Dlaczego warto kupić whisky Talisker 25 years old?
- Nazwa gorzelni Talisker wywodzi się z gaelickiego Talasgair („Kamienista kraina”) i staro-nordyckiego Thalas Gair („Pochylona skała”) i jest nazwą dawnej posiadłości klanu Macleods, na terenie której stoi destylarnia
- Debiutowała w 2001 roku
- Pełna, gęsta, wielowarstwowa, akcenty morskie, wędzonka, dym, słony karmel, kwiaty, stare polerowane drewno dębowe, przejrzałe jabłka i banany, a do tego słodkie nektarynki, krówki i czekolada z chili
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 25 lat w beczkach po Bourbonie i w niewielkiej ilości po sherry
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,8% ABV
- Whisky wydawana w małych partiach w obrębie rocznika (niektórych jest mniej, niż tysiąc butelek), często w edycjach specjalnych, znakomita dla koneserów, a także kolekcjonerów
Ekskluzywny, 25-letni szkocki single malt prosto z destylarni mieszczącej się na surowej i wietrznej wyspie Skye. To jedna z najbardziej cenionych whisky na świecie, dojrzewająca głównie w beczkach z białego amerykańskiego dębu, z uzupełnieniem maturacją w beczkach z dębu europejskiego. Ten łagodny i delikatnie dymny trunek z najwyższej półki cechują nuty owoców leśnych, gorzkiej czekolady, a nawet czerwonej papryki. Finisz pozostawia na języku posmak drewna. Bogata paleta walorów smakowych i aromatycznych odzwierciedla szkocką tradycję zawartą w tym uwielbianej przez miliony bursztynowej miksturze. Nadmorska bryza swobodnie balansuje ze słono-pieprznym charakterem i eleganckimi, dębowymi elementami. Edycja z roku 2017 roku wyszła w liczbie 21 298 butelek. Premiera 25-letniego Taliskera miała miejsce jednak już w roku 2001, a już trzy lata później alkohol znalazł się w podstawowej ofercie marki. Whisky zabutelkowano z mocą 45,8% alkoholu.
Marka Talisker w swojej ofercie posiada wiele szkockich single maltów o różnym czasie leżakowania – od 10 do 30 lat. Reputacja firmy na świecie przyczyniła się w ostatnich latach do bardzo dobrych wyników sprzedażowych. Okazuje się, że wielu smakoszy zadowalają silnie torfowe smaki i słonawe nuty. Walory te możliwe są do uchwycenia dzięki lokalizacji destylarni na pięknej, tajemniczej wyspie Skye w Szkocji. To właśnie tam w 1825 roku bracia Hugh i Kenneth MacAskill postanowili otworzyć gorzelnię i rozpocząć produkcję whisky tuż nad brzegiem jeziora Loch Harport. W późniejszych latach destylarnia była dzierżawiona przez różne osoby i przekazywana z rąk do rąk. W 1916 roku trafiła do spółki John Walker & Sons oraz John Dewar & Sons. Dzisiaj działa jako własność kolosa branży alkoholowej, firmy Diageo.
Krystalicznie czysta woda i odpowiedni zacier stanowią źródło sukcesu Taliskera. Bez wody nie ma życia i whisky! Krystalicznie czysta woda jest czerpana przez destylarnię z pobliskich, naturalnych źródeł Cnoc nan Speireag. Gorzelnia rozbudowała w tym celu skomplikowany system pobierania wody, składający się z rur i studni.
Zacier do Taliskera powstaje z jęczmienia, czyli z najbardziej szlachetnego zboża używanego do produkcji alkoholi. Do wytwarzania 10-letniego trunku nie jest stosowane żadne inne zboże. Stosowany w produkcji jęczmień słodowy pochodzi z wioski Miur od Ord oraz z Glen Ord Central Maltings w Highlands. Namaczanie, suszenie oraz zacieranie to kolejne etapy przez które przechodzi ziarno. Destylarnia na wyspie Skye zaprzestała stosowania suszenia metodą podłogową w 1972 roku i od tego czasu używa torfu. Słód jest torfowany do poziomu fenolu około 18–22 ppm. Zabieg ten sprawia, że trunek nabiera ziemistego posmaku i aromatu. Ostatnim etapem przygotowywania zacieru jest jego zacieranie.
Kolejne kroki produkcji złotego płynu obejmują fermentację, destylację i maturację. Fermentacja odbywa się w kadziach, gdzie drożdże odpowiadają za wytworzenie się alkoholu o mocy około 8-9%. Następnie przychodzi pora na destylację. Marka stosuje podwójną destylację od 1921 roku. Podczas tego procesu następuje rozdział cieczy, która są stopniowo podgrzewana. Później, kiedy mikstura spełnia już wyznaczone kryteria, ląduje w beczkach z białego i europejskiego dębu. Tam spędza 25 lat. Po tym czasie jest gotowa na butelkowanie i trafienie do odpowiednich rąk oraz na podniebienia smakoszy.
Fantastycznie wyważony, gładki, o bardzo morskim profilu smakowym, 25-latek doskonale reprezentuje kunszt Taliskera. Prezentuje torfowe elementy, podbite owocowymi nutami.
Barwa: ciepły złoty;
Aromat: słodki, jedwabisty, oleisty, zdecydowanie dymny, wyczuwalne owoce leśne, skórka pomarańczy, ziemia, bandaż, cynamon, nuty dębowe;
Smak: na prowadzaniu gorzka czekolada, później nuty toffi, orzechy, cynamon, morskie powietrze;
Finisz: dość długi, w tle torfowe elementy, wyczuwalne drzewo dębu, pieprz, pomarańcza, czekolada, mentol;
25-letnia propozycja marki Talisker to zdecydowanie pozycja luksusowa z wyższej półki. Taki produkt zasługuje na specjalne traktowanie. Rekomendowane jest raczenie się złotym płynem bez dodatków. Delikatne obchodzenie się z tym wyjątkowym alkoholem i jego niepośpieszne testowanie pozwoli w pełni oddać się wrażeniom sensorycznym, jakie Talisker ma do zaoferowania. Whisky torfowa dobrze wchodzi z kroplą wody, która w efektywny sposób jeszcze bardziej poszerza wachlarz smaków. Warto skupić się na doborze odpowiedniego szkła – specjalistycznego kieliszka do whisky lub szklanicy o grubym dnie w typie tumbler.
Forma szkła jest typowa dla Taliskera. Butelka ma smukły kształt, długą szyjkę oraz delikatnie barwione szkło. Całość prezentuje się klasycznie i elegancko, a srebrne akcenty kolorystyczne dodają designowi finezji. Etykieta przyciąga wzrok szczególnie umiejscowioną na niej mapą wyspy Skye. W oczy rzuca również się duże, czerwone „25”. Spostrzegawczy dojrzą też symbol Szkocji – wizerunek lwa stojącego na tylnych łapach. Na etykiecie znajdziemy hasło: łatwo się nią cieszyć, ciężko zostawić. Przewrotne zdanie nawiązuje zarówno do zawartości szkła, jak i pięknej, wietrznej wyspy z której trunek pochodzi. Butelka informuje o najważniejszych cechach produkty jak jego wiek, pochodzenie, numer egzemplarza, typ i rok powstania gorzelni. Na etykiecie znajdziemy również podpis Master Distillera. Alkohol sprzedawany jest w ozdobnym pudełku, na którym widnieje przedstawienie wzburzonego morza.
25-letni Talisker to produkt dla smakoszy i znawców. Doświadczenie ze szkockimi single maltami pozwoli docenić niesamowitość tego alkoholu: jego torfowe nuty, czekoladowe akcenty i owocowe elementy. Butelka z górnej półki cenowej sprawia, że to wyjątkowy single malt na wyjątkową okazję. Warto postawić Taliskera na półce barowej i czekać na dobry moment, żeby go otworzyć. Wieczór spędzony w jego towarzystwie będzie z pewnością jedyny w swoim rodzaju i niezapomniany.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TALISKER |
Wiek | 25Y |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 96.5 |