do whisky odrobinę wody, która szeroko otworzy wachlarz smakowy i pozwoli z pełni zapoznać się z walorami ukrytymi pod złotą szatą. Jeśli masz ochotę na konktajl alkoholowy, pomyśl o którymś z tych klasycznych, jak Whisky Sour czy Old Fashioned. Nie zapominaj o odpowiednim szkle. W zależności od tego, w jakiej formie raczysz się swoją whisky, weź pod uwagę szklankę typu tumbler, collins lub specjalistyczny kieliszek do wina.
Single malt z Dufftown Distillery zaklęty został w delikatnie obłej butli o bezbarwnym szkle i niedługiej, lekko profilowanej szyjce, zakończonej czarnym korkiem. W górnej części butelko wytłoczono w szkle napis „single malt scotch whisky”. Etykieta przybrała biało-czarny kolor i złote napisy. Powyżej dostrzeżemy niewielki rysunek złotej rybki. Na etykiecie znajdziemy wszelkie niezbędne informacje o trunku, takie jak objętość szkła, typ czy moc alkoholu.
Singleton of Dufftown 18 Years Old to pozycja dla trochę już zaznajomionych z zaskakującym światem whisky. Prawdziwy smakosz single malt whisky będzie w stanie docenić i prawdziwie zachwycić się bogatymi nutami orzechów, trawy i owoców. Świeżość tego destylatu zadziwi jednak nie tylko znawców, ale również amatorów. Pozycja na każdą okazję, idealna na prezent dla kogoś wyjątkowego!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, dąb europejski |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Jim Murray | 86.5 |