Singleton of Dufftown Trinite to edycja bez deklaracji wieku. Pojawiła się na rynku w 2013 roku jako jedna z trzech edycji pochodzących z serii The Reserve Collection. Zabutelkowana z mocą 40%, w butelki o pojemności jednego litra. Dedykowana na strefy wolnocłowe.
Na wstępie warto zaznaczyć dość nieoczywisty fakt. Singleton to nie nazwa konkretnej destylarni, a nazwa marki wprowadzonej na rynek przez Diaego, produkowanej w kilku destylarniach na terenie Szkocji. Opisywany Singleton of Dufftown pochodzi z zagłębia gorzelniczego Szkocji – miasta Dufftown, założonego w 1817 roku przez hrabiego Jamesa Duffa. W okolicy znajduje się 7 innych destylarni (m.in. Mortlach oraz Glenfiddich), stąd też powiedzenie „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”. Historia destylarni Dufftown rozpoczyna się w roku 1895, kiedy to Peter Mackenzie oraz Richard Stackpole zakupili działkę w pobliżu Dufftown, wówczas gorzelnia nosiła nazwę „Dufftown-Glenlivet Distillery”. W tym czasie do spółki dołączył również właściciel leżącej nieopodal farmy Pittyvaich (nieistniejąca już destylarnia), na której uprawiano jęczmień do produkcji. Pierwsze krople destylatu wyprodukowane w Dufftown spłynęły 16 listopada 1896 roku – od tego momentu destylarnia pracuje nieprzerwanie (z wyjątkiem okresu II Wojny Światowej).
Istotną datą w historii gorzelni Dufftown był również rok 1933, kiedy spółka Mackenzie została kupiona przez Arthur Bell & Sons. Jak łatwo sie domyśleć, większość destylatu z opisywanej gorzelni, stanowi składnik bottlingów firmy Arthur Bell.
Whisky Singleton of Dufftown cechuje przede wszystkim powolny proces produkcji, sprawiający iż sam destylat jest dość łagodny. Obecnie w destylarni pracuje 6 alembików, dzięki którym moce produkcyjne wynoszą 6 mln litrów w skali roku. Woda, czyli jeden z głównych składników destylatu czerpana jest z lokalnego źródła, zwanego Jock’s Well. Destylat dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie (kolejnego napełnienia) wykonanych z europejskiego oraz amerykańskiego dębu. Dzięki temu whisky zachowuje więcej charakteru destylatu.
Edycja Singleton of Dufftown Trinite to dzieło mistrzyni destylacji – Maureen Robinson. Jest to edycja bez deklaracji wieku, starzona w beczkach amerykańskiego i europejskiego, następnie łączona w jednej beczce.
Kolor: bursztynowy
Zapach: wyraźnie słodki, słodowy z pojawiającymi się po czasie owocami – dojrzałe jabłko. Na drugim planie delikatne nuty świeżo palonej kawy
Smak: dość wytrawny, wyraźnie przyprawowy. Wanilia, orzech włoski, delikatne nuty pieprzu i imbiru
Finisz: długi, słodowy z wyraźnym akcentem ostrych przypraw
Singleton of Dufftown Trinite to stosunkowa prosta whisky oraz o bardzo wyraźnym charakterze. Polecamy do niezobowiązujących degustacji, bądź leniwego sączenia – świetnie skomponuje się z prostymi przekąskami.
Charakterystyczna, płaska butelka. Centralnie umieszczona etykieta prezentuje nazwę trunku – Singleton of Dufftown Trinite. Całość zapakowana w czerwoną tubę z logo destylarni i nazwą edycji.
Singleton of Dufftown Trinite to kolejna wariacja na temat destylatu z gorzelni Dufftown. Ciekawy sposób maturacji zdecydowanie odcisnął się w smaku whisky. Edycja warta spróbowania również z racji swojego limitowanej dostępności. Whisky sprzedawana w pojemności 1 litra.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, dąb europejski |