Singleton of Glendullan Classic został stworzony, aby pokazać szeroki styl szkockiej destylarni. Rezultatem jest złocisty single malt, butelkowany z mocą 40%, pełen lekkiej elegancki z wanilią i owocami na czele. Pozycja została włączona do popularnej kolekcji Singleton przedsiębiorstwa Diageo. Stanowi najbardziej delikatny dram ze wszystkich dostępnych w asortymencie. To świetna pozycja dla amatorów whisky, którzy dopiero co uchylili drzwi do świata single maltów.
Niegdyś Dufftown uważany był za jeden z głównych terenów produkcji szkockiej whisky. Siedem destylarni z Dufftown było znanych jako Seven Stills, a w grupie tej znajdywała się również destylarnia Glendullan. Firma Glendullan została założona w 1897 roku przez Williama Williamsa. Pięć lat później whisky miała stać się ulubionym trunkiem Edwarda VII. Przedsiębiorstwo Diageo podjęło współpracę z gorzelnią Glendullan, a wspólnymi siłami wyprodukowanego single malta włączyło do gamy swoich trzech Singletonów. Przez lata większość single maltów produkowanych w Glendullan była wykorzystywana w mieszankach takich jak William’s i Old Parr. W rezultacie widoczność Glendullan jako whisky słodowej była stosunkowo niska, chociaż w ostatnich latach zaczęło się to zmieniać.
Z dwudziestu siedmiu destylarni zarządzanych przez Diageo, Glendullan jest jedną z największych pod względem rocznej produkcji wynoszącej ponad 3,3 miliona litrów rocznie. W 1962 roku w zakładzie przeprowadzono remont, a liczbę alembików zwiększono do sześciu. Woda używana do produkcji pochodzi z pobliskich rzek Fiddich i Conval Hill. Jej delikatność wpływa na przejrzystość whisky. Singleton of Glendullan Classic został zabutelkowany z najniższą dopuszczalną przez regulacje mocą 40% alkoholu. Wcześniej dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Taki rodzaj beczek nadaje trunkowi wyrazistej słodyczy i orzechowych akcentów.
Coś czujemy, że nie skończy się na jednej szklance. Singleton of Glendullan Classic prezentuje delikatną odsłonę waniliowo-owocowego słodu.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: lekko słodowy, wanilia, świeża rosa na trawie i owoce;
Smak: zielone jabłko i wanilia;
Finisz: odrobina imbiru i słód;
Dzięki swojej elastyczności słodki i waniliowy dram może być degustowany na wiele sposobów. Najbardziej klasyczne będzie picie whisky słodowej bez dodatków w kieliszku do degustacji lub szklance typu tumbler. Dla wzmocnienia wyrazistości smaków i aromatów do trunku warto dodać odrobinę wody, dosłownie dwóch lub trzech kropli. Ze względu na delikatność pozycji jest ona idealna do picia na lodzie lub w formie drinka. Zdecyduj się na coś klasycznego, a nie będziesz zawiedziony!
Elegancka, lekko pękata butelka ze zgrabną szyjką została wykonana z bezbarwnego szkła. W jej górnej części na tafli wytłoczono napis „single malt scotch whisky”. Większa etykieta o jasnym odcieniu zieleni ma białe i żółte napisy, a także emblemat w postaci ryby. Mniejsza, biała etykieta informuje o szczegółach dotyczących trunku. Znajdziemy na niej takie określenia jak „słodki, owocowy”. Single malta kupimy w prostokątnym, zielonym pudełku, zdobionym złotymi elementami.
Jeżeli szukacie delikatnej whisky słodowej, to świetnie trafiliście. Pełna owocowych i słodkich akcentów o finezyjnym profilu smakowym i aromatycznym Singleton of Glendullan Classic zachęci każdego do bliższego poznania świata single maltów. Idealna pozycja na wszystkie okazje – zarówno do degustacji bez dodatków, z odrobiną wody, na lodzie lub w formie drinka.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Dufftown Distillery |
Marka | SINGLETON |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |