Oto wyjątkowa kompozycja, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu w eleganckiej, obłej butelce, destylowana w samym centrum regionu Speyside – w destylarni Dufftown. Złoty single malt dojrzewał w beczkach z amerykańskiej i europejskiego dębu, a jego bazę stanowi krystalicznie czysta woda ze źródła Jock's Well. To niezwykłe wyrażenie oferuje łagodny charakter, ale i bogatą paletę, pełną nut owoców prosto z sadu, toffi, trawy i syropu klonowego.
Miasto Dufftown ma największą koncentrację gorzelni na świecie. Oprócz destylarni Dufftown znajdują się tam również Mortlach, Glenfiddich, Balvenie, Glendullan, Kininvie oraz zamknięta destylarnia Convalmore. W ten sposób powstało powiedzenie: „Rzym zbudowano na siedmiu wzgórzach, Dufftown stoi na siedmiu destylarniach”. Ze względu na duże moce produkcyjne Dufftown jest jednym z najbardziej wpływowych miast w branży whisky. Mówi się, że Dufftown przynosi rządowi Wielkiej Brytanii więcej kapitału na mieszkańca niż jakiekolwiek inne miejsce w kraju. Destylarnia Dufftown została założona w 1895 roku przez firmę Dufftown-Glenlivet i pierwotnie nosiła twórczą nazwę „Dufftown-Glenlivet Distiller”. W 1897 roku, zaledwie rok po rozpoczęciu produkcji, Dufftown zostało sprzedane firmie Mackenzie & Company, która kierowała gorzelnią przez kolejne 40 lat. Przez pewnien czas reputacja Dufftown jako single malt jest drugorzędna w stosunku do jego roli jako składnika mieszanki Bell's Blend, ale od czasu wprowadzenia marki The Singleton of Dufftown reputacja destylarni odrodziła się.
Tylko 3% wyprodukowanego single malta w destylarni Duffftown jest również sprzedawane jako single malt, reszta trafia do mieszanek. Singleton of Dufftown z Master Selection potwierdza, że szkocka gorzelnia świetnie zna się na rzeczy. Źródło wody w Dufftown, Jock's Well, było od lat przedmiotem gorących sporów, a pobliska destylarnia Mortlach została kilkakrotnie złapana, próbując zmienić przepływ wody w źródle. Wydajność destylarni wynosi obecnie wynosi 5,8 mln litrów czystego alkoholu rocznie. Destylarnia posiada również kadź zacierną Lauter o pojemności trzynastu ton, co czyni ją jedną z największych w całym przemyśle szkockiej whisky.
Singleton of Dufftown reprezentuje region najlepiej jak może. Za pomocą klasycznych dla lokalizacji trawiastych akcentów i nut soczystych owoców, zapoznaje smakoszów whisky z prawdziwym charakterem regionu Dufftown.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: jabłka i gruszki z sadu, karmel, miód, siano, maślany chleb;
Smak: sałatka owocowa, rogaliki z wanilią i cytrusowe akcenty;
Finisz: wyrazista trawiastość i wanilia;
Single malt z Dufftown nie sprawi problemów w kwestii degustacji. Najlepiej raczyć się tą złocistą whisky pełną owocowego i trawiastego charakteru bez dodatków. Do cieszenia się dramem wystarczy klasyczna szklanka o grubym dnie, zwana tumbler, jednak najlepszy będzie zdecydowanie specjalistyczny kieliszek stworzony do degustacji whisky.
Pękata butelka o niedługiej szyjce została wykonana z bezbarwnego szkła. Lekko profilowaną w połowie swojej długości szyjkę wieńczy czarna zakrętka. Na froncie umieszczono etykietę w bordowym kolorze, a na niej finezyjne, białe napisy i nieśmiertelny symbol gorzelni – złotą rybę. Nie zabrakło podpisu mistrza destylacji i numeracji butelki.
Poszukiwacze delikatnych, trawiastych dramów właśnie mogą uznać, że dotarli do celu. Wyjątkowy single malt z destylarni Dufftown oferuje klasyczne doznania dla tego regionu. Brak tutaj intensywnego dymu i mocniejszych elementów, a w zamian za to dostajemy finezyjne fale i lekkie nuty. Idealny na prezent dla początkującego z whisky słodową.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | SINGLETON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |