Dlaczego warto kupić whisky Talisker 18 years old?
- W gorzelni Talisker stosuje się długą, co najmniej 65-godzinną fermentację zacieru
- Debiutowała w 2004 roku
- Pełna, niezwykle głęboka i zróżnicowana, ożywcze, kwaskowe cytrusy, dojrzałe, soczyste owoce sadu, gorzka kawa, sporo ziół, w tym pieprz, imbir i ziele angielskie oraz dużo dębu z morską solą
- Stworzona ze średnio natorfowanych (około 20 p.p.m.) destylatów leżakowanych przez 18 lat w beczkach po Bourbonie i sherry
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,8% ABV
- Znakomita whisky na specjalne okazje
- Tytuł najlepszej whisky na świecie na World Whiskies Awards w 2007 roku
18-letni Talisker to bogata i miękka szkocka whisky, przeplatana wspaniałą słodyczą, ciepłem i nitką dymu, której premiera przypadłą na 2004 rok. Niezwykle wyrafinowany szkocki single malt w porównaniu do swojego 10-letniego brata emanuje mocniejszą głębią, z mniejszą ilością aromatów sieci rybackich, a większą dębowych doków łodzi. Obecność elementów toffi i pieprznych przypraw, a jednocześnie charakterystycznego torfu, tworzą finezję niebanalnych doznań smakowych. Maturacja trunku odbywa się w beczkach po bourbonie oraz – w mniejszym stopniu – beczkach po sherry. Trunek zabutelkowano z mocą 45,8% alkoholu.
Szkocka whisky powstaje w gorzelni Carbost na niesamowitej wyspie Skye. Tereny te prezentują się jako niezwykle tajemnicze, wietrzne i zgubne dla nieprzygotowanych żeglarzy. 18-letni Talisker perfekcyjnie oddaje klimat tego miejsca.: jest dostępny – ale tylko dla zdeterminowanych i odważnych. Hasło marki głosi: „stworzona przez morze”, co w idealny sposób odzwierciedla dziką naturę alkoholu i warunków, w jakich powstaje. Gorzelnia mieści się bowiem nam brzegiem wody i dziś należy go ogromnego, międzynarodowego koncernu Diageo. Jej początki sięgają jednak roku 1825 roku, kiedy bracia Hugh i Kenneth MacAskill przenoszą się na wyspę Skye, a parę lat później budują gorzelnię. Przez kolejne lata miejsce jest dzierżawione przez nowe osoby. W 1889 roku Talisker staje się najlepiej sprzedającą whisky w kraju! Po pożarze w latach 60. firma szybko staje na nogi i rusza ponownie z produkcją. Destylarnia pracuje na pełnych obrotach do dzisiaj, prezentując coraz to nowsze odsłony swoich produktów.
Trunek był wielokrotnie nagradzany, między innymi złotym medalem w International Spirits Challenge w latach 2007, 2008 i 2011; złotym medalem w International Wine and Spirit Competition w latach 2097 i 2008; srebrnym medalem w San Francisco World Spirtis Competition w 2005 roku oraz złotym w roku 2007 i 2008. Już trzy lata po premierze, trunek zyskał tytuł najlepszego single matla na świecie podczas konkursu World Whisky Awards.
Od pomysłu do realizacji daleka droga. Najważniejsze jest jednak podjęcie pierwszego kroku i wybranie odpowiedniego miejsca na postawienie destylarni. Wybór często jest determinowany przez warunki geograficzne i oczywiście dostęp do źródła czystej wody. Gorzelnia produkująca Taliskera czerpie wodę z pobliskich źródeł Cnoc nan Speireag. Krystalicznie czysta woda jest sercem każdej whisky. Drugi konieczny element stanowi zacier – w przypadku szkockiego single matla – słodowy, czyli wykonany w pełni z jęczmienia. Jego przygotowanie wymaga kolejno namoczenia, wysuszenia oraz zatarcia ziaren. Od 1972 roku Talisker korzysta z zacieru suszonego torfem, co zapewnia alkoholowi dymnych i ziemistych walorów. Słód jest torfowany do poziomu fenolu około 18–22 ppm. Stosowany w produkcji jęczmień słodowy pochodzi z wioski Miur od Ord oraz z Glen Ord Central Maltings w Highlands.
Co dzieje się dalej? Przygotowany zacier musi zostać odpowiednio obrobiony. Pierwszym krokiem jest jego fermentacja, drugim natomiast destylacja w alembikach. Gorzelnia na wyspie Skye posiada obecnie 5 alembików. Wszystkie one, zamiast nowoczesnego skraplacza, wykorzystują wanny ślimakowe, wpływające na intensywność smaku trunku. Od 1921 roku gorzelnia destyluje podwójnie. Talisker beczkowany jest na 18 lat w beczkach po bourbonie oraz sherry.
Butelka 18-letniego Taliskera skrywa wiele: od śliwowych nut, poprzez dodatki toffi, aż po dymne elementy. Wszystko współgra ze sobą idealnie, tworząc trunek o mocnym charakterze i zaskakującym finiszu.
Kolor: bursztynowy;
Aromat: bogaty, śliwkowy, wyczuwalna zielenina, suszona pomarańcza z dodatkiem toffi, dym w tle;
Smak: z początku słodki, później bardziej asertywny, posmak dymu, ciepły, smolisty;
Finisz: średniej długości, intensywny na końcu;
Mocno torfowa, dymna whisky, z wyraziście ziemnymi elementami, nie potrzebuje zbędnych dodatków. Warto jednak zwrócić uwagę na szkło, w jakim ją degustujemy. Odpowiedni będzie specjalny kieliszek do whisky lub szklanica w grubym dnem w typie tumbler. Dobrana szklanka sprawi, że paleta smaków i aromatów ukrytych w trunku stanie się bardziej dostępna i odczuwalna.
Jeżeli 18-letni Talisker trafi do fana koktajli alkoholowych, warto połączyć jej niewielką ilość z sokiem z cytryny, syropem miodowo-imbirowym i szkockiej whisky typu blened. Torfowa nuta będzie dość wyraźna, jednak niedominująca.
Butelka 18-letniego Taliskera prezentuje się klasycznie, podobnie jak jego młodszego rodzeństwa. Marka stawia na pewien schemat, który wykorzystywany jest w kolejnych edycjach alkoholi. Samo szkło jest dość smukłe i z długą szyjką. Etykieta ma beżowe kolory, przyciąga wzrok mapą wyspy Skype, a w jej rogu widoczny jest symbol Szkocji – lew stojący na dwóch tylnych łapach. Butelka informuje o najważniejszych cechach produktu. Na uwagę zasługuje również pudełko, w którym sprzedawany jest ten ekskluzywny trunek. Pudełko jest kwadratowe, ma głęboki granatowy kolor i prezentuje siły natury – rozszalałe fale uderzające o skały, z pewnością u wybrzeży szkockiej wyspy.
Pozycja gorzelni Carbost to dość ekskluzywny i wyjątkowy trunek. Z pewnością powinien trafić do smakosza i znawcy szkockich single maltów, który doceni jego wyrazisty, torfowy charakter. To silny alkohol to silnej, pewnej siebie osoby. Każdy, kto lubuje się w niezwykłych pozycjach, będzie zadowolony z wyboru. Talisker zamieni każdy z pozoru zwyczajny wieczór w wyjątkowy, a może nawet pozwoli przenieść się wyobraźnią na szkocką wyspę i doświadczyć bryzy na własnej skórze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islands |
Producent | Talisker Distillery |
Marka | TALISKER |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 48.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | karton |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Jim Murray | 93.5 |